Afbeelding

Biebbabbel

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.113 keer gelezen

Dat boekwinkel Bek in Veghel verdween ervoeren veel boekliefhebbers en mooie-winkel-bezoekers als vreselijk jammer. Als grootste oorzaak werd het internet genoemd. Veel mensen kopen hun leesvoer online omdat het wat eurootjes kan schelen. Was mooi te zien toen het ineens retedruk werd bij Bek tijdens de opheffingsuitverkoop. Natuurlijk was/is er wel wat meer aan de hand. Internet heeft een wereld geopend waarin oppervlakkigheid genadeloos aan het toeslaan is en zich een ándere vorm van lezen ontwikkelt.

Werkdruk en sociale mediaverslaving zorgen ervoor dat er geen tijd meer voorradig lijkt om lekker een boek te lezen (zowel op papier als op e-reader). Kinderen nemen die schermverslaving spelenderwijs over, helemaal nu het onderwijs grotendeels ondersteund moet worden door allerlei computervormen. En hébben we ze eenmaal aan het 'echte' lezen, dan bemoeien volwassenen zich er teveel mee en mogen ze nauwelijks zelf hun boeken kiezen. Gevolg: In Nederland gaan leesmotivatie en leesvaardigheid in rap tempo achteruit. De gevolgen gaan we in de nabije toekomst op velerlei gebied ondervinden. Politiek zéker!

Nóg kwalijker is dat de overheid de regie over lezen gewoon verwaarloost. Geld is daarbij bepalend geworden. Verlies van kennis, vaardigheden, maar zeker ook onafhankelijkheid worden daarbij achteloos aan de kant geschoven. Sinds 2010 is het bedrag dat gemeenten reserveren voor bibliotheken met 19 procent gedaald. Niet iedere Nederlander heeft meer toegang tot een bibliotheek, bij uitstek een plek waar lezen bevorderd wordt en men kennis maakt met cultuur. Het letterlijk in aanraking komen met boeken of er op een schermpje wat vaagjes over lezen maakt nogal wat uit, is gebleken.

Ik kom er met enige regelmaat en kom er graag. Zou er hele verhalen over kunnen schrijven wat betreft de daar aan te treffen schoonheid. Ook halve trouwens. Zoals deze Biebbabbel. Iedere keer dat ik in Veghel het oude gemeentehuis aan de Markt binnen loop is het weer genieten. De historie die het uitademt, de sfeer die er heerst. Hier is politiek met vuisten op tafels geslagen. In de oude raadzaal zijn belangrijke, maar ook minder belangrijke beslissingen genomen, talloze huwelijken gesloten, hebben vele officiële gebeurtenissen plaatsgevonden. Ik ga er van uit dat in Meierijstad álle biebvoorzieningen overeind houdt en kéihard ondersteunt. Voorkom nóg meer oppervlakkigheid, fake news, maar ook eenzaamheid, analfabetisme, laaggeletterheid. Zorg dat iedereen toegang blijft houden tot die bruisende, centrale plek in de samenleving waar gratis (!) gewerkt kan worden aan onderbouwd, meedenkend en betrokken burgerschap…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant