De Veghelse huisarts Milan Poucki met bril, handschoenen en mondkapje.
De Veghelse huisarts Milan Poucki met bril, handschoenen en mondkapje.
CORONACRISIS

Oproep Veghelse, Erpse en Boekelse huisartsen: 'Help ons, want het hoogtepunt van de crisis komt nog'

Gezondheid Coronavirus 50.208 keer gelezen

VEGHEL/ERP/BOEKEL | In verband met het Coronavirus hebben de Veghelse en Erpse huisartsen dringend behoefte aan beschermde materialen zoals beschermingspakken, mondkapjes, brillen of handschoenen. Het Erpse bedrijf Fransen-Gerrits gaf onlangs het goede voorbeeld door een hoop wegwerp-overalls en mondkapjes te doneren. "Gezien de omvang van de besmetting gaat de voorraad snel op. Daarom willen we alle bedrijven uit de regio oproepen om mee te helpen", aldus de Veghelse huisarts Milan Poucki en voorzitter van de Huisartsengroep Veghel-Erp-Boekel.

De huisartsen uit regio hopen dat er gehoor wordt gegeven aan de oproep. "Het hoogtepunt van de Corona-epidemie moet nog komen dus we kunnen alle hulp gebruiken." De spullen kunnen worden ingeleverd bij Het Medisch Huis in Veghel of bij de eigen huisarts. Poucki vervolgt: "Wij verdelen het dan onder de huisartsen in Veghel en Erp. Vooral de mondkapjes zijn razendsnel op. Het liefst hebben we het type FFP2, maar mocht men andere types hebben liggen dan zijn die ook welkom."

'Nood is hoog'
Mensen met klachten wordt aangeraden om niet naar de huisartsenpraktijk of huisartsenpost te gaan, maar vooral te bellen. "De klachten van de meeste Coronapatiënten zijn mild. Zij moeten thuis uitzieken en contact opnemen bij verslechtering van de situatie."


Poucki: 'De nood is hoog, maar we zijn voorbereid op nog heftigere tijden. Zo is er de optie om alle mogelijke Coronapatiënten op te vangen op één locatie.'

De huisartsen in Veghel, Erp en Boekel hebben afgelopen weekend gewerkt aan een noodscenario. "Het aantal besmettingen neemt nog dagelijks toe. Het hoogtepunt van de crisis moet nog komen", voorspelt Poucki. "Vooral 's avonds en 's nachts verslechtert de situatie soms van besmette personen. De nood is hoog, maar we zijn voorbereid op nog heftigere tijden. Zo is er de optie om alle mogelijke Coronapatiënten op te vangen op één locatie."
De samenwerking met de collega-huisartsen verloopt goed. "Gelukkig is binnen onze driehoek nog niemand geveld door het Corona-virus en zijn we nog op volle sterkte. Daarom hebben we ook zo'n behoefte aan beschermende materialen. We moeten te allen tijde voorkomen dat huisartsen ziek worden, want als wij ziek zijn dan wordt de situatie lastiger."

Verschrikkelijk
"Het virus is onder ons en zal voorlopig onder ons blijven", zei premier Mark Rutte afgelopen maandag. Zolang er geen vaccin is, moet groepsimmuniteit bereikt worden door mensen besmet te laten raken. Poucki staat volledig achter de aanpak van de regering. "Absoluut, we moeten mensen gecontroleerd ziek laten worden. Dat is verschrikkelijk, vooral voor de mensen die al gezondheidsklachten hebben, maar we moeten hier met zijn alle doorheen." Verder doet de Veghelse huisarts een oproep om sociale afstand te bewaren. "Doe dat alsjeblieft en luister verder naar de adviezen van het RIVM. Ziek uit als je ziek bent en ga pas 24 uur nadat je beter bent het huis uit." Ook voor Poucki zijn het bizarre tijden. "Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het is een gekkenhuis, maar samen kunnen we dit aan", besluit hij hoopvol.


De spullen kunnen worden ingeleverd bij Het Medisch Huis in Veghel of bij de eigen huisarts.

Adviezen van de huisartsen:

- Kom NIET zonder afspraak naar het gezondheidscentrum! Neem eerst telefonisch contact op.

We ontvangen momenteel alleen mensen op afspraak. Er is geen inloopspreekuur.

- De doktersassistente vraagt aan de telefoon uw klachten uit en bepaalt de vervolgstappen.

- Wij vragen bij alle aandoeningen naar koorts, hoesten, verkoudheid en het corona-risico.

- Zorg dat u zich voorbereidt voordat u belt:

- Meet uw temperatuur, rectaal of in uw oor.
- Meet uw ademfrequentie. Dit doet u door te tellen hoe vaak u inademt, gedurende 1 minuut.
- Meet uw hartslag. Dit doet u door de polsslagen te tellen, gedurende 1 minuut.
- Indien u een bloeddrukmeter heeft: meet de bloeddruk.
- Indien u een saturatie/zuurstof meter heeft: meet het zuurstofgehalte.

Hierdoor kunnen we u sneller helpen aan de telefoon en een betere inschatting maken van uw situatie.

- Soms is het nodig om de patiënt even zelf aan de lijn te vragen, al is het maar 1 minuut bij zieke mensen. De assistente kan dan de ernst van uw situatie beter inschatten en u dus beter helpen.

- Als de doktersassistente aan de telefoon heeft besloten dat medische beoordeling noodzakelijk is, wordt u gezien op het aangepaste spreekuur. Hiervoor is een aparte ingang bij beide praktijken. U moet buiten wachten tot u binnen wordt gelaten. Tijdens dit spreekuur draagt de huisarts beschermende kleding.

- De spreekuren van de huisartsen worden aangepast, zodat ze meer tijd krijgen voor telefonische consulten en visites. We proberen zoveel mogelijk consulten telefonisch af te handelen.

Als laatste: blijf alstublieft beleefd naar onze doktersassistenten en beantwoord haar vragen netjes en kordaat.  Ook als u ongerust bent en u langer moet wachten dan u van ons gewend bent. Wij huisartsen vertrouwen op onze doktersassistenten en vragen dat ook van u.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant