We vroegen de trainers van onze Kliksport regio om hun mening over de onwerkelijke situatie
We vroegen de trainers van onze Kliksport regio om hun mening over de onwerkelijke situatie Foto: archieffoto
+update

Voetbal in de ban door COVID-19 corona virus; wat vinden de heren trainers hiervan?

Voetbal 4.555 keer gelezen

Vandaag ging Nederland nagenoeg op slot. Maatregelen die volgens de deskundigen nodig zijn om weerstand te bieden aan de pandemie die de wereld beheerst momenteel. Het voetbal werd al eerder opgeschort. Wat gaat er gebeuren? Wat gaat de KNVB doen nu ze in grote tijdnood komen. We appten de meeste trainers in onze regio voor hun mening en vooral  hoe ze hier mee omgaan.

Door: Peter Kuijpers

1- Trainen jullie?

2 hoe ervaar je de crises

3 Wat verwacht je van de KNVB  met betrekking tot de competities

O.S.S.'20 Betran Krekels
'We trainen nu nog niet. Ik weet niet wat ik van de KNVB kan verwachten, allerlei scenario's zijn mogelijk , over een maand zullen we meer weten."

Niels van Casteren - Blauw Geel'38/Jumbo
"Nee, tot nader bericht van de club trainen we niet. Jongens zullen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen en aan de slag gaan met de individuele programma's die ze hebben gekregen. iedereen ervaart er op zijn/haar manier hinder van. Het is spannend en hoop dat het snel weer onder controle is. Ik heb al meerdere scenario's voorbij zien komen. Er zijn mensen die zich hier dagelijks mee bezig houden, dus laat het maar op me afkomen. We zullen ons aanpassen aan de situatie die er nu is en aan de situatie zoals die gaat ontstaan."

Gemert Reinald Boeren
"Wij , Gemert,  volgen de regels en adviezen van KNVB-RIVM en NOC/NSF . Wij trainen dus niet als team of met de groep . Wel zijn individuele programma s  schema s meegegeven aan  de spelers voor de komende periode.  Alle begrip voor de (late ) maatregels die genomen zijn en genomen moeten worden.  Iets waar we komende periode nog mee te maken  krijgen en blijven krijgen verwacht . Alles staat op zijn kop en uit het ritme . Geen idee hoe de KNVB dit oplost. Het  EK opschuiven zou ruimte kunnen geven, maar of de competitie op tijd uitgespeeld word in zijn totale vorm vraag ik me nu al af.  Wat  gebeurt er met p/d in competities of ranglijsten.  Hoe vangt men verder aan ? geen idee?"

Reinald Boeren trainer van Gemert

UDI'19 – Lodewijk de Kruif
"We trainen niet bij UDI, hebben de spelers een vrijwillig programma aangeboden. Dan moet je denken aan looptrainingen, bootcamp en nog meer. Allereerst alle respect voor de hulpverleners, barre tijden. Wij doen alles ons zo goed mogelijk aan te passen. Geen voetbal is zeer vervelend, maar een mindere zorg uiteraard. KNVB opschorten competitie desnoods door voetballen tot de zomervakantie in juli. Het EK in de winter.  Er is veel gespeculeerd. Het afgelasten van competities vind ik geen gelukkige optie."

SV TOP – Bas Gösgens
"Nee we trainen niet. De crisis raakt iedereen dus ook in ons werk en kinderen die thuis moeten blijven. We zullen, denk ik, doordeweeks gaan voetballen en verwacht ook in de maand juni nog te voetballen."

Erp  Jurgen van Wanrooij
"Nee de club heeft sinds afgelopen maandag alle trainingen afgelast i.v.m. het corona virus. De club volgt het advies van het RIVM. De maatregelen zijn nodig om de uitbraak een halt toe te roepen. Begrijpelijk en noodzakelijk. Uiteindelijk is de gezondheid belangrijker dan wat ook. Alles is afhankelijk van wanneer we mogelijk weer gaan opstarten. Dit zal later zijn als 5 april. Wordt erg lastig voor de KNVB omdat heel veel tussenstanden verschil in het aantal wedstrijden hebben. Wat betreft de KNVB beker daar hoop ik dat ze een eindstand maken van de uitslagen van de knock-out rondes. De eerste vier ploegen zouden dan geplaatst zijn voor de TOTO KNVB beker."

