Afbeelding

Bergwijntje

Algemeen Column Hans van der Wijst 997 keer gelezen

Ik raad voetballiefhebbers aan niet verder te lezen. Vooral als je het lastig vindt in spiegels te kijken die niet de beelden vertonen die je graag ziet. Denk aan de koningin in het sprookje van Sneeuwwitje die constateert dat er iemand móóier is dan zij. Geschreven door de gebroeders Grimm. Nee, geen familie van Fred, de sympathieke trainer van RKC Waalwijk. Scheelt 'n m. Mocht u wel verder lezen, maar niet verder dan uw neuslengte, dan levert dit stukje gegarandeerd chagrijn op. Gun ik eigenlijk niemand.

In mijn directe omgeving leven nogal wat PSV-supporters. Zij hebben het momenteel zwaar. Zoals ik denk dat de mééste kijkers naar betaald voetbal het zwaar (zouden moeten) hebben, maar dat terzijde. De zelfbenoemde échte supporters hebben trouw PSV-tenues aan, roepen wekelijks trouw 'boeren, boeren', jouwen trouw scheidsrechters uit, schreeuwen trouw om trainers- of bestuurdershoofden als het minder gaat en geloven té massaal in de trouw van de door hen bewonderde voetballers. Van dat láátste snap ik he-le-maal níets! Ook niet bij al die andere clubs.

Je gaat toch niet kijken naar zakkenvullers die (mede) op jouw kosten hun…eh…zakken vullen? Die bij tegenslagjes dreigen te verkassen naar een andere 'club van hun dromen'? Voetballand is dromenland geworden. Waar supporters wakker worden in shirtjes met namen van droomvoetballers erop. Veel geld armer, een boze droom rijker. Wie gaat nu kijken naar spelers die meer acteren dan voetballen? Spelers die slechts in spiegels kijken naar het opvalgehalte van hun tattoos en wedstrijdbestendige kapsels?

Ga lekker naar Blauw Geel, Avanti, Rhode, Schijndel, VOW, SCMH, Boerdonk, Keldonk, Erp, WEC, Olland, Nijnsel of Boskant kijken. Waar de échte supporters volgens mij rondlopen. En voetballers die geen toverspiegels nodig hebben. Las een mooi verhaal over RKVV Erp waar enkele oer-vrijwilligers vertelden dat er thuis een stuk meer chagrijn zou zijn als sommige leden de club niet hadden. Zal ongetwijfeld ook voor supporters van 'grote clubs' gelden, maar hun uitstapjes zijn vele malen duurder en kosten meer sociale mediatijd.

Echte voetbalsupporters gaan voor minder chagrijn. In de vele, leukere tijd die ze daardoor overhouden kunnen ze samen met vrienden of geliefden gezellig bijkletsen of bijvoorbeeld een flesje wijn opentrekken. Om in voetbaltermen te blijven het inkoppertje 'Neem geen Bergwijntje'. Afdronk is niet prettig, smaak blijft te lang in je mond hangen. De onderlinge verhoudingen van de extracten zorgen voor een slechte balans. In mijn volksmond is deze chateau migraine niet goed gevallen...

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant