Afbeelding

Silodenken

Column Column Hans van der Wijst 2.233 keer gelezen

"Zoals ik het vonnis lees, zijn er maar een paar punten waar we nog aan moeten werken. De rechter heeft nergens écht een kruisje bij gezet." Het waren enkele opmerkelijke zinnen die advocaat Caren Schipperus uitte nadat de rechter de eerste bouwvergunning voor het nu al roemruchte Noordkade Silohotel had vernietigd. Ze zag er meer een 'huiswerkopdracht' als afwijzing in. Vond geur-aspecten (veevoederbedrijf Fransen-Gerrits) en privacy oplosbare zaken. O ja…het parkeren daar ook. Schipperus eerde haar naam: beetje 'schipperen' en alles komt goed…

Daar denken NCB-laan bewoners en veevoederbedrijf Fransen-Gerrits toch anders over. Je zal maar in die NCB-laan wonen. De laatste keer dat de straat 'verbouwd' werd moest het éindelijk een leefbare weg worden. Verkeersluw, veilig. Van Noordkade-ontwikkelingen was toen nog nauwelijks sprake. Omwonenden hebben slechts kort van die totale metamorfose mogen genieten. Intussen is het filerijden voor hun deuren en is er parkeerproblematiek alom. Mag volgens mij een plaatselijke stikstofcrisis heten. Wie lost die op? Meierijstad's natuurgebieden?

Ook silo-eigenaar Stefan van de Ven reageerde op de afwijzing. Hij was verbaasd dat de rechter vond dat de privacy van omwonenden niet genoeg beschermd werd. "Vanuit het Silotel kun je een heel stuk verder op de grond kijken, niet vlakbij de silo's." Ik zou in zijn geval gedacht hebben aan een aanbod van de juiste beplanting in al die achtertuinen. Mooi groen dat meteen als stikstofcompensatie kan dienen. Zodat omwonenden geen inkijk hebben, maar je wél lekker naar beneden kunt kijken naar Veghel in al zijn glorie. Waarom zou je als hotelbezoeker op hoogte willen verblijven als je niet eens visueel kunt ervaren in wat voor dorp je eigenlijk logeert?

Ook de aanwezigheid van Fransen-Gerrits op de Zuidkade is in deze kwestie zwaar onderschat. Opnieuw! Waarom? Toen het nog Victoria Mengvoeders heette waren er al plannen om trapvormige wooncomplexen met zonnige dakterrassen te bouwen aan de Noordkade.
Kwamen er nooit. Júist vanwege de 'overlast' van die veevoederfabriek. Dat de gemeente daar nu wel overheen gestapt is, snap ik dan ook niet. Verblind door het succes van de Noordkade?

Ik kan écht genieten van die bruisende Noordkade. Ook van het visionair 'doorbutsen' van Stefan en de zijnen. Maar de menselijke maat verwaarlozen en afdoen als wat 'huiswerk' is uiterst onverstandig. Van de Ven zal Fransen-Gerrits weg moeten kopen en omwonenden véél beter mee moeten nemen in zijn plannen. Tot die tijd blijft het qua hotel bij koker-denken. Zeg maar silodenken…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant