Afbeelding

Chaosgeluk

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.953 keer gelezen

'Chaos leidt tot de beste ideeën'. Ik las deze uitspraak van schrijver Sandro Veronesi in een Volkskrant-bijlage. Dacht om welke reden dan ook direct aan beelden die verschenen kort na alle Australische bosbranden: Ontkiemende boompjes in een kortgeleden afgebrand bos. Een beetje groen omringd door zwart en bruin. Hoop doet leven, zoiets.

En ik ben nogal van de hoop. Niks pessimisme of eindeloos doorzaniken over allerlei (Corona)rampspoed. Aanpakken, doorpakken, vooruit kijken en vooral ook…blijven lachen! Zoals op dinsdagochtend toen ik mijn dagelijkse 'Toos-en-Henk-humor-shot' nuttigde. Een (meestal) weergaloze cartoon in het Brabants Dagblad die mij (bijna) elke dag met een lach laat beginnen. Boven het plaatje, waarin beiden aan de keukentafel zitten, stond: 'Toch ook vrolijk nieuws'. Toos zegt: "De babyboom natuurlijk over 9 maanden door al dat thuis'werken'"! Waarop Henk antwoordt: "Ho ho…je vergeet de scheidingsgolf over 2 maanden."

Ik kan het slechts bewijzen via mijn column-aantekeningen van deze week, maar daar stond toch echt: Wat staat Meierijstad te wachten over om en nabij 9 maanden?... Zoiets intrigeert mij namelijk. Kijk, ik snap ook wel dat snotterend en hoestend de echtelijke sponde delen misschien niet uitnodigt tot vleselijk genoegen (mooie zin…of nie dan?). Maar als Corona ons íets leert, is het toch voorbereid zijn op alles wat zo'n crisis kán voortbrengen. Ik neem dus aan dat de afdeling demografie op het stadhuis in de hoogste staat van paraatheid is gebracht. Dat scholen straks groot genoeg zijn en het aantal woningen (ook sociale huurwoningen graag) in de nabije toekomst voldoende is. Ik voorspel Fabriek Magnifique een ongehoord creatieve editie. En mocht Corona onverhoopt roet in het eten gooien, Jan van Hoof en de zijnen zullen nog jaren vooruit kunnen met alle creatieve ideeën waarmee heel Meierijstad op de proppen komt als straks het sein weer op veilig staat.

'Chaos leidt tot de beste ideeën'. Wat dacht u van het idee om tijdens sociale isolatie eens op smartphone-rantsoen te gaan? Gedoseerd te Netflixen, te stoppen met appgroep-terreur, angstopwekkend rondpompen van Coronanieuws en ongeremd internetwinkelen? Wat dacht u van het idee om eventuele beschikbare 'vrije tijd' eens te koesteren? Gelukspsychologen verdienen inmiddels goed belegde boterhammen met uitleggen hoe louterend niks doen voor de mens kan zijn. Kunnen we zelf toch ook bedenken? Tijd waarin we weer aandacht voor elkaar kunnen hebben, creatief worden/zijn en vooral…onze beperkingen weer eens onder ogen zien. Want 'Elk nadeel hep z'n voordeel' (Johan Cruijff). Noem het chaosgeluk…

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant