Tis Zundwinkel komt in de Proeffabriek tussen DIS en Bakkerij van Leur te zitten. Een openingsdatum is er in verband met het Coronavirus nog niet.
Tis Zundwinkel komt in de Proeffabriek tussen DIS en Bakkerij van Leur te zitten. Een openingsdatum is er in verband met het Coronavirus nog niet.

Nieuwe winkel op de Noordkade: 'Producten voor een habbekrats'

Algemeen 2.267 keer gelezen

VEGHEL | Bram Voets van Voets Specialiteiten en Jan van Leur van de gelijknamige bakkerij hebben de handen ineengeslagen. Samen starten ze de Tis Zundwinkel in de Proeffabriek op de Noordkade in Veghel. "We gaan mooie producten voor een habbekrats verkopen", aldus Jan. In verband met de Coronacrisis is er nog geen exacte openingsdatum.

De nieuwe zaak komt naast Bakkerij van Leur te zitten. Het idee om een winkeltje te beginnen met producten die anders worden weggegooid leeft al tijden bij beide heren. "Bij de bakkerij verkopen we sinds 2018 ons eigen versgebakken brood maar dan van gisteren. Daarmee gaan we het verspillen van voedsel tegen", legt Jan uit. Het zogenaamde 'Tis Zund' brood, dat overigens van prima kwaliteit is, vliegt de winkel uit. Jan vervolgt: "Niet alleen mensen met een kleine portemonnee schaffen het brood aan, maar ook mensen die bewust bezig zijn om voedselverspilling tegen te gaan. Bram en ik vonden het tijd om daar verder op in te spelen." Het idee voor de Tis Zundwinkel was geboren. Jan en Bram klopten aan bij AgriFood Capital. Ze kregen nul op het rekest. "Je moet bijna een compleet businessplan hebben, maar wij weten ook niet hoe dit gaat lopen en waar dit gaat eindigen. Ons plan stopzetten is nooit een optie geweest. We hebben het besloten lekker zelf te doen", laat Bram weten.

Rijk
De producten die straks in de Tis Zundwinkel komen te liggen, zijn niet alleen artikelen die over de datum zijn. Het kan bijvoorbeeld over geproduceerd voedsel zijn of productiefoutjes. Bram: "Het belangrijkste is dat er niks wordt weggegooid. Of het nu eten of drinken is. Het moet alleen geen afvalbak worden." De producten in de winkel komen straks niet alleen van de Noordkade. "Wij zoeken leveranciers en partners. Kijk je wordt er als ondernemer niet rijk van, maar het is toch altijd beter dan iets weggooien?", vraagt Jan zich hardop af. "Van tevoren wordt er een vast percentage afgesproken, zodat daar geen discussie over bestaat. Het lijkt ons leuk als het personeel van Tinks (Bij Tinks werken cliënten/kwetsbare burgers met een meer dan gemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt red.) de winkel mee draaiende houdt."

Assortiment
Voor Bram en Jan is het vooral een maatschappelijk project. "We nemen de verantwoordelijkheid en hopen dat veel mensen zich bij ons aansluiten. Dat kunnen bedrijven, boeren of winkels zijn. Waar dit gaat eindigen? Geen idee, maar we denken echt dat hier vraag naar is. We zien wel hoe het loopt", zegt Jan.
De openingsdagen en -tijden van de Tis Zundwinkel worden op een later tijdstip bekend gemaakt. Vermoedelijk blijft de woensdag een van de openingsdagen. Bram en Jan wachten uiteraard eerst totdat de Coronacrisis is verdwenen en daarom is er nog geen exacte openingsdatum gekozen. "Over het assortiment kunnen we eigenlijk niks zeggen. Dat moet een kwestie van vraag en aanbod worden. De prijzen blijven in ieder geval laag", beloven beide heren.

Producten in de aanbieding of andere suggesties voor de Tis Zundwinkel? Mail naar: info@zundwinkel.nl. Meer informatie op: www.zundwinkel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant