Wieke van der Heijden met voorbeelden van vogelhuisjes en Dorine van Mil met een voorbeeld van een hart.
Wieke van der Heijden met voorbeelden van vogelhuisjes en Dorine van Mil met een voorbeeld van een hart.

'Ook voor de 'vreemde vogels' is FM een thuis'

Algemeen 799 keer gelezen

VEGHEL | Wieke van der Heijden en Dorine van Mil roepen voor twee projecten tijdens Fabriek Magnifique de hulp in van de Veghelse bevolking. Het art en food festival in Veghel is komend jaar op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli.

Allereerst is er het project Hart. Fabriek Magnifique staat dit jaar in het teken van AMORE. AMORE staat voor: Ambitieus, Motiverend, Onderscheidend, Realistisch en Echt. "Liefde voor het festival staat voorop. Leerlingen van basisscholen kunnen hier hun hartje aan bijdragen. Wij leveren de harten, zij de versiering", legt Dorine uit. Alle basisscholen in Meierijstad krijgen via Cultuurkade een uitnodiging om mee te doen. In de maanden april en mei kunnen alle basisschoolleerlingen een eigen hart versieren. De organisatie geeft maar weinig restricties mee. "Het hart mag op alle mogelijke manieren versierd worden. Verven, bloemen erop plakken, een tekst of linten eraan. Alles kan en alles mag, als het maar met liefde gebeurt. Kinderen kunnen een eigen hart maken of met de hele groep een grote versie." Dorine en Wieke willen wel dat er gebruik wordt gemaakt van duurzaam materiaal, dus geen plastic of tempex. De versierde hartjes dienen tijdens het festival als verbinding tussen het Julianapark en de Noordkade. Wieke: "We hangen het hele park vol en vanaf daar kleden we de weg naar de Noordkade aan. Dat kan echter alleen als we voldoende harten ontvangen. Het doel is om Veghel mooi en liefdevol aan te kleden."


Wieke van der Heijden met voorbeelden van vogelhuisjes en Dorine van Mil met een voorbeeld van een hart.

De scholen worden geïnformeerd via een brief van de Cultuurkade. Daar zit tevens een lesprogramma bij. "In het lesprogramma wordt onder andere ingegaan op de dromen en ambities van de kinderen. Wat vinden zij relevant en motiverend. Wat willen ze later worden of bereiken. Het zou mooi zijn als de bovenbouw hier iets van terug laat komen in de harten. Dan krijgen ze meer inhoud en betekenis", vindt Dorine.

Huis
Met het project Huis trachten Dorine en Wieke om alle Veghelaren te bereiken. Dus ook de Nederlanders met een andere achtergrond. Wieke: "Fabriek Magnifique is als een thuis voor iedereen. We hopen dat alle Veghelaren mee willen doen. Het zou mooi zijn als wij een doelgroep kunnen bereiken waarvan het niet vanzelfsprekend is dat ze meedoen. Denk aan de Marokkaanse, Turkse, Oost-Europese en Afrikaanse gemeenschap, want ook voor de 'vreemde vogels' is Veghel en Fabriek Magnifique een thuis. Iedereen is welkom net als alle vogels in het park." Dorine en Wieke trekken met de vogelhuisjes de wijken in. Dorine vult aan: "Deze huisjes gaan we decoreren en ook weer ophangen in het Julianapark en op de verbindingsweg naar de Noordkade. We gaan workshops geven in wijkgebouwen en verzorgingshuizen. Iedereen is daarbij van harte welkom." De vogelhuisjes worden aangeschaft, maar het materiaal waarmee ze versierd worden daar is de organisatie nog naar op zoek. "Al het materiaal waarmee geknutseld kan worden is welkom. Desnoods komen we het zelf ophalen." Mailen kan naar: info@fabriekmagnifique.nl.
Voor Wieke en Dorine is tijdens FM het Natuurspeelpark in het Julianapark het thuishonk. "Tijdens het festival zelf gaan we ook met beide projecten aan de slag", besluiten ze.

Meehelpen met de organisatie van de workshops voor de vogelhuisjes. Mail naar: info@fabriekmagnifique.nl.

Wieke van der Heijden met voorbeelden van vogelhuisjes en Dorine van Mil met een voorbeeld van een hart.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant