Zwijsen College in Veghel.
Zwijsen College in Veghel.
CORONAVIRUS

Zwijsen en Fioretti passen onderwijsprogramma aan: 'We bevinden ons in een lastige situatie'

Onderwijs Coronavirus 1.695 keer gelezen

VEGHEL | Op dit moment is het nog zo dat de scholen in Brabant open zijn. Wegens de zeer grote aantallen afwezige leerlingen en leraren op zowel het Zwijsen College als het Fioretti College kunnen ze in Veghel niet spreken van een normaal onderwijsproces. De leraren die er zijn, verzorgen hun lessen aan de aanwezige leerlingen. Maar het gevolg zou kunnen zijn dat de leerlingen die thuis moeten blijven belangrijke stof missen. En de leraren die thuis zijn, verzorgen op dit moment helemaal geen lessen terwijl de meesten niet echt ziek zijn, maar volgens de richtlijnen van RIVM met milde gezondheidsklachten thuis moeten blijven. Dat wordt vanaf volgende week aangepast.

"We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat de lessen op afstand gegeven gaan worden. Dat kan niet zomaar, dat vraagt om nog een intensieve voorbereiding door zowel onze leraren als onze ICT-mensen. Op dit moment wordt daar al heel hard aan gewerkt en maandagavond verwachten we voor een groot deel van de lessen startklaar te zijn met een uitloop naar dinsdag", laat Anita O'Connor, algemeen directeur voortgezet onderwijs Veghel weten.
Omdat het Zwijsen College werkt met een andere elektronische leeromgeving dan het Fioretti College zal het op twee verschillende manieren gebeuren, maar het doel is gelijk: het onderwijsproces krijgt doorgang voor alle leerlingen, ook thuis.

Zwijsen College
De lessen vinden maandag gewoon doorgang terwijl kleine groepen leraren zich beurtelings voorbereiden op de organisatie van digitale lessen binnen Google Classroom. Vanaf dinsdag en/of woensdag wordt hier een gefaseerde start mee gemaakt en krijgen alle leerlingen en ouders instructies. Het contact met de mentor verloopt via de reguliere route.

Fioretti College
De lessen aanstaande maandag vinden plaats volgens het normale rooster. Vanaf 12.05 uur zijn er echter geen lessen meer en gaan de leerlingen naar huis. De leraren werken de rest van de dag op school aan het startklaar maken van het afstandsonderwijs. Vanaf dinsdag wordt hier een start mee gemaakt en krijgen alle leerlingen en ouders instructies. 

Anita: "Op de dagen waarop de mentor van uw kind normaliter lessen verzorgt, zal hij of zij tussen 16.00 uur en 17.00 uur 'spreekuur' houden via mail, zodat leerlingen vragen die zij hebben aan hun mentor kunnen voorleggen. Deze spreekuren zullen we opnemen in het rooster, zodat helder is welke dagen het betreft. Op het praktijkonderwijs gaan we onderzoeken of het mogelijk is een goede invulling voor onderwijs op afstand te vinden. Dat vraagt nog wat meer tijd."

Voor beide scholen
De lessen blijven volgens rooster verlopen. Dat wil zeggen dat de leerlingen die thuis zijn op hun normale roostermomenten aan de slag gaan met de ingeroosterde les. Daarvoor dienen zij de beschikking te hebben over een computer. Veel kinderen hebben hun eigen laptop of chromebook, maar anderen zullen een laptop of computer van thuis nodig hebben. Mocht dit problemen geven, laat dit dan weten aan de mentor.
"Het is van groot belang dat de leerlingen die thuis zijn de discipline hebben om op de normale lesuren aan het werk te gaan. Hierbij zal de hulp en sturing van u, ouders, waarschijnlijk hard nodig zijn. Als er ooit een moment geweest is waarbij het duidelijk is dat school en ouders sámen de verantwoordelijkheid dienen te dragen voor een goed verloop van het onderwijs dan is het nu wel. Wij doen dan ook een dringend beroep op u er voor te zorgen dat uw kind thuis werkt", aldus Anita.

Open
Zo lang de scholen open zijn, zijn er dus kinderen die de lessen op school volgen terwijl de kinderen die thuis moeten blijven dit tegelijkertijd thuis doen. Hiermee zijn zij meteen voorbereid op de mogelijke situatie waarin scholen dicht moeten en al het onderwijs thuis moet plaatsvinden.
Er kan nog steeds sprake zijn van lessen die uitvallen. Leraren die echt ziek zijn, kunnen geen lessen verzorgen. De leerstof staat echter wel in de planner en leerlingen kunnen zelf zoveel mogelijk doorwerken. 

Belangrijke maatregel
Op beide scholen wordt er voorrang gegeven aan de lessen aan de examenklassen. "Dat betekent dat, wanneer er een leraar niet is die die dag les moet geven aan een examenklas, we een ándere aanwezige leraar op die klas plaatsen om de les toch doorgang te laten vinden. De lessen die dan eigenlijk door deze tweede leraar zouden worden gegeven, vallen dan uit", legt Anita uit. 

Lastige situatie
Zowel het Zwijsen College als het Fioretti College bevinden zich in een lastige situatie geeft Anita toe. "Wij willen ons tot het uiterste inzetten om ervoor te zorgen dat het onderwijsproces doorgang kan vinden. Voor ons is het allerbelangrijkste dat onze leerlingen niet de dupe worden van de huidige omstandigheden en daar doen wij allen ons uiterste best voor. De raad van bestuur van onze vereniging Ons Middelbaar Onderwijs is continu in gesprek met zowel de onderwijsinspectie als het ministerie om er voor te zorgen dat continuering van ons onderwijs niet verder in gevaar komt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant