Afbeelding

Elleboogniezen

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.662 keer gelezen

Zat afgelopen week bij zowel een theatervoorstelling als een uitvaartdienst. Qua emotie uiterst verschillend, maar qua hoesten emotioneel wél vergelijkbaar. Mij viel namelijk op hoe gespannen tijdens beide bijeenkomsten gereageerd werd op kuchjes, ellebooghoestjes of rocheltjes. Hoofden bewogen dan wat schichtig richting geluidsbron. Zo onopvallend mogelijk natuurlijk. Dat niemand zou kunnen denken dat je bezorgd bent vanwege een virus dat momenteel onze aardbol onveilig maakt. Onveilig ja, meer niet volgens mij. Ik maak me vooral zorgen om allerlei massahysterie die ontstaat als de mensheid even de controle kwijt is. Wanneer voor iets niet direct een oplossing voorhanden is. Psycholoog René Diekstra omschreef het treffend als 'de angst voor controleverlies over de verspreiding van het virus in de eigen omgeving'.

En wij Brabanders zitten inmiddels midden in de virus'storm'. Nadat Loon op Zand lont in het Coronavaatje leek, bleek niet alles herleidbaar. Ziekenhuis Bernhoven betreurde afgelopen week een Coronaslachtoffer. Veghel kwam maandag in beeld. Een NOS-cameraploeg bezocht basisschool 't Ven. De reportage over de malheur in Brabants' basisonderwijs was 's avonds prominent onderdeel van Nieuwsuur. Vele streekgenoten werken inmiddels thuis. Volgens sommige media zijn Brabanders 'de nieuwe Chinezen en Italiëgangers'. Ze zouden gemeden worden als de…eh…pest. Ochèrrum.

Onze nuchterheid wordt zwaar overtrokken. Stiekem is het virus het gesprek van de dag. We zeggen stoer dat het Coronavirus niet gevaarlijker is dan een gemiddelde griep, maar tegelijkertijd 'je zal maar in de risicogroep zitten'. In dat kader vond ik de oproep om op te passen met de inzet van ouderen wel grappig. Die passen namelijk veelvuldig op. De Wijstjes ook, maar geen haar op ons hoofd die eraan denkt níet op te passen! Heb trouwens nog nooit zo vaak mijn handen gewassen. Met zeep natuurlijk. Geen gel. Is slecht volgens huidspecialisten. Het elleboogniezen heb ik nog niet onder de knie (…). In tegenstelling tot vrouwlief die met peuters werkt en me daar dan ook steevast op Wijst.

Hoorde cabaretier Henry van Loon vorige week hilarisch oreren over oudere e-bikers. Las zaterdag dat meer dan de helft van de in 2019 verongelukte fietsers (228) ouder was dan 50. Dat veel 50-plussers op e-bikes stappen na alcohol genuttigd te hebben. Zonder het verlies van ook maar één mensenleven te willen bagatelliseren, of we met het Coronavirus die 114 halen? Kom op Brabanders, Meierijstedelingen, Veghelaren. We laten ons niet kisten! Dat humor de boventoon mag blijven voeren. Samen met handen wassen en elleboogniezen…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant