Leo van Asperen is de ambitieuze voorzitter van WijNu.
Leo van Asperen is de ambitieuze voorzitter van WijNu. Foto: Peter Kuijpers

Leo van Asperen kijkt uit naar open dagen: 'We willen ook jongere senioren aanspreken'

Algemeen 1.626 keer gelezen

VEGHEL | Tijd voor verandering heet dat dan. Dat zijn onder andere de plannen van seniorenvereniging WijNu uit Veghel. In dit geval uitgedragen door preses van de club Leo van Asperen. WijNu is de Veghelse afdeling van KBO Brabant (Katholieke Bond Ouderen). Een woord waar ze in Veghel zo snel mogelijk vanaf moeten volgens Van Asperen: "Wij hebben deze naam met een stoffig imago reeds vervangen door WijNu."

Door: Peter Kuijpers

De voorzitter wil de uitstraling veranderen bij zijn club, zodat het ook jongere senioren aanspreekt. In tijden van algoritmes en soundbites trapt WijNu daarom af met een stevige wervingscampagne met het accent op vijftig-plus.
Toen Leo van Asperen in maart 2014 het voorzittersstokje overnam van de alom geprezen Jan Neggers (†) had hij nog even bedenktijd nodig. Uiteindelijk was hij er van overtuigd dat dit na zijn diverse bestuursfuncties, onder andere 40 jaar in het Sint Nicolaas comité, Stichting KWF en stichting Arbeid en Gezondheid Beroepsvervoer, prima in zijn straatje paste. In maart hanteert hij alweer zes jaar de voorzittershamer bij WijNu.

Snuffelstage
Voorzitter worden van een seniorenvereniging hoe gaat dat in zijn werk? Leo legt uit: "Jan, die een icoon was in onze club, vroeg mij in 2013 of ik voorzitter wilde worden van toen nog KBO Veghel. Ik vertelde hem dat ik wél voorzitter wilde worden, maar voorzitter van een KBO zag ik niet zitten. Ik vond het een oude mensen club, maar dat veranderde snel. Na een tijdje viel het mij op dat er toch ook wel een behoorlijk aantal leuke frisse senioren bijzaten en voelde me hoe langer hoe meer thuis. Ik ben toen als een soort van snuffelstage mee gaan lopen met Jan als vicevoorzitter en dat beviel me prima. Uiteindelijk ben ik overstag gegaan op één voorwaarde: de naam KBO Veghel moest vervangen worden. Dat is gebeurd en inmiddels heten we WijNu. Met de vakkundige ondersteuning van Peter Rovers hebben we de naam en het mooie logo bedacht dat we alweer een aantal jaren hanteren."

Avonduren
De jonge oudere, zeg maar vanaf 50 jaar, dat is een doelgroep waarop WijNu zich met deze bijzondere ledenwervingscampagne wil gaan richten. "Heel veel activiteiten vinden nu overdag plaats. We zijn bereid om meer activiteiten in de avonduren te gaan doen. Er zijn ook al wat meer moderne onderdelen bijgekomen, zoals Keezen en Jeu de Boules. En we willen dartborden gaan hangen. Neem het wandelen, dat kan in de zomerdag naast de huidige ochtendwandelingen ook best in de avonduren plaatsvinden voor de nog werkzame leden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de fietsgroepen. Innovatie is daarom een belangrijk onderdeel van ons pakket. Een mooi en groots project is nog altijd Vat-Oe-Fiets dat wij sinds enkele jaren zelf organiseren en een vrije inschrijving kent op Hemelvaartsdag. Voor jong en oud, voor het hele gezin."

Keezen
Afgelopen najaar organiseerde WijNu het eerste Veghelse Kampioenschap Keezen waarvan de inschrijving was opengesteld voor iedereen vanaf 16 jaar. Daar werden opvallend veel jongere deelnemers gesignaleerd. Leo: "Wij willen dit in 2020 mogelijk tweemaal op de kalender zetten. Ook Jeu de Boules kiest wederom voor een extra toernooi op Koningsdag en met de Veghelse Kermis. Daarnaast vinden er met enige regelmaat bijzondere themamiddagen plaats, welke zijn opengesteld voor iedereen, die vaak druk bezocht worden."

Beeldvorming
Op zaterdag 7 en zondag 8 maart zijn de open dagen van WijNu. "We hebben dat weekend ingeruimd om de mensen kennis te laten maken met onze vereniging. Vrijwel alle activiteiten zijn dan aanwezig", vertelt voorzitter Leo. Tevens is er dan de spin-off van de campagne voor het werven van jongere senioren. Middels een worp op een dartbord valt er zelfs een gratis lidmaatschap voor 2020 te winnen. "De beeldvorming die is ontstaan, geeft de indruk dat je alleen als gepensioneerde bij ons terecht kan. Dat is een misvatting. We hebben dit altijd al in onze statuten vermeld dat dit vanaf 50 jaar mogelijk is. We hebben veel onderdelen en plannen voor activiteiten die we graag naar de jonge vijftigplusser communiceren. Die stelling wordt tevens door onze overkoepelende organisatie, KBO Brabant, gedeeld", besluit Leo.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant