Harold Sanders (46) is groepsleider JO 12 - JO 13 bij voetbalclub Blauw Geel'38.
Harold Sanders (46) is groepsleider JO 12 - JO 13 bij voetbalclub Blauw Geel'38.

Weg met de standenlijsten? 'Je moet toch kampioen kunnen worden!'

Voetbal 1.634 keer gelezen

VEGHEL | Hij loopt al een jaartje of zes mee: Harold Sanders (46) groepsleider JO 12 - JO 13 bij voetbalclub Blauw Geel'38. Hij is een gezellige man die nooit uit zijn rol valt en vaak de dingen met humor tot een goed einde brengt. Tevens is Harold druk met de Kuussegatters waar hij met het foodteam vijf dagen lang voor culinaire hoogtepunten zorgt.

Door: Peter Kuijpers

Harold werkt als financieel controller bij Van Hemert in Brakel. "Wij verwerken door heel Europa bodemas wat de verbrandingsresten zijn van afval waar we de non-ferrometalen uithalen." Zelf voetbalde Harold ooit actief bij Blauw Geel'38: "Ik heb tot de JO 17 actief gevoetbald. Ik ben toen gestopt en toen mijn zoon Ryan vijf werd en ging voetballen, werd ik begeleider. Eerst op zaterdagmorgen en later in het team met Noimin samen waar zijn zoon Noah speelde."

Selectieteam
Blauw Geel'38 heeft vier JO 13 en vier JO 12 teams. Tevens heeft Blauw Geel '38 twee MO 13 teams. Ook Harold vindt dat een mooie groep: "Jazeker, het allerbelangrijkste is dat ze plezier hebben in hun sport. Zijn er wat hobbeltjes, dan proberen we die op te lossen en loopt alles zoals het loopt. De kinderen worden door ons aan het begin van het jaar ingedeeld. Dat geeft soms wat issues. Vooral ouders kunnen het niet eens zijn met de indeling van hun kind. De selectie onder twaalf heeft overigens geen specifiek selectieteam meer. Die gaan wij dan naar eer en geweten indelen. Overigens, de betere JO 12 spelers kunnen al eerder bij een selectieteam van JO 13 komen te spelen."

Telefoon
De indelingen van teams aan het begin van het seizoen is een heel gepuzzel. Harold: "Het grootste probleem is dat je niet alle jongens of meisje kent. Je hebt te maken met teams van acht en teams van elf spelers. Je houdt rekening met vriendjes of broertjes die graag bij elkaar willen spelen. Vooral als de indelingen bekend zijn zou je er soms verstandig aandoen om je telefoon uit te zetten. Maar dat doen we niet. We proberen altijd voor een oplossing te zorgen al valt dat niet altijd mee. We staan de ouders altijd keurig te woord en proberen te motiveren hoe we tot die indeling gekomen zijn. Dat valt niet altijd mee."

Kampioenreceptie
KNVB voorzitter amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee kwam onlangs met het voorstel om bij JO 12 geen standenlijsten bij te houden. Harold: "Dat heb ik gehoord. Volgens hem zouden kinderen het niet zo interessant vinden welke plek ze op de ranglijst innemen. Ik denk dat dan het competitie element verdwijnt. Kinderen mogen toch weten op welke plek ze staan. Vooral de ouders vinden standen volgens Van der Zee belangrijk. Dat vind ik geen reden. De kinderen gaan er zaterdags staan en voor hen doen we het uiteindelijk. Je moet toch kampioen kunnen worden. Anders kunnen we de kampioensreceptie eens per jaar ook wel afschaffen."

Heel veld
De overgang van JO 12 naar JO 13 is best heftig weet ook Harold: "De grootse overgang is van een half naar een heel veld. Dat is een behoorlijke stap ook conditioneel. Het is een totaal andere manier van voetballen. Je moet nu veel meer als team spelen. Veel kinderen zitten daarop te wachten en kijken er naar uit. Type spelers die wat rustiger zijn aan de bal en inzicht hebben komen daar vaak veel beter mee weg."
We gaan naar buiten voor de foto. "Moet ik lachen?" Doe maar Harold.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant