Afbeelding

Leerlingen Zwijsen College bootsen Verenigde Naties na

Onderwijs 619 keer gelezen

VEGHEL | 'Shaping the world of tomorrow' was het thema van de Farel Academy Model United Nations (FAMUN) 2020. Meer dan 300 leerlingen, met 39 verschillende nationaliteiten, waren afgelopen weekend naar Amersfoort gereisd om daar vier dagen lang de werkorganen van de Verenigde Naties na te bootsen. Ze gingen met elkaar in debat over mondiale vraagstukken en actuele problemen. Onder hen waren ook 10 leerlingen van het Zwijsen College.

In de weken voorafgaand aan de conferentie hebben de leerlingen van het Zwijsen College zich verdiept in de landen die zij vertegenwoordigden en in de stellingen waarover zij binnen hun commissie zouden debatteren.
Het was voor de nieuwe deelnemers extra spannend. Hoe verloopt zo'n weekend? Hoe moet je debatteren in het Engels? Wat voor gastgezinnen waren ons toebedeeld? De meer ervaren leerlingen konden deze vragen gelukkig goed beantwoorden. Ze hielpen ook met de voorbereidingen en namen zo de zorgen weg.
Eenmaal aangekomen in Amersfoort waren alle leerlingen direct enthousiast.

Leerzaam en gezellig
Het weekend was erg leerzaam, zowel voor de kennis als de vaardigheden. De leerlingen zijn beter op de hoogte van de internationale verhoudingen tussen de verschillende lidstaten van de Verenigde Naties, over gesloten verdragen en over de millenniumdoelen. Ze weten alles van de regels binnen een debat en het opstellen van resoluties. Daarnaast hebben ze een uitdagende spreekworkshop gevolgd en geluisterd naar speeches van de burgemeester van Amersfoort en professoren van verschillende universiteiten.
Maar, het weekend stond niet alleen in het teken van hard werken en veel leren. De leerlingen hebben ook leeftijdsgenoten van over de hele wereld ontmoet, zijn samen uit eten geweest en hebben samen gefeest. Dat is misschien het meest waardevolle van allemaal, omdat het de kinderen stimuleert om zich te verdiepen in andere culturen en ideeën.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant