Christ Raaijmakers (L) en Ad van der Steen  (R) zijn de aanjagers van 'Red de Spoordijk'.
Christ Raaijmakers (L) en Ad van der Steen (R) zijn de aanjagers van 'Red de Spoordijk'.

'Red de Spoordijk' in race voor prijs: 'Mensen waren bang dat het laatste stukje natuur verloren zou gaan'

Algemeen 1.633 keer gelezen

VEGHEL | Leden van Wijkraad De Bunders zagen het met lede ogen aan. De voormalige spoorlijn het Duits Lijntje lag er, ter hoogte van het Saffraanveld, jaren terug ernstig beschadigd bij. De wijkraad besloot samen met de gemeente actie te ondernemen en startten het project 'Red de Spoordijk'. In maart 2016 is door een groepje vrijwilligers een begin gemaakt. Vier jaar later zijn ze door de gemeente voorgedragen voor een nationale vrijwilligersprijs.

Op de fietsbrug ter hoogte van het Saffraanveld staan Ad en Christ rond te kijken. Ze nemen de komende werkzaamheden vast door. Christ is de coördinator van het project. Door ernstige afkalving van het talud dreigde een aantal bomen om te vallen en was de oeverbegroeiing geheel verdwenen. Flora en fauna zijn hersteld en in diversiteit toegenomen. Christ knikt tevreden: "Veel mensen in de buurt waren bang dat het laatste stukje natuur in de wijk verloren zou gaan. Oorzaak van het verval was het intensieve gebruik van de dijk door recreanten. Door houtwallen te plaatsen werd het talud beschermd tegen verdere afkalving en konden planten weer opkomen en kreeg ook nieuwe aanplant een kans om te groeien."

600 meter
De vaste groep vrijwilligers bestaat uit zo'n vijf personen. De coördinatie hebben ze zelf in hand. Christ vervolgt: "Tot over een lengte van 600 meter hebben we de dijk voorzien van een houtwal, gevlochten wilgen of een dubbele rij palen met daar tussenin snoeihout. Ook hebben we op een gedeelte palen met gaas geplaatst, uiteindelijke bedoeling is dat de wallen met diverse planten worden overgroeid. Op diverse plaatsen is het talud aangevuld met zand en zijn er planten gezet. Een dicht geslibde sloot is uitgediept. Op de plek waar ruimte gemaakt is door het rooien en opsnoeien van bomen zijn planten en struiken weer gaan groeien." In totaal zijn er zo'n 150 planten gezet en daar komen er binnenkort nog zo'n 400 bij waaronder 300 stuks klimop.

Beschadigingen
Met regelmaat worden onderdelen die stuk zijn gegaan hersteld, zoals afgelopen dagen een groot gedeelte van de gevlochten houtwal door de harde wind omver was geblazen. Afgelopen jaar zijn de vrijwilligers ongeveer 30 dagdelen aan het werk geweest, meestal een morgen of een middag. Ze werken dan wel flink door. "Tijdens deze werkzaamheden krijgen we steeds meer positieve reacties, op- of aanmerkingen nemen we zeker serieus. De werkgroep is trots op het behaalde resultaat."

Gevoelig onderwerp
Stil zitten de mannen niet. Onlangs werden er dertig vleermuiskasten en achttien mezenkasten opgehangen. De komende tijd gaan de vrijwilligers onder andere aan de slag met het planten van de 400 planten, het vervangen van rotte palen en het aanleggen van een extra houtwal. Het kappen en opsnoeien van bomen is een gevoelig onderwerp. Volgens Christ terecht, al vinden ze er bij hun project wel hinder van. "We willen graag op verschillende plekken wat meer lichtinval hebben. Dan groeien de planten zoals de bramenstruiken bijvoorbeeld, veel beter. Op een paar plekken doet de bramenstruik het voortreffelijk, maar op plaatsen waar weinig licht is, is de struik amper zichtbaar. Het opsnoeien en uitdunnen van bomen biedt uitkomst, maar met mate omdat dit een gevoelig onderwerp is."

Meehelpen?
Vanaf 18 februari tot 22 maart kan er gestemd worden. Red de Spoordijk maakt kans op een Publieksprijs van 2500 euro. Stemmen kan op: www.vrijwilligersprijzen.nl.
Meehelpen aan dit bijzondere project? Dat kan. Neem contact op met: wijkraaddebunders.nl.

Christ Raaijmakers (L) en Ad van der Steen  (R) zijn de aanjagers van 'Red de Spoordijk'.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant