Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
CORONAVIRUS Coronavirus

Burgemeester: 'Neem je verantwoordelijkheid en ga niet op een kluitje dingen ondernemen, dat mag gewoon niet'

  •   1133 keer gelezen

VEGHEL | Het Coronavirus grijpt in Meierijstad om zich heen en het verdriet stapelt zich in onze gemeente op. Burgemeester Kees van Rooij volgt alle ontwikkelingen op de voet. "De situatie in onze gemeente is zorgelijk. De lijntjes met alle hoofdrolspelers zijn kort en naar omstandigheden hebben we het redelijk onder controle", vertelt hij dinsdagmiddag.

De regering maakte maandagavond nieuwe en aangescherpte maatregelen bekend. Van Rooij staat daar volledig achter: "Het is een logisch en verstandig besluit. Het geeft duidelijkheid aan een hoop mensen, bijvoorbeeld de evenementenbranche, en dat is fijn. Al is het natuurlijk enorm vervelend nieuws, maar we kunnen even niet anders."

'Vechten voor hun leven'
De burgemeester heeft van minister Ferd Grapperhaus de mogelijkheid gekregen om op specifieke locaties, bijvoorbeeld parken en winkels, een verbod op groepsvorming in te voeren. De burgemeester is daar blij mee. "Op dit moment worden er geen locaties gesloten, maar het is fijn dat we die mogelijkheid wel hebben mocht het echt nodig zijn. Als mensen zich niet aan de regels houden dan sluiten we parken of wanneer een ondernemer de maatregelen niet in acht neemt dan gaat de winkel gewoon op slot. Het kan niet zo zijn dat er mensen liggen te vechten voor hun leven en dat burgers de maatregelen aan hun laars lappen."

Volgens Van Rooij valt het in Meierijstad gelukkig wel mee in tegenstelling tot verschillende andere plekken in het land waar men bijna bij elkaar op schoot zat. Hij heeft het gevoel dat de ernst van de situatie in onze gemeente is doorgedrongen. "Toch wil ik nogmaals een oproep doen: 'Gebruik alsjeblief je verstand'. Ik doe een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van onze burgers. Neem je verantwoordelijk en ga niet op een kluitje dingen ondernemen. Dat mag gewoon niet."

Boete
Mocht dit toch gebeuren dan volgen er sancties. "Er wordt vanaf nu meer gecontroleerd en gesurveilleerd. Dat doet de politie in samenwerking met Boa's en jongerenwerkers. Houden mensen zich niet aan de regels dan krijgen ze een boete."

De burgemeester is nu vooral trots op de inwoners van Meierijstad. "Als je ziet wat er allemaal wordt georganiseerd en welke initiatieven er zijn ontstaan. Dat is overweldigend en bewonderenswaardig. Er wordt bijvoorbeeld van alles gedaan om de vereenzaming van mensen tegen te gaan", zegt hij dankbaar.  

Horeca
De maatregelen die er waren voor de horeca, het onderwijs en de sportaccommodaties blijven gewoon van kracht. Het is afwachten of deze voorzieningen op 6 april weer opengaan. Op dit moment lijkt dat niet voor de hand te liggen. De burgemeester vervolgt: "Daar wordt nog over gesproken. Nu het onderwijs gesloten is, ligt er wel een zorg rondom veel kwetsbare kinderen in Nederland. Het mag niet zo zijn dat zij het slachtoffer worden nu gezinnen ineens 24 uur bij elkaar zijn." Over de horeca zegt de burgemeester het volgende: "De regering grijpt adequaat in, maar het is lastig om alle beslissingen tegelijk te maken", vindt hij. "Het zijn keiharde maatregelen die er worden getroffen en die maak je niet zomaar eventjes. Er komt snel duidelijkheid. Dat geldt ook voor de sportaccommodaties", denkt de burgemeester van Meierijstad.

'Houd moed!'
Voor ondernemers is er geen florissante tijd aangebroken. Er gaan bedrijven in de problemen komen en zzp'ers komen thuis te zitten. De burgemeester leeft met ze mee: "Houd moed! Wij proberen als gemeente voorbereid te zijn en te helpen waar we kunnen. Ik hoop dat onze inwoners straks als het weer kan een keertje extra naar de horecazaken gaan of naar de lokale ondernemers."

Geweldig
De mensen waar nu het meest van wordt gevraagd werken in de zorg. "Daar heb ik heel veel respect voor. Het is een uitdaging om dat vol te houden, zeker als je ziet hoe hard er wordt gewerkt. Echt geweldig. Alleen al voor hén zou je je al aan de regels moeten houden, zodat ze het niet voor niks doen."

Samen
De burgemeester is overigens nog niet overgegaan tot hamsteren. "Absoluut niet! Ik ben wel naar de supermarkt geweest, maar gewoon om normale boodschappen te doen", lacht hij. Dan serieus: "Ik zag daar veel mensen die rekening met elkaar hielden. Dat deed me goed. Samen moeten we het Coronavirus te lijf gaan", besluit hij.

Meer berichten