Een screenshot van de klassenconsultatie. Pim en Niels steken hun duim op naar juffrouw Rientje.
Een screenshot van de klassenconsultatie. Pim en Niels steken hun duim op naar juffrouw Rientje.
CORONAVIRUS

'Het sluiten van de scholen heeft een enorme impact, maar we slaan er ons doorheen'

Algemeen Coronavirus 1.487 keer gelezen

VEGHEL/ERP | Het is maandagochtend zelden zo stil geweest op De Empel in Erp en De Bernadette in Veghel. In verband met het Coronavirus zitten de leerlingen van beide basisscholen thuis. Toch wordt er onderwijs gegeven, onder andere door juffrouw Rientje Beekmans en meester Frank van Leuken. Zij leggen uit hoe dat in zijn werk gaat. "Het is een vreemde en onwerkelijke tijd, maar met zijn alle slaan we ons er doorheen", aldus Frank.

Vorige week was Rientje nog te vinden op De Empel. Deze week werkt ze vanuit thuis. Naar omstandigheden heeft de juffrouw van groep 7/8 alles op de rit. "Het gaat iedere dag beter. De kinderziektes zijn er bijna uit. Mijn groep is op donderdag begonnen met het thuisonderwijs onder andere via Microsoft Teams. In het begin hebben de kinderen dan wat last van inlogproblemen en alle opties die het programma biedt. Er komt nu veel op ze af", vertelt Rientje. De kinderen werken met hun eigen Chromebook. Afgelopen woensdag hebben ze deze samen met de lesboeken en schriften opgehaald op school. Rientje: "Alle leerlingen zijn iedere dag twee uur bezig met het volgen van onderwijs. De docenten sturen een dagplanning waar de kinderen mee aan de slag kunnen. Daarbij ligt de nadruk op taal, spelling, lezen en rekenen. Groep 1/2 werkt niet met een Chromebook, zij hebben een eigen programma. Denk daarbij aan rijmen en er zijn filmpjes te zien waarin wordt voorgelezen."


Vitale beroepen

Kinderen van ouders met vitale beroepen zijn welkom op verschillende basisscholen. Toch wordt daar niet super veel gebruik van gemaakt. Bij zowel De Empel als op de Bernadette gaat het om niet meer dan een handvol leerlingen. "De meeste ouders hebben iets geregeld. We hebben er een paar die naar school komen. De ouders daarvan werken bijvoorbeeld in de zorg of als vrachtwagenchauffeur bij een grote Veghelse supermarkt", legt Frank uit.


Frank is leraar van groep 8 op de Bernadette in Veghel. Daarnaast houdt hij een oogje in het zeil op De Ark en De Vijfmaster. Ook zijn leerlingen zitten thuis. Hij legt uit hoe ze te werk gaan. "Voor kinderen en ook voor ons heeft de maatregel om de scholen te sluiten een enorme impact. Daarom zijn we rustig gestart. Iedere ochtend krijgen de leerlingen een update met het schoolwerk van die dag. Ze hebben dan tot 14.00 uur de tijd om het af te maken. In totaal nemen de werkzaamheden zo'n twee uur in beslag. Het is tot nu toe veel herhalen, maar binnenkort gaan we aan de slag met de nieuwe stof. Dat doen we met behulp van instructievideo's en YouTube. Dat gaat ook stap voor stap, want het moet wel voor iedereen behapbaar blijven, zowel voor de leerlingen en docenten als voor ouders."

Lege klas
Voor Rientje en Frank zien de werkzaamheden er anders uit dan normaal. Rientje begint te lachen: "Ik moet ineens filmpjes maken. Dat is niet iets wat ik normaal doe, maar het gaat steeds beter. Via videochat kunnen leerlingen en ik elkaar twee keer per dag zien. Het is fijn om elkaar te blijven zien." Verder voert Rientje met iedere leerling één keer per week een een-op-eengesprek van tien minuten. Frank zit ineens te chatten en te videobellen met zijn leerlingen. "Het is een beetje een vreemde gewaarwording, maar het valt me alles mee. Dat had ik vooraf niet verwacht. Iedereen ziet echter de noodzaak van thuisonderwijs. Daarnaast mogen we hoofd-ICT van SKIPOV Christ van der Schaft dankbaar zijn. Hij heeft vakwerk geleverd."


Steunbetuigingen voor juf Suus. 

Binnenkort hopen ze in Veghel te starten met het lesgeven voor een 'digitale klas'. Frank legt uit: "De leraar staat dan voor een lege klas. De kinderen volgen de les vanachter de laptop. Dat is natuurlijk raar, maar het is nu even niet anders. Ik geloof niet dat de crisis 6 april is opgelost." Rientje is het met haar collega eens. Ze verwacht dat de kinderen langer thuiszitten. "Ik maak me daar wel zorgen om. Voor groep 8 breekt nu eigenlijk de leukste periode aan met onder andere de musical en het kamp. Het is hoogst onzeker of deze twee activiteiten doorgaan. Daar baal ik van, want ze hebben het verdiend." De eindtoets is inmiddels gecanceld. Een wijs besluit volgens Rientje. "Je kan kinderen daar nu niet op voorbereiden. Ik ben blij dat de toets niet doorgaat."

Erp
Wat de juffrouw van De Empel en de meester van De Bernadette zorgen baart, is de thuissituatie van kwetsbare kinderen. "Gezinnen zitten ineens 24 uur samen op elkaars lip en de Coronacrisis kan spanningen met zich mee brengen. Denk aan werkzaamheden die stop worden gezet, bedrijven die omvallen of Coronapatiënten binnen de familie." Erp is hard geraakt door het virus. De kinderen van Rientje zitten op de leeftijd dat ze daar zeker iets van meekrijgen. "Het is voor heel Erp een enorm ingrijpende periode. Mijn leerlingen houden zich sterk", besluit ze.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant