Tonio is de toneelbewerking van de indrukwekkende, rauwe bestseller die A.F.Th. van der Heijden schreef over het verlies van zijn zoon.
Tonio is de toneelbewerking van de indrukwekkende, rauwe bestseller die A.F.Th. van der Heijden schreef over het verlies van zijn zoon. Foto: Ben van Duin
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Tonio gaat in eerste plaats over troost en hoop

Algemeen 283 keer gelezen

VEGHEL | Tonio is de toneelbewerking van de indrukwekkende, rauwe bestseller die A.F.Th. van der Heijden schreef over het verlies van zijn 21-jarige zoon. Voor hoofdrolspelers Jacqueline Blom en Porgy Franssen gaat deze voorstelling niet alleen over verdriet, maar juist over troost en hoop. Tonio is op donderdag 5 maart om 20.15 uur te zien in de Grote Zaal van Theater De Blauwe Kei op de Noordkade.

Jacqueline Blom en Porgy Franssen spelen twee ouders die proberen om samen overeind te blijven. In hun worsteling met het grootst denkbare verdriet schuilt de hoop dat het leven uiteindelijk overwint. Porgy: "Natuurlijk is het een afschuwelijk verhaal, maar we willen met deze voorstelling iets anders laten zien. Dat het heel erg is, weten we namelijk al. Daarover gaat het boek en dat is prachtig voelbaar geworden in de verfilming. Wij willen laten zien dat de dood uiteindelijk ook over het leven gaat. Het boek is smaakvol bewerkt door de regisseur, Ignace Cornelissen. Hij heeft ervoor gekozen om in te zoomen op de schoonheid van troost en de kracht van het leven. In al die woorden van onvoorstelbaar verdriet schuilt juist de hoop om weer van het leven te kunnen gaan houden."

De voorstelling focust op de relatie van twee mensen die proberen de verbinding met elkaar niet kwijt te raken ondanks het ondermijnende verdriet. Jacqueline: "Door live muziek en beweging te gebruiken, wordt iets anders voelbaar dan in het boek of de film. Ik had werk gezien van de choreograaf Jason Mabana die op een mooie manier alledaagse gebaren tot dans maakt. Dat bracht mij op de gedachte dat als je rouwt, je gewone bestaan vol doodnormale handelingen toch doorgaat. Dat idee is uitgegroeid tot een dansende Tonio die zwijgend om ons heen beweegt, gespeeld door Luc de Raad. Het maakt concreet zichtbaar dat iemand die dood is meer aanwezig kan zijn dan toen hij nog leefde." Haar tegenspeler vult aan: "Tonio zit op een vreemde maar vertrouwde manier nog steeds in het handelingspatroon van zijn ouders. Eigenlijk drijven de tekst, de muziek en de beweging allemaal op de enorme kracht om te willen overleven, om de liefde die ze eerst met z'n drieën voelden nu met z'n tweeën voort te zetten. Dat geeft energie."
Voorafgaand aan de voorstelling is er voor de bezoekers een gratis inleiding. Deze begint om 19.15 uur.

Tonio is genomineerd! De Blauwe Kei reikt samen met de Stadskrant een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het seizoen wordt bekend gemaakt welke voorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant