Het Klooster van de Zusters Franciscanessen haalde de top vijf. Het Veghelse gebouw eindigde op plek drie.
Het Klooster van de Zusters Franciscanessen haalde de top vijf. Het Veghelse gebouw eindigde op plek drie.

Bushalte in top vijf mooiste plekken van Meierijstad

Opmerkelijk 2.783 keer gelezen

VEGHEL | The Yard, de Eerdse Bergen, het Julianapark, de Boerdonkse kloostertuin, het Hurkske, de Lambertuskerk en de Noordkade haalden de top vijf van de 100 mooiste (M100) van Meierijstad niet. Een bushalte in Schijndel wel. De Schaapskooi in Wijbosch staat op nummer één.


Rechts het bushokje aan de Structuurweg in Schijndel (Foto: Google Maps).

In december had de gemeente de inwoners gevraagd mee te denken over de mooiste plekken van Meierijstad en deze te nomineren voor de M100. Yvonne van Abdeelen stuurde bushalte Steeg aan de Structuurweg in. De Schijndelse bushalte is prompt op plek vijf terecht gekomen. Het lijkt een grap, maar de jury is bloedserieus. Ze zijn lovend over de bushalte. 'Een alledaagse en toch bijzondere plek waar Yvonne vaak staat te wachten op de bus naar Den Bosch en zich dan elke keer realiseert hoe fijn het is om in Schijndel te wonen. De jury was onder de indruk van het authentieke en mooi omschreven verhaal van Yvonne. En er zat natuurlijk een mooie belofte in: welke bus je ook neemt, je komt pas echt thuis in Meierijstad'. Yvonne zelf vindt vooral het uitzicht prachtig: "Als je staat te wachten dan zie je het beste van Schijndel: de eeuwenoude kerk, een boerderij, de nieuwbouw van 't Spectrum, het politiebureau en Bolsius en als je je omdraait het populierenlandschap."

Top vijf
Inwoners van Meierijstad stuurden hun favoriete monumenten en andere bezienswaardigheden in. De bedoeling van de gemeente was om input op te halen voor de 100 Mooiste van Meierijstad (M100). Het zijn ruim 200 inzendingen geworden.
De jury is overweldigd door het aantal en de kwaliteit van de inzendingen. Er waren bijzondere en soms ook persoonlijke verhalen bij. "Wat raakte was dat inwoners van Meierijstad plekken in de hele gemeente in hun hart sluiten. Na veel wikken en wegen, koos de jury met volle overtuiging vijf prijswinnaars. De onderbouwing van het mooiste plekje van Meierijstad is bepalend geweest voor de bepaling van de prijswinnaars", aldus de gemeente.

Eerste prijs: Trudy Koop met De Schaapskooi in Wijbosch.

Tweede prijs: Michelle van Iersel met de Helden van Kien in het streekpark de Kienehoef in Sint-Oedenrode.

Derde prijs: Heemkundekring Vehchele met het Klooster van de Zusters Franciscanessen met de Franciscushof in Veghel.

Vierde prijs: Frans Kuijpers met de Korenmolen De Hoop in Keldonk.

Vijfde prijs: Yvonne van Abeelen met bushalte Steeg aan de Structuurweg in Schijndel.


 Korenmolen De Hoop in Keldonk staat op plek vier.

Argumentatie
De jury heeft niet gekozen op basis van aantallen inzendingen voor een locatie, maar op basis van de gekozen argumentatie van de inzender. De jury van de M1000 van Meierijstad bestond uit Coby van der Pas (wethouder Recreatie & Toerisme), Rolf Vonk (Erfgoed Brabant), Geert Maas (gids) en Jeanne Wijnakker (voormalig coördinator VVV Sint-Oedenrode).

Marketingwebsite
De gemeente laat weten bezig te zijn om de honderd mooiste plekken in kaart te brengen. Gidsen kunnen deze gebruiken om mensen rond te leiden. Mogelijk worden de kaarten ook verkocht. Een speciale website over de M100 komt er niet. "De M100 wordt gebruikt voor de (toeristisch-recreatieve) marketingwebsite die wordt ontwikkeld. Ook de VVV's en het UITpunt kunnen de M100 gebruiken, net als de locaties die in de M100 voorkomen. Wij zijn dus nog bezig met het verder verwerken van alle resultaten. Op dit moment zijn deze nog niet op een website in te zien", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant