Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Vol huis

  •   keer gelezen

De situatie in huize Van der Wijst is qua Corona uitermate relaxed. Vinden wij zelf. En dat terwijl we er tijdelijk een viertal bewoners bijgekregen hebben. Een mini-samenscholing zou je kunnen zeggen. Wij noemen het gewoon gezin, want dan mag het zonder boetegevaar. Vanwaar die drukte? Oudste dochter, haar man en hún dochtertje logeren enkele weken bij ons in afwachting van de verbouwing van hun woning elders in Veghel. Weg bepaalde privacy, maar wát een gezellige drukte! Helemaal omdat de vierde extra bewoner een eigenwijze Beagle is met ondernemingslust en bepaalde sloperskwaliteiten. Bovendien zorgt Beagles' samenwerking met kleindochter voor zóveel inspanningen dat we moeiteloos aan onze noodzakelijke dagelijkse beweging komen. Verder klussen we nog wat op locatie. Solitair natuurlijk.

We hebben nog één kamer over, maar de kans is groot dat die binnenkort ook bezet raakt. Jongste dochter, niet meer in het bezit van eigen woonruimte, reist namelijk al sinds augustus over de aardbol en heeft laten weten dat 'total lockdown' in Equador toch minder aantrekkelijk is dan de 'intelligente lockdown' (bedankt Rutte!...namens 'moeders') waarmee in Nederland momenteel geschermd wordt. Het klokje tikt daar toch anders écht anders dan hier. Een tussentijds verblijf in hotel mama is dan ook spontaan in de planning opgenomen. Tenminste, als www.bijzonderebijstandbuitenland.nl voldoende hulp kan bieden. Hoteleigenaar moeder zou dat toejuichen. Die zinspeelde al enige tijd op terugkomst door tijdens skypen en appen allerlei zwarte scenario's te schetsen. Tevergeefs, het reis-gen van dochterlief bleek sterker. Tót Corona ook toesloeg in dat verre en vreemde land. Besloten is haar eventuele thuiskomst niet aan Grapperhaus te melden. Geen slapende boa's wakker maken!

Intussen verbaas ik me over me over het feit dat er zo weinig gezeurd is over het woord lockdown. Half Nederland maakt zich druk over de verEngelsing van onze mooie Nederlandse taal, maar als er één woord is dat momenteel over zo'n beetje ieders lippen rolt, is het wel lockdown. Middelpunt van menig gesprek en vaak angstzweterig uitgesproken. Ik was er al snel klaar mee. Verschrikkelijk woord! Wat natuurlijk precies de bedoeling is in crisistijden. Lockdown klinkt dichter dan 'vergrendeling'. Vrij hoop-loos. Ik stel voor het na afloop van de crisis nooit meer te gebruiken.

Intussen vermaken de Van der Wijstjes zich prima. En wanneer jongste dochter…een spelletjesfanaat…binnenkort thuiskomt, wordt het extra spelen geblazen. Welke spelletjes? Waarschijnlijk yahtzeeën of pokeren. Waarom? Kun je een full house mee scoren. Sorry…eh pardon…een vol huis…

Meer berichten