Afbeelding

Feest in Boerdonk, bouw sociale huurwoningen van start

Wonen 487 keer gelezen

BOERDONK | De bouw van zeven sociale huurwoningen in nieuwbouwproject 't Veldje in Boerdonk is gestart. Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden realiseert de woningen voor corporatie Woonmeij uit Schijndel. Op maandag 9 maart verrichtten wethouder Rik Compagne, Mark Wonders (Directeur-Bestuurder van Woonmeij) en Willem van Veghel (dorpsraad Boerdonk) de starthandeling. Samen zetten zij enkele dozen als een blokkendoos op de juiste manier neer, zodat een afbeelding van de toekomstige woningen verscheen.

De starthandeling symboliseerde de manier waarop de woningen gebouwd worden. Deze worden namelijk in zijn geheel gebouwd uit prefab-elementen. De buitengevels, vloeren en het dak worden in de fabriek op maat gemaakt en vervolgens  naar de bouwplaats getransporteerd. Daar worden de elementen gemonteerd. Alleen het plaatsen van de dakpannen en zonnepanelen en de afwerking aan de binnenkant van de woningen wordt op de bouwplaats uitgevoerd.
Deze manier van bouwen zorgt voor een kortere bouwtijd op de bouwplaats, mogelijk tot een halvering van de traditionele bouwtijd. "Dat is belangrijk in dit project, omdat de bouwlocatie in een bebouwde omgeving ligt. Zo zorgen we voor zo min mogelijk overlast voor de omwonenden. Andere voordelen van bouwen met prefab-elementen zijn de goede isolatiecapaciteiten, het lichte gewicht en weersonafhankelijke productie. Naar verwachting worden de woningen voor de bouwvak opgeleverd", aldus Hendriks Coppelmans. 

Verschillende woningtypes
De rijwoningen zien er aan de buitenkant hetzelfde uit. Aan de binnenkant zijn ze dat niet. Vier van de zeven woningen hebben de badkamer en een slaapkamer op de begane grond. De bovenverdieping kan naar eigen wens worden ingedeeld. Hiermee zijn deze woningen uitermate geschikt voor 55-plussers. Bij de overige drie woningen zijn de badkamer en slaapkamers op de eerste verdieping.

Energiezuinig
De woningen worden gasloos gebouwd en zijn all-electric. Dat betekent dat de woningen zelf de energie opwekken die nodig is voor verwarming, warm water en ventilatie. De energie wordt opgewerkt door de warmtepomp in de woning en de zonnepanelen op het dak. De woningen krijgen meer zonnepanelen dan het bouwbesluit voorschrijft. Woonmeij investeert in extra zonnepanelen omdat ze het belangrijk vinden om de woonlasten voor hun toekomstige huurders zo laag mogelijk te houden.

Bouwkavels te koop
Hendriks Coppelmans verkoopt in 't Veldje ook vier bouwkavels. Twee kavels zijn geschikt voor een vrijstaande woning. De overige twee kavels grenzen aan elkaar en zijn geschikt voor een twee-onder-een-kapwoning of twee vrijstaande woningen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant