Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Stagiaire Sam van Bussel en vrijwilliger Margriet Wiese van het PieterBrueghelHuis staan op het punt om de tasjes te bezorgen.
Stagiaire Sam van Bussel en vrijwilliger Margriet Wiese van het PieterBrueghelHuis staan op het punt om de tasjes te bezorgen. (Foto: )
CORONAVIRUS Coronavirus

'Ze bellen om te vertellen wat ze gegeten hebben'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het Coronavirus laat diepe sporen achter in onze samenleving. Op de supermarkt, een paar winkels en de apotheek na is vrijwel alles gesloten. Het sociale contact wordt zo tot het minimum beperkt. De deuren van het PieterBrueghelHuis zijn ook gesloten, maar stilzitten doen ze er niet. "We blijven actief, want voor onze gasten zijn wij onmisbaar", aldus coördinator Karin Cornelissen.

In het huis waar bezoekers door ontmoeting en uiteenlopende activiteiten een fijne tijd hebben, is normaal gesproken dagelijks van alles te doen. Tot 15 maart toen ook bij het PieterBrueghelHuis de deuren op slot gingen. "Gezondheid is het allerbelangrijkste dus natuurlijk is dat een wijs besluit. De medewerkers zijn samen met de vrijwilligers niet bij de pakken neer gaan zitten. Er werden direct plannen gemaakt om toch zinvol te zijn. Wij vergeten onze gasten niet." Het PieterBrueghelHuis biedt op dit moment de volgende mogelijkheden: telefonisch contact op maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur en mailcontact via info@pieterbrueghelhuis.nl, een tasje met een vogelhuisje om te versieren, een legpuzzel of een leesboek en tijdschrift. "Het tasje met de spullen naar wens wordt aan de voordeur gehangen. We hebben al een hoop verzoekjes kunnen inwilligen", vertelt Karin.

'Ze missen ons'
Het telefonisch contact wordt zeer op prijs gesteld. De gesprekjes gaan over alledaagse dingen. Karin: "Bijvoorbeeld over wat ze gegeten hebben, over het nieuws of over gezondheidsklachten. De mensen willen graag contact. Iets wat door de maatregelen zeer beperkt is. Ze missen ons", zegt Karin. De telefoongesprekken zijn verschillend van aard. "Soms is men aan de andere kant van de lijn terneergeslagen. Dan probeer je de moed erin te houden. Er is veel vraag naar persoonlijke gesprekken." Het onderhouden van sociale contacten zit de medewerkers van het PieterBrueghelHuis in de genen. Karin vervolgt: "Hiervoor zijn wij op aarde. We willen er zoveel mogelijk zijn voor de medemens. Op deze manier lukt dat, in deze vreemde periode, vrij aardig."

Ideeën
Karin ontvangt graag contactgegevens van mensen die geïnteresseerd zijn in een tasje of telefonisch contact. "Schroom niet om bij ons aan te kloppen. Heb je andere ideeën, deel die vooral met ons. We staan overal voor open. Ook mensen die geen bezeokers zijn, mogen gerust bellen", besluit Karin.

Mailen naar: info@pieterbrueghelhuis.nl. Bellen kan ook: 0413-395280.

Meer berichten