Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
René Barten beschikt over een Blauw-Geel hart.
René Barten beschikt over een Blauw-Geel hart. (Foto: )

René Barten: 'Ons sociale leven ligt in Veghel'

  •   keer gelezen

VEGHEL | René Barten (57) komt uit een typisch voetbal gezin. Vader Wim verdedigde ooit de kleuren van Blauw Geel'38. Zijn vier jaar jongere broer Emiel speelde eveneens in het eerste team. Moeder Joke sloeg samen met Wim, inmiddels beiden overleden, geen wedstrijd over. Zelfs op latere leeftijd niet toen het voetbal van beide zonen de media niet meer haalde. René nog spelend bij de veteranen van Blauw Geel'38 en gewaardeerd voorzitter van de BG-Top.

Door: Peter Kuijpers.

Het verhaal met René kan niet zonder een speciale geschiedenis vooraf. In 1979 werd Jos Timmermans aangesteld als trainer van Blauw Geel'38. René: "Zijn eerste opvallende en wenkbrauw fronsende actie was dat hij vijf piepjonge spelers overhaalde naar zijn selectie. Jos kwam met een knoert van een bezem Blauw Geel'38 binnen. Erik van Mierlo, Arie Speeks(†), Ad Verhoeven en Ton van Lith, allen zestien, uit de B-junioren. Ik was 17 en speelde toen in A2. Dat was gedurfd, maar het seizoen daarop werden we meteen kampioen en promoveerden we weer terug naar de derde klasse. Het door mij gebrachte voetbal eiste een puike conditie. Dat zat bij Jos wel goed. Ik heb nooit een blessure gekend en daar prijs ik me tot op de dag van vandaag gelukkig mee."

Piet van Sambeek
Wijlen voorzitter Piet van Sambeek(†) sprak die tijd, wat nu blijkt, magische woorden: "Dit soort jongens gaan zich gegarandeerd later melden in het bestuur en commissies bij onze club." Helaas heeft de oud-voorzitter zijn voortschrijdend inzicht zelf niet mee kunnen maken, maar de voorspelling is wél voor honderd procent uitgekomen. René: "Dat klopt inderdaad ga maar na veel huidige bestuurders speelden vroeger in het zogenaamde dreamteam waar we begonnen als derde elftal." De steen in de vijver die Blauw Geel'38 op dat moment nodig had? "Ja, we zeiden tegen elkaar dat we altijd wel kritisch waren op dingen die bij de club gebeurden, maar dat het tijd werd om zelf eens onze handen te laten wapperen en dat is gebeurd."

Brievenbus
Voetbal heeft als een rode draad door het gezin Barten gelopen. "Ja, dat was een belangrijke factor. Emiel en ik verschilden veel van voetbalstijl. We spraken er samen vaak over. Neem de VI die woensdag op de mat viel. Wie hem opraapte mocht hem als eerste lezen. Beiden waren we gefocust op de brievenbus. We liepen soms de postbode tegemoet om maar als eerste dat blaadje te hebben."

Sligro
René werkte al als vakantiehulp op de emballage afdeling bij de Sligro in Veghel. Nu is hij lid van het management en is verantwoordelijk voor alles wat met sales te maken heeft bij de Veghelse foodmagnaat. René: "Ik heb tijdens mijn werk op de emballage afdeling mezelf een spiegel voorgehouden en toch mijn studie maar opgepakt. Soms was dat moeilijk als ik ze buiten tegen een bal aan hoorde trappen. Eén ding is voor mij belangrijk. En dat is dat ons sociale leven in Veghel ligt. We hebben twee meiden, Merel en Noor, die samen met mijn vrouw Lysbeth erg druk zijn bij hockeyclub Geel Zwart. Ik doe dingen bij Blauw Geel'38 ooit begonnen bij de businessclub die ik samen met Ad Verhoeven, naar het idee van Piet van Sambeek, heb opgericht. Met Piet de Schouwer hebben we die club toen structuur gegeven. Nu ben ik actief binnen de BG-Top, inmiddels al tien jaar. Ik ga daar binnenkort stoppen al maak ik komend seizoen nog af. Tien jaar is voldoende dan moeten er weer nieuwe mensen opstaan en die zijn er zeker bij Blauw Geel'38", besluit René.

Meer berichten