Vianen Vooruit – Niels Voet
"Wij trainen niet bij Vianen Vooruit. (N.E.C. ook niet trouwens) Wij volgen het advies van de RIVM en de KNVB. Gezondheid gaat voor voetballen. Rustig blijven. Het is niet niks. Wij hebben er geen invloed op. Alleen invloed op wat we nu kunnen doen om de verspreiding te minderen. Wat ik verwacht? Dat ligt eraan hoe lang het nog duurt! Kan een hele drukke maand worden of de competitie bevriezen."

EVVC – Antwan van Rijn
"Wij trainen niet op dit moment. De crisis ervaar ik toch wel als beangstigend.  Zeker ook omdat in Brabant toch wel een hoge corona concentratie is. En de ziekenhuizen in Brabant aardig vol lopen. Het zou goed zijn als de KNVB snel duidelijkheid geeft  wat de komende weken qua trainingsfaciliteiten wel of niet kan. Wat mij betreft zou er met aangepaste maatregelen wel getraind kunnen worden. Uiteraard ook met dezelfde uitzonderingen die nu ook door werkgevers worden gehanteerd."

Prinses Irene – Erik Meulendijk
"Wij hebben al bijna meteen alles stil gelegd bij de eerste berichten. Huidige situatie is natuurlijk zorgelijk. Voor wat betreft de competitie ook omdat het einde nog (lang) niet in zicht is. Hoop en denk ook dat iedereen zich gaat houden aan de richtlijnen. Vanuit KNVB verwacht ik dat ze competitie ongeldig gaan verklaren en dat we 2020/2021 gewoon weer opnieuw starten met de indeling zoals hij 2019/2020 van start ging."

Olympia'18 - Wil Beijer
"Wij trainen niet.Triest. Geen idee, misschien helemaal opnieuw beginnen wellicht in september."

Joost Jansen trainer van Venhorst

Venhorst – Joost Janssen
"Nee, in Venhorst ligt alles stil. Zowel de jeugd- als seniorentrainingen zijn allemaal afgelast tot 31 maart, maar na het bericht van zondagavond tot 6 april. Wij nemen als club en als staf alle berichten serieus en doen voorlopig niets. De jongens heb ik wel de instructie gegeven om voor zichzelf te gaan lopen. Het is uiteraard afwachten of ze dat opvolgen, maar dat merk ik vanzelf haha. Vind het moeilijk te omschrijven. Tot op heden komt het nog niet echt dichtbij. Ik heb geen collega's, vrienden, bekenden of familie waarvan is geconstateerd dat zij het virus hebben. Maar ik neem het wel serieus. Ik heb 2 kleine kinderen van 1,5 en 3,5 en ouders en schoonouders die richting risicogroep gaan dus wij nemen hier thuis zo weinig mogelijk risico. Heel eerlijk verwacht ik dat de competitie afgeblazen en stopgezet wordt. Op dit moment weten we natuurlijk nog helemaal niet hoe alles zich gaat ontwikkelen, hopelijk komt het snel onder controle, maar om dan vervolgens de rest van het seizoen een dubbel programma te draaien zie ik niet zitten. Ook het verlengen van de competitie is wat mij betreft geen optie omdat we dan weer zitten met vakanties van spelers en een korte zomerstop."

DAW Schaijk - Rob van der Ven
Nee, wij trainen niet. We volgen het standpunt van de club en het is aan de spelers om hun conditie voorlopig zelf op peil te houden.Gezondheid gaat boven alles en het is aan iedereen om zijn of haar bijdrage te leveren zoveel als mogelijk. We zullen met z'n allen het advies van de deskundigen op moeten volgen.Het voornaamste is dat men open en transparant is, maar dat dit gevolgen heeft voor de diverse competities is duidelijk. Het is nog maar de vraag of dat we in April wel weer kunnen voetballen. Laten we hopen dat dit het geval zal zijn, dat zou betekenen dat de gehele situatie weer enigszins onder controle is." 

Volharding – Johan Vullings
"Nee wij volgen de adviezen en trainen dus niet. De spelers hebben een individueel programma ontvangen om zich fit te houden. Het is natuurlijk best bizar om mee te maken. Maar de maatregelen die genomen zijn daar kan ik me wel in vinden. Gezondheid en veiligheid staan boven alles.  Vooropgesteld. dit is een lastige klus voor de KNVB. Belangrijkste vind ik dat de competitie een fair einde krijgt. Met de nieuwe termijn van niet spelen tot en met 6 april zullen er nog meer wedstrijden ingehaald moeten worden. Dit betekent dat uitspelen gevolgen zou kunnen hebben voor het nacompetitie-programma. Maar dit alles blijft speculeren, want alles zal afhankelijk zijn hoe lang de crisis nog aanhoudt. In mijn ogen kun je niet zeggen. We stoppen na 20 wedstrijden. Het is of helemaal uitspelen of niet geldig verklaren."

Heeswijk - Stef Sijbers
Zoals iedereen trainen ook wij niet en houden wij ons aan de richtlijnen van het RIVM. Als ik kijk naar het verloop in andere delen van de wereld ben ik bang dat we met 6 april nog niet klaar zijn om het in te dammen. Ik zag in een schrijven dat de KNVB rekening gaat houden met het weer fit krijgen van de spelers na de voetballoze tijd. Even doorrekenen zou betekenen dat we pas half mei eind mei weer kunnen gaan voetballen en dan moeten we nog 11 wedstrijden spelen. Als we dan de spelers gaan belasten met 2 wedstrijden in de week gaat dat niet goed komen bij de amateurs. Ik ben dan ook benieuwd wat de KNVB gaat doen. Iedere club heeft natuurlijk andere belangen zeker als je naar de ranglijst kijkt. Maar het aller belangrijkste is dat we allemaal goed door deze periode heen komen en dat natuurlijk in een goede gezondheid. Sommige nemen het niet serieus maar we worden niet voor niets gewaarschuwd en de voorbeelden zijn duidelijk hoe het kan gaan.

Berghem Sport – Willem van der Burgt
"Onwerkelijke situatie die inmiddels wereldwijd is ontstaan. Met de wetenschap wat er in Italië en Spanje is gebeurd heel logisch dat alles wordt stilgelegd om verdere verspreiding in te dammen. Wij trainen uiteraard niet, iedereen zal komende weken individueel zijn conditie op peil moeten houden. Ik vermoed dat de competitie in of na het Paasweekend weer wordt hervat als de situatie dat toelaat tenminste. Verder zullen we enkele doordeweekse wedstrijden spelen en zal de competitie worden verlengd met enkele weken. Nacompetitie wordt ingekort of vervalt wellicht. Aangepaste promotie/degradatie regeling. We gaan het zien wat er gebeurd maar eerst zorgen dat het virus wordt stopgezet dat lijkt me belangrijker dan een potje voetbal."

Volkel – Michiel Jans
"Alle activiteiten liggen stil bij ons, dus ook geen trainingen. In mijn ogen gezien de situatie ook een verstandige keuze. Zoals het er nu uitziet tot minimaal 6 april. Dat betekent dat wij op dat moment 4,5 week geen enkele activiteit hebben ondernomen. Vorige week hebben wij ook al niet meer getraind. Er kan dan in mijn ogen ook niet verwacht worden dat we een weekend later weer competitie spelen. Heb geen idee hoe dit vanuit de KNVB ingevuld wordt."

Gaby Kuijpers trainer van FC Schadewijk

FC Schadewijk – Gaby Kuijpers
"We trainen niet. Nog nooit zoiets meegemaakt maar nu moeten we toch voorzichtig worden ga zelf bijna nergens heen behalve dan werken. Waar gaat dit heen? En voor de competities ben bang voor dat dit wel het einde is? Wanneer moeten we dan inhalen? Dat zou alleen doordeweeks kunnen. Het wordt lastig, maar je zou maar meemaken dat iemand ziek wordt. Gezondheid is het belangrijkste toch."

Excellent – John Janssen
"Hoi Peter, we trainen niet op het veld, we zijn de zaal ingegaan en jongens hebben een duurloop gedaan. De crises is echt ernstig en de keuze van de KNVB is te begrijpen. Ik hoop en verwacht dat de competitie wel uitgespeeld wordt en dat de nacompetitie aangepast gaat worden."

Boekel Sport – Marc van de Ven
"We trainen uiteraard niet, het sportpark is gesloten, waarschijnlijk tot 6 april, en daar hebben we alle begrip voor. De spelers hebben een individuele programma meegekregen en de wedstrijdbeelden van de afgelopen weken. Hopelijk kunnen we gedurende april de competitie hervatten, maar laten we ons eerst allemaal maar focussen op de richtlijnen van het RIVM. Gezondheid is nu het eenmaal belangrijkste, voetbal is bijzaak en nu zeker."

Nooit Gedacht - Arno Methorst
Wij volgen op dit moment de adviezen die gegeven worden.Voor mij geldt hetzelfde zoals de meeste. Gezondheid voorop. Sportpark is gesloten, dus niet mogelijk om te trainen. Het bestuur van Nooit Gedacht komt vanavond bij elkaar.Als dit zeker tot 6 april gaat duren dan gaat het mij benieuwen hoe de KNVB de verdere invulling gaat doen.

Margriet -Maarten van Vugt
"Nee we trainen tot nu toe niet. Sportpark is gesloten. Ben benieuwd hoe de diverse clubs en de KNVB hier mee omgaan de komende tijd. Het zal voor de spelers zaak zijn om zichzelf in ieder geval fit te houden. We gaan kijken hoe we daar een invulling aan kunnen geven. Het is een onwerkelijke en spannende situatie. En dan is voetbal niet meer dan een bijzaak. Gezondheid en gezond verstand zijn het enige wat telt nu. Tja zou het echt niet weten. Het is een situatie die uniek is dus dat zal de oplossing ook zijn. Dus niet in te schatten en afhankelijk hoelang het virus actief blijft."

Handel – Tom Jacobs
"Wij trainen niet en volgen de aanwijzingen van de overheid op.  Het is een enorme crisis voor het land, economisch maar natuurlijk ook specifiek voor de gezondheid van de zwakkere in onze samenleving. Ik ben zelf werkzaam in de ouderenzorg en het is op dit moment alle hens aan dek. Een verwachting is lastig uit te spreken. We weten niet hoe het zich zal ontwikkelen en hoe lang we niet mogen voetballen. Het zal ontzettend lastig worden om de competitie af te ronden. Daarbij liggen we langere tijd stil en zullen we na een langdurige pauze niet direct wedstrijdfit zijn. We zullen begrip moeten hebben voor hetgeen er besloten wordt. Dit is overmacht."

Nijnsel – Tim de Wert
"Nee wij trainen niet. In goed overleg met bestuur is besloten het sportpark tot 31-3 gesloten te houden. Daarnaast heeft de gemeente Meierijstad besloten alle parken tot nader order te sluiten. Het is Booming, het land is zo goed als op slot. Ik denk dat we met z'n allen het in de beginfase dit virus hebben onderschat. Goed dat er nu maatregelen getroffen worden om verspreiding zo veel als kan tegen te gaan. De competitie wordt lastig. Het zal er vanaf hangen of en zo ja wanneer er weer gestart kan worden. Ik verwacht dat de KNVB overleg  voert met alle clubs om tot een passende oplossing te komen. Het is nu afwachten."

Avanti'31 – Henry van Wanrooy
"Wij trainen niet. Trainen er wel clubs dan?. Vandaag is het bestuur bij elkaar geweest en hoor ik nog iets van. Ik ben daar heel makkelijk in, gezondheid is het allerbelangrijkste en al de mensen die in de zorg werken moeten allemaal een bonus krijgen voor hun inzet in deze moeilijke tijden. Het is Hoe het is en meningen zijn er veel maar het is gewoon een ernstige kwestie. Van de KNVB verwacht ik gewoon duidelijkheid hoe het eruit gaat zien als erna 6 april weer gevoetbald mag worden. Eerst moet nog iedereen op conditie komen en wat doet dat met de competitie."

Avesteyn - (assistent trainer) Patric Cissen
"Wij trainen niet, jongens spreken wel af om samen te gaan sporten. Hoelang de sportscholen nog open zijn is maar de vraag.Jammer dat we onze sterke reeks met één en twee niet kunnen voortzetten. Beide doen we mee op de bovenste plaatsen. Wel begrijpelijk dat de KNVB deze maatregelen treft. De doelgroep die we trainen valt niet binnen de risicogroep. Maar ook zij hebben opa oma of eventueel ouders op leeftijd. Geen flauw idee hoe het af gaat lopen. Ik verwacht dat alles een paar maanden opschuift, of meerdere wedstrijden spelen in een week."

VOW  - Jordy van Boxtel
"Wij hebben de trainingen per direct stop gezet tot aanvang april. Wel de spelers geadviseerd af en toe voor zichzelf te hardlopen, mountainbiken of trainen in kleine  sportschool. Tis gewoon werkelijk bizar: 8 mrt sta je nog op het veld te knokken voor de punten en nu kan het weleens per direct einde seizoen zijn!  Wat ik verwacht? Eerlijk? Dat de competitie is afgelopen. Uitstel zal naar mijn mening nog wel verlengd worden naar eind april/medio mei. Wat is een wijs besluit vd KNVB?  Meest eerlijk is de stand na 13 wedstrijden handhaven en op basis daarvan de kampioen, de degradant en de nacompetitie plekken aanwijzen. En hopelijk kunnen deze wedstrijden ergens medio mei/ juni nog wel gespeeld worden."

Boskant – Sander Janssen
"Nee, Boskant heeft het advies van het het RIVM opgevolgd en wij hebben geen activiteiten en trainingen. Het is natuurlijk ontzettend vervelend maar sport is op dit moment bijzaak. Het belangrijkste is dat we hier gezond uitkomen. Ik heb nog geen idee wat de knvb gaat beslissen. Iedere beslissing heeft voor- en nadelen. Op dit moment kunnen wij niks doen en wachten we de besluiten rustig af."

SCMH – Tom van Dalen
"Wij trainen helemaal niet. Dat is op advies van de KNVB. Ook is onze sportaccommodatie gesloten. We hadden zin om weer lekker te voetballen met het goede weer op komst. Nu is er een veel groter belang en dat is onze gezondheid. Ik vind dat ze er alles aan moeten doen om deze crisis te remmen/op te doen lossen en wat dat betekend voor het voetballen is minder belangrijk. Ik verwacht dat de KNVB een goed besluit neemt. Wat het besluit ook mag zijn, we kunnen het dan alleen maar accepteren. Dat is nu effe niet belangrijk."

Ruud Fleskens trainer van RKVV Keldonk

RKVV Keldonk – Ruud Fleskens
"We hebben afgelopen dinsdag 10 maart nog getraind. Daarna hebben we het besluit overgenomen, van oa de club, om tot eind maart niet meer te trainen en geen wedstrijden te spelen. Ook de kantine is in die periode gesloten. Een vreemde situatie natuurlijk maar ik denk wel dat het een verstandige beslissing was. Vanavond ook nog de melding  van het op slot gaan van alle horeca en nog meerderen. We gaan geen inspanningen doen om toch bij elkaar te komen. Erg vervelend natuurlijk, maar de gezondheid van eenieder is natuurlijk veel belangrijker. Hoe de KNVB het verdere programma gaat oplossen weet ik niet, maar dat vind ik op dit moment minder belangrijk, we zullen zien. Ik leef heel erg mee met de mensen die door het virus in de problemen zijn gekomen. Ik hoop en wens voor iedereen dat ze goed door deze onzekere en vervelende periode zullen komen."

Op de eerste plaats iedereen bedankt voor je leuke reacties Van sommigen kregen we (nog) geen antwoord. Mocht dat komen vullen we dat later aan. Ben je niet geraadpleegd en voel je je als trainer geroepen om te reageren. Mail het me. pjmkuijpers@kpnmail.nl




 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant