Afbeelding

Duizendpoot in de pathologie ontvangt Koninklijke onderscheiding

Algemeen 1.359 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij heeft op 21 februari een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Hans van der Linden (1958) uit Veghel. Hans is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Er is veel waardering voor zowel de professionele als onbezoldigde werkzaamheden die hij voor de klinische pathologie heeft verricht.

Gedurende 31 jaar (1989-heden) heeft Hans diverse bestuursfuncties rondom de pathologie vervuld. De Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) behartigt de belangen van de uitoefening van de pathologie in de ruimste zin des woord waarbij de kern ligt op de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Ook opleiding, wetenschappelijk onderzoek en het waarborgen van een goede inrichting en organisatie van de zorg zijn belangrijke aspecten.

Van 2006 tot en met heden is Hans (opnieuw) actief binnen het bestuur van de NVVP. De NVVP kent een roulerend voorzitterschap van drie jaar en in de periode 2006-2009 vervulde hij de rol van voorzitter.

Van 2009 tot en met heden is hij actief binnen de Juridische Commissie van de NVVP. Deze commissie heeft als taak om binnen de vereniging juridische vraagstukken te behartigen (variërend van dilemma's die in de praktijkuitoefening kunnen ontstaan tot het analyseren van medische fouten en calamiteiten). Hans vervulde de rol van secretaris en is sinds 2019 voorzitter van deze commissie.

Verdere nevenfuncties onder andere: bestuurslid/2e secretaris NVVP sectie klinische pathologie (1989-1994), bestuurslid/secretaris Werkgroep Kinderpathologie der Lage Landen (1991-1995), Landelijke Perinatale Pathologie Registratie (1993-1996), voorzitter Cursuscommissie Werkgroep Kinderpathologie der Lage Landen (1993-1997), bestuurslid Dagelijks Bestuur Stichting PALGA (1992-1999), Meetingsecretaris NVVP (1995-1999), Lid Stuurgroep BOB Amstelland-Meerlanden (1996-1999), lid RCP-Overleg Ziekenfondsraad (1996-2000), lid BNR-commissie NVVP (1997- 2002), PALGA-voorzitter Privacy Cie (2000-2007) en commissielid cytologie NVVP (2013-2017).

Hoofdfunctie
Hans is sinds 1996 als klinisch patholoog verbonden aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Naast de normale werkzaamheden als klinisch patholoog heeft hij als medisch manager van de vakgroep pathologie een exceptionele inzet getoond door het verbinden van meerdere pathologie laboratoria en drie maatschappen van klinisch pathologen in Midden Nederland in een samenwerkingsverband, zodat de kwaliteit van de pathologie op een zeer hoog niveau geborgd is.
Hiermee was hij een van de belangrijkste grondleggers en de motor van de samenwerking op het gebied van pathologie tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem (onder de naam DNA) en deze samenwerking is een voorbeeld voor andere laboratoria in Nederland.
Daarnaast heeft Hans een bijzonder grote en belangrijke rol gespeeld als Regionaal Coördinerend Patholoog in het opzetten van het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker zoals Nederland dat heden ten dage kent. Zijn betrokkenheid bij en inzet voor het onlangs geïmplementeerde Bevolkingsonderzoek Darmkanker is eveneens van groot landelijk belang.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant