De enthousiaste groep volgt het voorbeeld van choreografe Ireen Kurvers.
De enthousiaste groep volgt het voorbeeld van choreografe Ireen Kurvers.

Senioren bereiden zich voor op voorstelling: 'Een geweldig project'

Algemeen 888 keer gelezen

VEGHEL | "Koffie!", roept choreograaf Ireen Kurvers hard door de Podiumzaal op de Noordkade. Veertig senioren tussen de 66 en 91 lopen rustig naar de koffietafel. Ze zijn druk met repeteren voor de voorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon op zondag 9 februari in de Blauwe Kei in Veghel. De dansers hebben zichzelf opgegeven voor dit Gouden Dans Project.

Dat het Gouden Dans een bijzonder project is, staat buiten kijf. 40 ouderen uit Meierijstad gaven zich op voor dit dansproject. Vijftien weken later staan ze met hun eigen voorstelling op het podium van De Blauwe Kei. Ireen legt uit hoe ze te werk zijn gegaan: "De voorstelling is gebaseerd op de Cubaanse danzon: een ritmische dans op aansprekende Zuid-Amerikaanse muziek. Daar beginnen we mee, maar daarna komen de voorkeuren van de deelnemers naar voren. Wat is hun achtergrond, van welke muziek houden ze? Daar laat ik me door inspireren."

Sociale interactie
Wat het project zo bijzonder en hartverwarmend maakt, is dat het veel meer is dan alleen samen dansen. De ouderen zijn sportief bezig, ze komen de deur uit en de sociale interactie is erg belangrijk. Op dat laatste wordt stiekem best veel nadruk gelegd. "Ze worden een half uur van tevoren verwacht, zodat ze samen koffie kunnen drinken. In de afgelopen weken hebben de deelnemers elkaar beter leren kennen", denkt Ireen. Nelleke Thijssen (71) uit Sint-Oedenrode bevestigt dat: "Je praat over elkaars hobby's, kleinkinderen en werkzaamheden van vroeger. Het is een gezellige club mensen."

Het project is tot stand gekomen na een samenwerking tussen theater De Blauwe Kei, Phoenix Cultuur, ONS Welzijn, Brabantzorg, de Zonnebloem en Stichting Met Je Hart. Bewegen. Eenzaamheid op afstand houden en nieuwe vrienden maken. Dat is het idee achter het project.

Eenzaamheid
Afgelopen woensdag was het wel even spannend. De groep, die bestaat uit 33 vrouwen en 7 mannen, repeteerde eerder in twee groepjes van twintig. Vorige week woensdag waren ze voor het eerst samen. Ireen: "Het contact met elkaar is een zeer groot doel van dit project. De verhalen over eenzaamheid onder ouderen kennen we allemaal. Dit initiatief gaat eenzaamheid tegen en brengt mensen bij elkaar." Het is een gezelschap uit heel Meierijstad. Riny Dekker (68) uit Schijndel behoort ook tot de groep dansers. "Toen ik ervan hoorde, wist ik het meteen. Hier moest ik bij zijn. Het is een geweldig project en iedereen voelt zich op hun gemak. Bovendien is het gezellig."

Wedstrijdspanning
Het eindresultaat is een voorstelling van en door de dansers. Ireen legt uit hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen: "Ik heb met iedereen één-op-één gesprek gehad over wat ze leuk en interessant vinden. Daarom komen er in de voorstellingen flarden terug van de tango, linedance, volksdansen en zelfs gedichten." Nelleke leest zondag een gedicht voor. Ze vindt het leuk dat er zoveel verschillende vormen terugkomen in de voorstelling. "Ik vind het geweldig om mee te doen. Het is een mooie mix van ieders interesses. Het leuke is ook dat je met zijn alle ergens naartoe werkt. De verbondenheid is groot en straks overheerst bij ons allemaal de trots. Als het goed is natuurlijk", lacht Nelleke. Riny beaamt dat: "Het is wel spannend hoor, maar dat is goed. Gezonde wedstrijdspanning zeg maar. Kinderen en kleinkinderen ze zitten straks allemaal in het publiek. Ik heb zelfs de eer om de show te openen. Aan de begeleiding zal het niet liggen, die is echt geweldig geweest." Ireen heeft er vertrouwen in. "Het wordt een mooie voorstelling ", aldus de choreografe.

'Optreden tijdens Fabriek Magnifique. Dat zou toch leuk zijn?'

De koffie is op en de senioren gaan onder de bezielende leiding van Ireen verder met repeteren. "Links en rechts en helemaal rond", geeft ze instructies. De dansers laten een sjaaltje in hun hand het meeste werk doen. Helemaal synchroon gaat het nog niet, maar ach het plezier straalt er aan alle kanten vanaf. Het avontuur van de groep dansers en de leiding is eigenlijk al geslaagd.

Fabriek Magnifique
Het Gouden Dans Project is een landelijk initiatief. Of er nog ooit een tweede editie komt in Meierijstad is nog niet duidelijk. Als het aan de deelnemers ligt en het publiek (de show is al weken uitverkocht red.) wel. Vrijwilliger van het project Gouden Dans René Hildesheim heeft in ieder geval een goed idee. "Optreden tijdens Fabriek Magnifique. Dat zou toch leuk zijn?" Nelleke en Riny kijken hem met grote ogen aan: "Als dat zou kunnen, graag."

De voorstelling Kom Dans Met Mij De Danzon is al weken uitverkocht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant