LIVEBLOG Coronavirus

Horeca weer open, Trouwkoe gespot in Veghel

  •   keer gelezen

VEGHEL/UDEN | Volg hier het liveblog over de effecten van de Coronacrisis in de regio Veghel en Uden. Tips en andere nieuwsfeitjes mogen worden verstuurd naar: redactie@stadskrantveghel.nl (regio Veghel/Meierijstad) en redactie@udensweekblad.nl (regio Uden).

12.00 uur:
De gemeente Meierijstad blikt tevreden terug op de heropening van de horeca. Op maandag tikte de politie één horecalocatie op de vingers. "In de ochtend heeft de politie op één locatie het personeel gewezen op het feit dat er boxen op het terras werden geplaatst. Later op de dag is geconstateerd dat er op deze locatie teveel mensen aanwezig waren", aldus een woordvoerder van de gemeente.

11.20 uur:
De middelbare scholen in de gemeente Meierijstad openden op dinsdag 2 juni hun deuren. De gemeente wilde deze bijzondere gebeurtenis en de getoonde flexibiliteit in de afgelopen twee maanden graag onderstrepen met een cadeau. De scholen mochten de inhoud zelf bepalen.
Het Zwijsen College koos voor e-books en het Fioretti College voor leesboeken voor de praktijkonderwijs- en NT2-leerlingen. Wethouder Coby van der Pas en beleidsmedewerker Marieke van Creij overhandigden het cadeau op locatie Fioretti aan de directieleden van beide scholen en de betrokken docenten. Dat gebeurde uiteraard op gepaste afstand. De cadeaus zijn onder het motto ‘Wees loyaal, koop lokaal’ besteld bij lokale ondernemers.

Woensdag 3 juni 11.00 uur:
De cafés en terrassen op de Markt gaan vanmiddag (maandag 1 juni) open. Het bestellen en betalen kan nog altijd via de ouderwetse manier, maar ook middels QR-codes. Iets wat helemaal past in de nieuwe anderhalve meter-economie. Veghelaar Jesper van Acht en Lars Gevers ontwikkelden een app die vanaf vandaag door Café Abbey Road en Fellows & Friends wordt gebruikt. “Binnen de horeca gelden strikte regels wanneer het gaat om anderhalve meter afstand houden. Het gebruik van QR-codes is een veilige manier van bestellen en betalen”, aldus de 23-jarige Jesper.


15.10 uur:
Lotte Buis (25) en Dennis van Hoof (29) zijn afgelopen dinsdag getrouwd. Omdat de bruiloft sobertjes gevierd moest worden in verband met Corona had de moeder van de bruidegom iets extra's geregeld. Het kersverse echtpaar werd vervoerd met een heuse trouwkoe.

14.30 uur:
Ook op de Noordkade gingen de deuren van de horecazaken afgelopen maandag open. Het was daar, net als op de Markt en in de Molenstraat, gezellig druk. Zowel bij De Afzakkerij als bij Wittern waren de hele dag door tafeltjes bezet. De eerste editie van het Sitdown feestje werd goed bezocht.

Dinsdag 2 juni 13.00 uur:
"Het is uitzonderlijk goed verlopen", blikt centrummanager Dirk Lammers terug op de eerste dag na de versoepeling van de Corona-maatregelen. Na bijna drie maanden ging de horeca afgelopen maandag weer open. Het was prachtig weer en dus zochten veel mensen de verschillende terrassen op. Zowel op de Noordkade, de Molenstraat als op de Markt was het gezellig druk.


11.30 uur:
De Coronamaatregelen worden vanaf maandag 1 juni (Tweede Pinksterdag) versoepeld. Voor Team Rewind reden genoeg om meteen een speciaal terras uit te rollen op de Veghelse Noordkade. “Wij hebben een onwijs leuk alternatief bedacht in deze bijzondere tijd. Een fantastische sitdown op het prachtige terras van de Noordkade”, aldus Pim Litjens van organisator Rewind.

11.29 uur:
De horeca in Coronatijd krijgt langzaam vorm. In Veghel zijn ze onder andere in de Molenstraat, op de Markt en op de Noordkade druk bezig om alles Coronaproof te maken. Ideaal is dat niet, maar in horecaland zijn ze allang blij dat ze weer open mogen.

Het is voor Jeroen van den Nieuwenhuizen, eigenaar van ’t Hart van Veghel, en zijn collega-ondernemers op de Markt passen en meten geweest, maar ze lijken klaar voor 1 juni. Bezoekers kunnen zich vast voorbereiden op het ‘nieuwe normaal’. Jeroen vertelt namens alle horecaondernemers op de Markt wat men kan verwachten: “Op het terras kan niet gereserveerd worden. Je meldt je eerst bij de gastvrouw of -heer. Ga dus niet zomaar ergens zitten. Wil je binnen zitten dan moet er juist verplicht gereserveerd worden. Dat kan online of bij het personeel, maar in dat laatste geval is er wel een grote kans dat het vol zit”, legt Jeroen uit. 

11.20 uur:
7th Sunday Funday komt met zeven thuisactiviteiten. Geen 7th Sunday Festival dit jaar, maar wel een 7th Sunday Funday at home. Op zondag 31 mei, Eerste Pinksterdag, van 13.00 tot 19:00 uur staan er zeven activiteiten gepland.

Donderdag 28 mei 11.00 uur:
Drie ondernemende partijen uit Meierijstad die opereren in de evenementenindustrie hebben de krachten gebundeld. Par-T, roem events en Speyz initiëren samen een multifunctionele Drive In Venue voor Meierijstad. Hier kan op een bijzondere en veilige manier genoten worden van films, sportwedstrijden, live optredens of theater. Ook biedt deze locatie ruimte voor bedrijfsactiviteiten als productintroducties en personeelsbijeenkomsten of voor herdenkingsdiensten en vieringen. Allemaal vertoond op een groot scherm en bijgewoond in de eigen auto van de bezoekers.


13.09 uur:
Voor alle mensen in de regio Uden die tijdens de corona een dierbare zijn verloren, vindt op zaterdagavond 30 mei om 19.00 uur een digitale herdenking plaats. Om grote drukte te voorkomen kun je de herdenking niet op de plek zelf bijwonen.

Tijdens de herdenking worden overledenen in liefde herdacht en kan men troost vinden in muziek. Speciaal voor deze gelegenheid onthuld burgemeester Hellegers een gedicht bij de herdenkingsboom die hier speciaal voor de corona slachtoffers wordt geplant. De boom krijgt een plaats bij de verhalenbank in het centrum van Uden aan de achterzijde van de Petruskerk. 

Uit de vele reacties van de afgelopen dagen blijkt dat de Udense gemeenschap dit initiatief erg waardeert. Om grote drukte te voorkomen is er daarom voor gekozen om alles vooraf op video te nemen en te monteren tot een film van ongeveer 20 minuten. Er is zaterdagavond dus geen live herdenking bij de verhalenbank. De film wordt op zaterdagavond om 19.00 uur uitgezonden via de website www.metliefdeterugkijken.nl. Iedereen kan deze herdenkingsbijeenkomst thuis bijwonen.

Woensdag 27 mei, 11.48 uur:
Verschillende acts staan de komende tijd op het podium van De Pul. Niet voor een volle zaal, maar voor verschillende cameramannen. Met de serie ‘Lockdown Heatbeats’ experimenteert De Pul met eigen, hoogwaardige concertfilms met livemuziek en interviews. Onder andere Pater Moeskroen, Baby Blue, DADA en Sandra van Nieuwland zullen op het podium en voor de camera kruipen. “Ook als we dicht zijn, blijft het kriebelen,” vertelt programmeur Hugo Berends van De Pul Uden. “Toen duidelijk werd dat de maatregelen nog wel een poosje gingen duren, ben ik met verschillende artiesten en boekers gaan praten over wat we wél kunnen doen. Veel podia organiseren livestreams met artiesten, maar met De Pul wilden we kijken hoe we dat naar een volgend niveau konden tillen. Het resultaat is Lockdown Heartbeats.” In tegenstelling tot de livestreams zijn de optredens in De Pul niet live te bekijken op de social mediakanalen. In plaats daarvan is een filmcrew met meerdere camera’s bezig geweest het concert zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Het resultaat is een concertfilm waar livemuziek en interviews worden afgewisseld in een prikkelende uitzending.

Dinsdag 26 mei 12.25 uur:
Sinds maandag 25 mei gaan locaties van BrabantZorg weer voorzichtig open voor bezoek én mogen bewoners met hun naasten weer een wandeling maken. Dit heuglijke nieuws vertelde minister Hugo de Jonge op 19 mei tijdens de persconferentie. De versoepeling geldt voor afdelingen die twee weken vrij zijn van Corona en mits bezoekers en bewoners zich aan een aantal regels houden. Dit om het risico op besmetting en verspreiding van het Coronavirus zo klein mogelijk te maken.


15.30 uur:
Toen Will Barten (63) uit Erp enige tijd geleden door de burgemeester werd gebeld omdat hij een lintje krijgt, lag hij doodziek met Corona op bed. In deze heftige periode verloor Will ook nog zijn tweede moeder aan het Coronavirus. Inmiddels is Will weer bijna de oude. “Het is een heftige periode geweest.”

15.20 uur:
Bij Sillyfox zijn ze klaar voor de heropening!

15.00 uur:
Vandaag zijn er 14 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 33 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.748.

12.00 uur:
Niels van Casteren (trainer van Blauw Geel) wil voetballen, desnoods zonder publiek


10.22 uur:
Alle inwoners van Meierijstad kunnen vanaf nu direct aan de slag met gratis online basistrainingen. Er is keus uit 28 cursussen ook voor wie geen lid is van de Bibliotheek. Verbeter je vaardigheden op het gebied van beter thuiswerken, lezen en schrijven, Word, digitale fotografie, yoga, sporten en bewegen, gezond eten, de iPad gebruiken, Excel, geluk en meer.

Vraag bij Handan van der Meulen, Bibliotheek Meierijstad, vhm@nobb.nl gratis een account aan en ga van start. Je kan de trainingen volgen tot het eind van dit jaar.

09.50 uur:
De Coronacrisis heeft in april duidelijk zijn weerslag op de arbeidsmarkt. UWV verstrekte in deze maand landelijk gezien 292.100 WW-uitkeringen, een stijging van 17 procent ten opzichte van maart 2020. De provincie Noord-Brabant telde eind april 2020 44.300 WW-uitkeringen, oftewel een toename van 2.500 vergeleken met vorige maand. Daarmee is de procentuele stijging in deze periode (14 procent) iets kleiner dan landelijk. Vooral onder jongeren is een relatief sterke stijging zichtbaar, terwijl de toename onder 50- plussers vooralsnog beperkt blijft.

Woensdag 20 mei 09.43 uur:
Horecaondernemers mogen vanaf maandag 1 juni 12.00 uur op de terrassen en binnen weer gasten ontvangen. Er zijn wel diverse restricties. Gasten moeten reserveren, horecamedewerkers moeten vragen of gasten geen gezondheidsklachten hebben (gehad), er mogen maximaal 30 mensen naar binnen en de 1,5 meter afstand blijft gelden.


17.16 uur:
Begin juni zouden alle basisschoolleerlingen weer gewoon naar school mogen. De Telegraaf schrijft dat het kabinet mikt op een volledige heropening van het basisonderwijs vanaf 8 juni. Ook zou het voortgezet onderwijs vanaf begin die maand weer aan de slag kunnen.

15.00 uur:
Het aantal mensen dat ziek wordt door het Coronavirus in Nederland neemt sinds eind maart af. Dit blijkt uit de afname van de aantallen nieuw gemelde patiënten, ziekenhuisopnames, IC-opnames en overlijdens per dag. Ook het aantal mensen dat bij de huisarts komt vanwege klachten die passen bij het Coronavirus daalt nog steeds.

Dinsdag 19 mei 11.10 uur:
Accordeonorkest Torkest uit Veghel heeft samen met een aantal (oud-)leden een liedje opgenomen. Henk Tiebosch, de dirigent, kwam op het idee om het Stay at Home reünie Torkest te houden. Dit omdat iedereen nu thuiszit.14.04 uur:
Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 14 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.694.

11.19 uur:
Ruim 74 adressen ontvingen afgelopen donderdag een beker soep. De soep, die werd bezorgd in Meierijstad door vrijwilligers van het PieterBrueghelHuis, van de Verspillingsfabriek Veghel werd bezorgd onder ouderen. Ook was er aandacht voor jongere mensen met gezondheidsklachten.


Foto: Ad van de Graaf.

Vanaf 1 juni gaat het PieterBrueghelHuis beperkt open voor bezoekers en vrijwilligers (die geen klachten hebben die wijzen op het coronavirus).

Maandag 09.36 uur:
Het bestuur van carnavalsvereniging De Kuussegatters uit Veghel heeft besloten om voor dit jaar een streep door de Hofzittingen te zetten. Gelet op de onzekerheid over het doorgaan van grootschalige evenementen ná 1 september en de voorbereidingstijd die de Hofzittingen kennen is dit besluit nu al genomen.


14.30 uur:
In de week van 30 april tot en met 6 mei 2020 was de totale sterfte in Nederland sterk verhoogd. Wel was de oversterfte veel lager dan in voorgaande weken. Dat meldt het RIVM.

"In totaal zijn 3.101 sterfgevallen gemeld, gewoonlijk verwachten we in deze tijd van het jaar tussen de 2.585 en 2.889 sterfgevallen. Dat is tussen 212 en 516 meer sterfgevallen dan we zouden verwachten", zo laat het RIVM weten. Deze aantallen zijn komen min of meer overeen met de gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde COVID-19 in diezelfde week (347). De sterfte was verhoogd in de leeftijdsgroep 65-74 jaar en sterk verhoogd in de leeftijdsgroep 75 jaar en ouder.

14.19 uur:
Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 53 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.643

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 210. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 115 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 537, in Uden 257 en in Boekel 88. 

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 129 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

Lees hier meer.

12.00 uur:
Bouwdorp Veghel in Hout organiseert, in samenwerking met Bouwbedrijf van de Ven en Bouwcenter, in de week van 17 augustus tot en met 21 augustus een minibouwdorp. Kinderen kunnen in die week thuis met behulp van hout en spijkertjes een hutje maken. Van al die hutjes wordt een minibouwdorp gemaakt. Veghel in Hout, bouwbedrijf van de Ven en Bouwcenter hopen op veel deelnemers.

Kinderen die deel willen nemen aan dit minibouwdorp kunnen zich vanaf 1 juni tot en met 25 juli opgeven via: minibouwdorp@gmail.com. Ze hoeven alleen hun naam en adres door te geven.

Vrijdag 15 mei 10.01:
Horecaondernemers in Meierijstad bereiden zich voor om gasten weer welkom te heten. Zoals het er nu naar uitziet mogen eet- en drinkgelegenheden op 1 juni hun deuren weer openen. Gemeente en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben de laatste weken samen gewerkt aan een serie richtlijnen die in Meierijstad gelden voor uitbreiding van terrassen in de openbare ruimte. De spelregels zijn af en ondernemers kunnen er mee aan de slag.


14.30 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 210. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 115 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 536, in Uden 256 en in Boekel 88. 

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 128 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.10 uur:
Vandaag zijn er 27 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 28 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.590.

Lees hier meer over de laatste cijfers van het RIVM.

Donderdag 14 mei 13.00 uur:
De provincie Noord-Brabant ontwikkelt, samen met de vijf grote steden (Breda, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg, samen BrabantStad), een steunpakket voor de regionale culturele infrastructuur in Brabant. Voor de Brabantse regionale infrastructuur wordt een plan gemaakt van ongeveer acht miljoen euro. BrabantStad doet hiermee een beroep op de aanvullende rijksmaatregelen voor de cultuursector. De provincie draagt daar twee miljoen euro aan bij. De provincie en de steden willen met het steunpakket het moois van cultureel Brabant overeind houden en blijven investeren in de ontwikkeling van kunst, cultuur en creativiteit.


16.23 uur:
Een kopje koffie, koud biertje of glaasje prik op het terras in de zon. Het is binnenkort, als het goed is, weer mogelijk. Vanaf 1 juni gaat het terrasseizoen beginnen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Krijgen horecaondernemers meer ruimte voor de terrassen of komen er andere oplossingen. De gemeente en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zoeken naar 'de meest optimale regeling'.

Lees hier meer.

15.00 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 210. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 535, in Uden 256 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 128 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.30 uur:
Vandaag zijn er 52 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 52 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.562.

Lees hier alles over de laatste RIVM-cijfers.

10.35 uur:
Met het opgehaalde geld van het initiatief Hallo Familie zijn de eerste nieuwe tablets aangeschaft. Een deel van deze apparaten zijn overhandigd aan Laverhof in Wijbosch, Het van Coothhuis in Veghel en de locaties van Brabantzorg in Meijerijstad. Met dank aan iedereen die gedoneerd heeft en een gulle donatie van Stichting Vudel konden er al vijfentwintig nieuwe tablets gekocht worden. "Enorm bedankt voor dit mooie gebaar. Hier zijn wij heel blij mee", aldus Henri van Boxmeer van Laverhof.

Lees hier meer.

Woensdag 13 mei 10.12 uur:
Wethouder Coby van der Pas heeft op dinsdag 12 mei aan kindercentrum Bambino en de Mariaschool in Erp een boekenpakket overhandigd namens gemeente Meierijstad. Dit als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de Coronamaatregelen de afgelopen tijd. De basisscholen en kinderdagverblijven in Meierijstad ontvangen deze week allemaal een attentie namens de gemeente.


14.45 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 210. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 535, in Uden 254 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 127 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.40 uur:
Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 54 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.456.

Lees hier alles over de laatste RIVM-cijfers.

14.32 uur:
Gemeente Uden neemt aanvullende maatregelen om de effecten van de coronacrisis te verzachten voor ondernemers en maatschappelijke organisaties. De gemeente komt met een eerste pakket extra maatregelen, waaronder bijvoorbeeld kwijtschelding van terrashuur, marktgeld, gevelreclamebelasting, en huur van gemeentelijke gebouwen door (sport)verenigingen. Daarnaast werkt de gemeente mee aan tijdelijke uitbreiding van de terrassen als de horeca op 1 juni aanstaande weer open mag, waardoor de horeca – daar waar het kan – ruimte krijgt om de 1,5 meter-maatregel toe te passen.

Hier lees je alle maatregelen.

14.00 uur:
Nu de rust weer enigszins terugkeert na de piek in de crisis rondom de uitbraak van het coronavirus krijgt Ziekenhuis Bernhoven tijd om aandacht te besteden aan nazorg voor patiënten die met COVID-19 in Bernhoven opgenomen zijn (geweest). Die nazorg gaat ook gelden voor nabestaanden van de mensen die aan het virus overleden zijn.

Lees hier meer.

13.50 uur:
Twee bijzondere gasten aan de talkshowtafel van Michiel. George Parker, illusionist, wetenschapper en levenskunstenaar gebruikte zijn leven als laboratorium om te observeren hoe we werkelijkheid creëren en ombuigen. Hij verzorgde over de hele wereld duizenden shows en lezingen waaronder in Las Vegas. Aan tafel vertelt hij niet alleen over de kracht van illusie, maar laat het ook zien. Hij vertelt dat in deze crisistijd onder invloed van urgentie en beperking nieuwe creatieve krachten vrijkomen waarmee we een nieuwe werkelijkheid kunnen creëren.

Maaike Rotteveel heeft na jarenlange ervaring binnen communicatieve functies een aanpak ontwikkeld gericht op de menselijke gedragingen, waarbij de focus ligt op de positieve kant van angst en weerstand. Haar boodschap is: volg je hart, richt je niet op je angst, maar wees trouw aan je intuïtie en kom in beweging met wat echt wat belangrijk voor je is.

12.40 uur:
Afgelopen woensdag, 6 mei, is er tijdens de persconferentie van het kabinet bekend gemaakt dat per 1 juni de horeca haar deuren weer mag openen. Dit gaat uiteraard gepaard met strenge maatregelen en richtlijnen, welke gisteren door brancheorganisatie KHN (Koninklijke Horeca Nederland) het bekend zijn gemaakt. In het protocol Heropening Horeca staat onder andere dat iedereen 1.5 meter afstand moet blijven houden, veelvuldig handen moet wassen en er niet meer dan vier mensen per tafeltje mogen aanschuiven.

Protocol Heropening Horeca: Hoe kunnen we de horeca weer op gang brengen? Lees hier meer.

11.08 uur:
De SP in Meierijstad heeft vandaag, de Dag van de Verpleging, bij verschillende zorginstellingen in Meierijstad taart gebracht om alle zorgverleners een hart onder de riem te steken. Onder het motto 'De zorg verdient meer dan alleen applaus' wil de SP duidelijk maken dat de zorgverleners die applaus krijgen straks niet de rekening van de crisis gaan betalen.

Bij negen verzorgingshuizen in Meierijstad heeft de SP taarten bezorgd. De politieke partij wil de zekerheid van het kabinet dat de zorg straks niet opnieuw de klappen gaat opvangen als er bezuinigd wordt op de overheidsuitgaven. 


Kees van Limpt ging dinsdag langs bij verzorgingshuizen. 

10.36 uur:

Dinsdag 12 mei 10.20 uur:
De Veghelse cateraar Maison van den Boer is door de Coronacrisis in financiële problemen beland. Het bedrijf heeft aan schuldeisers en personeel gevraagd om mee te werken aan een strategie om te overleven. Aan de grootste crediteuren is gevraagd zo'n 80 procent van het openstaande bedrag kwijt te schelden. Dit alles is nodig om een faillissement te voorkomen.

Lees hier meer.


14.20 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 209. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 529, in Uden 254 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 126 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.15 uur:
Vandaag zijn er 36 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 16 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.456.

Lees hier meer over de laatste cijfers van het RIVM.

14.00 uur:
De bewoners van het Thomashuis in Erp werden afgelopen weekend aangenaam verrast door een muzikaal optreden van zanger Niels van Kollenburg. Niels was speciaal vanuit Tilburg afgereisd om de bewoners een hart onder de riem te steken tijdens de Coronacrisis. Dit deed de zanger middels een muzikaal optreden waar hij veel Nederlandstalige hits zong om de bewoners een glimlach op hun gezicht te toveren.

12.50 uur:
De Coronacrisis heeft een enorme impact op alle bewoners van Laverhof en hun familie. Het sluiten van de locaties voor bezoek, vraagt van iedereen veel aanpassingsvermogen. Het 'leven als thuis' bij Laverhof ziet er in deze crisis ineens heel anders uit. Medewerkers zijn onherkenbaar voor cliënten door de beschermende kleding die ze moeten dragen. Familie mag niet meer op bezoek komen. Er zijn geen grote groepsactiviteiten en bewoners en cliënten blijven zoveel mogelijk in hun eigen appartement, woongroep of huis. Laverhof nodigt familie uit om een bezoekje te brengen aan hun naaste.

11.51 uur:
"Wij willen, kunnen en gaan op 1 juni open", laten ze bij Sportboutique Veghel weten. Hieronder vallen Madonna's en Juvenalis. Zij voldoen naar eigen zeggen in alle opzichten aan de goedgekeurde protocollen. "Onze clubs zijn brandschoon en daarom gaan wij op 1 juni open. Dat is een gezamenlijke insteek van de leden van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra, waarvan wij lid zijn", klinkt het stellig.

Lees hier meer.

Maandag 11 mei, 11.26 uur:
De coronacrisis heeft ons leven volledig op zijn kop gezet. Ook in Meierijstad is er in korte tijd veel veranderd. Evenementen en activiteiten zijn geannuleerd of verplaatst. Maar dat wil niet zeggen dat er nu niets te doen is. Organisaties en ondernemers zijn ontzettend creatief en hebben diverse mooie en leuke initiatieven opgezet. Het UITpunt zet er eentje in het zonnetje.


Zondag 10 mei, 14.15 uur:
Vandaag zijn er 22 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 18 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.440.

Lees hier meer.

15.52 uur:
Drie samenwerkers van Hutten, Wendy, Jeffrey en Jack, hebben een aantal weken geleden een interne digitale Bingo opgezet voor hun collega's. Iedereen doneerde vijf euro of meer en men mocht meedoen aan de bingo via Microsoft Teams. Die avond is er door velen bingo gespeeld voor mooie prijzen, ook weer beschikbaar gesteld door de samenwerkers zelf.

Lees hier wat ze met de opbrengst hebben gedaan.

15.47 uur:
Op vakantie gaan kunnen we de komende tijd wel vergeten. Vliegtuigen staan aan de grond en de piloten en stewardessen zitten thuis. Maar ze zitten niet stil. Onlangs startten KLM-piloten met Blauw Helpt, een initiatief waarbij piloten en stewardessen mensen een hart onder de riem steken in deze lastige tijd. Marcel Kester pakt de actie in Uden op, samen met een zevental collega's. "Zolang we niet vliegen, kunnen we onze tijd op deze manier toch nuttig besteden", vertelt de Udenaar. Lees hier hoe ze dat doen.

15.38 uur:
BillyBird Park Hemelrijk in Volkel is sinds vandaag 13.00 uur weer geopend voor leden met een reservering op datum en tijdslot. Leden kunnen reserveren via de website. Er is vandaag ruimte voor 500 bezoekers op het park. Zonder lidmaatschap en reservering spontaan naar het park komen, zit er voorlopig niet in.

15.35 uur:
Theater Markant heeft in samenwerking met Tausch een exit-strategie ontwikkeld die het voor Nederlandse theaters mogelijk maakt om binnen de gestelde kaders van de coronamaatregelen, toch meer dan het tot nu toe toegestane aantal van 30 bezoekers te kunnen ontvangen. "Het door Tausch ontwikkelde protocol is toegepast op Markant Uden, waarbij in een virtuele omgeving een bezettingsgraad van 70 procent gerealiseerd is." Het protocol is inmiddels gevalideerd door TÜV Nederland. Hiermee zou Markant Uden bij de juiste invoering van het protocol gecertificeerd kunnen worden voor het 'COVID-19 infectiepreventie protocol voor bioscopen, theaters en voorstellingslocaties' aanvullend aan de veiligheidseisen van het RIVM. "Dit is dé kans voor theaters, maar ook voor schouwburgen, concertgebouwen en andere podia, om op een veilige, verantwoorde manier uit de crisis te komen en weer op actieve wijze invulling te gaan geven aan hun maatschappelijke rol", aldus Jan Wouda, directeur van Markant Uden.

Lees hier meer.

15.30 uur:
Rien van Engelen (vrijwilliger bij Geel-Zwart, voorzitter en zanger van het Ambiancekoor, oud-adjudant van Prins Kuussegat Mies Jonkers en schoonpa van Prins Robert den Twidde) werd vrijdagmiddag door zijn negen kleinkinderen toegezongen voor zijn huis. Rien is 75 jaar geworden en was vooraf niet op de hoogte gesteld van de serenade.
Ook zijn kinderen en de partners waren daarbij aanwezig. Voor Rien werd het een onvergetelijke dag.

Er was eigenlijk een groot feest gepland in een café op de Veghelse Markt, maar dat kon in verband met het Coronavirus niet doorgaan. Op deze manier beleefde Rien alsnog een onvergetelijke dag.


Opa Rien werd compleet verrast.

15.00 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 208. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 529, in Uden 254 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 124 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21. 

14.25 uur:
Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 71 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5.359.

Lees hier alles over de laatste cijfers van het RIVM.

10.58 uur:
IBN heeft een mooie bijdrage mogen leveren aan het inpakken van 10.000 hygiënepakketten voor dak- en thuislozen. In samenwerking met Achmea, Asito, Sodexo, Vebego is dit initiatief in recordtempo opgezet waardoor het Leger des Heils deze week de hygiënepakketten kan verspreiden aan de mensen die het nu zo hard nodig hebben.

Lees hier meer.

10.17 uur:
In het eerste kwartaal van 2020 is het ziekteverzuim onder werknemers opgelopen tot 5.2 procent, het hoogste verzuim sinds het eerste kwartaal van 2003. De toename deed zich voor in vrijwel alle bedrijfstakken. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

09.30 uur:
De deuren van de basisscholen in Veghel gaan volgende week maandag weer open. Na ongeveer twee maanden van thuisonderwijs mogen de kinderen weer naar school. Volgens directeur van Skipov, verantwoordelijk voor veertien basisscholen waarvan één school voor speciaal basisonderwijs, Berry Tomas zijn de scholen er klaar voor.

In Veghel gaan ze volgende week met de 3/2-regel aan de slag. De ene week gaat een kind drie dagen naar school en de week daarna twee. "Daarmee komen alle kinderen in totaal in twee weken tijd vijf dagen naar school. 50 procent van de dagen zijn ze dus op school", aldus Berry.

Lees hier het complete verhaal.

Vrijdag 8 mei 09.15 uur:
De Noord Oost Brabantse Bibliotheken zijn bijna acht weken alleen online open geweest. Leden konden zelf geen nieuw leesvoer uit de kasten kiezen, maar dat gaat langzamerhand veranderen. Met ingang van 11 mei gaan een aantal bibliotheken open.

De bibliotheken in Oss, Heesch, Heeswijk-Dinther, Uden en Veghel zijn met ingang van 11 mei geopend voor zelfbediening.


14.40 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 208. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 527, in Uden 254 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 123 mensen en in Uden op 63. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.30 uur:
Vandaag zijn er 39 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 84 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5288.

Lees hier alles over de laatste cijfers van het RIVM.

10.56 uur:
BillyBird Park Hemelrijk is tijdelijk gestopt met de verkoop van abonnementen. Met deze ledenstop hoopt het park ervoor te zorgen dat de huidige leden het park wanneer het weer mag zo vaak mogelijk kunnen bezoeken.

10.01:
Massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden, als er een vaccin is. Dat staat in de Kamerbrief die is verstuurd door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Voor de laatste stap, de massale evenementen met een landelijke uitstraling, kan het kabinet nog geen datum noemen. Dat kan eigenlijk pas als er een vaccin is en niemand weet hoe lang dat gaat duren. Het kabinet laat weten dat een jaar of langer heel reëel is.

09.33 uur:
Clap Regie in Communicatie wil via bedrijven en organisaties zoveel mogelijk collega's en teams optrommelen om brieven te schrijven naar ouderen. "Er zijn heel veel ouderen die in deze tijd vereenzamen", vertellen de medewerkers van Clap. "Dat doet pijn en daar wilden we iets aan doen." Clap heeft de voorbereidingen getroffen en onderhoudt contact met zorginstellingen waar heel veel eenzame ouderen wonen. Wil je meedoen? En het enige wat je hoeft te doen, is je aan te melden via het formulier op de website https://2handsto.clap.nl/actie of een mail te sturen naar 2handsto@clap.nl. Dan krijg je alle benodigde informatie in je mailbox. Uiteraard ben je ook vrij om je creatieve brein de vrije loop te laten. #2handstoclap werkt nauw samen met de zorginstelling om alle post zo veilig mogelijk bij de bestemming te krijgen.

09.32 uur:
140 ouderen werden woensdagavond opnieuw ontzettend verwend met een smakelijke maaltijd door 42 thuiskoks. Dit alles in verband met de tweede Corona-editie van Heel Veghel kookt Met je hart.

Donderdag 7 mei 09.29 uur:
In heel Nederland mogen kinderen sinds vorige week dinsdag weer naar sportclubs. Het verbod op gezamenlijk sporten is voor hen opgeheven en ze kunnen weer de velden op. In Veghel zijn verschillende sportverenigingen direct aan de slag gegaan met regels en protocollen. Stadskrant Veghel maakte een digitaal rondje langs de velden en merkte vooral veel enthousiasme en creativiteit op.

20.02 uur:
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben woensdagavond bekend gemaakt dat er verschillende maatregelen versoepeld gaan worden. Op de persconferentie presenteerden ze het spoorboekje tot 1 september. "Nederland kan alleen van het slot als iedereen zich verstandig gedraagt. Het virus moet beheersbaar blijven", aldus Rutte.

Lees HIER alles over de versoepeling van de maatregelen.

19.30 uur:
De talkshow Samen Meierijstad draait op volle toeren. In de laatste aflevering gaat het over de krant in Coronatijd en het belang van lokale journalistiek. Ties van Dooren, hoofdredacteur van Stadskrant Veghel, en mede-eigenaar en eindredacteur van MooiRooi Jeroen van der Sande gaan in gesprek met presentator Michiel Kerkhoff. Muziek is er van Suara.

Check de aflevering hieronder:

14.29 uur:
Geen festivals, geen volgepakte clubs en dampende discotheken. Het normaal gesproken zo turbulente leventje van een bekende dj als Sophie Francis komt even tot stilstand nu. Dat zou je misschien denken, maar stilzitten is niet aan de Rooise besteed. Ze blijft haar fans bedienen met haar bekende beats en tracks. Het liefst op een ludieke manier en dus klom ze op het dak voor een dj-set. Ze zocht zondagmiddag misschien wel het hoogste punt van Meierijstad op: het dakterras van restaurant Sillyfox.

14.19 uur:
De lokale horeca in Uden houdt aanstaande zaterdag de Ujese Bingo Show. Deze online-avond is te volgen via een livestream op Facebook of Youtube en begint om 19.30 uur. Het betreft een avondvullend programma.

12.30 uur:
Door de Coronamaatregelen zijn veel kermissen in de regio al afgelast. In de regio Veghel zouden Boerdonk en Veghel de dans nog kunnen ontspringen. "We verhuizen natuurlijk naar het Stadhuisplein, maar verder gaan we niet ineens gekke dingen doen. De stichting hoeft er niet aan te verdienen. Ook willen we niet opeens een veel grotere kermis realiseren", aldus Jan-Hein Opheij.

Lees verder: 'We werken meerdere scenario's voor Veghel Kermis uit'

11.15 uur:
Stichting Schoolsport Uden heeft in het Mellepark een rood-wit-blauwe route uitgezet, die als wandel- en/of trimroute gebruikt kan worden. De route gaat langs de vijverpartijen, over de mooie paden door het park zonder daarbij door de wijken of straten te komen. De rode route is ongeveer 3 km lang, die met wit uitgebreid kan worden door een gedeelte van het Raampark tot een afstand van 4 km. Ook buigt er nog een blauw gedeelte af vanuit het Mellepark, langs het Udens College naar het Bevrijdingspark om daarna weer via dezelfde weg weer terug te komen in het groen van Melle en Raam. Deze route totaal is ruim 6 km. Er is geen officieel startpunt, men kan op elke plek in de route stappen. De stichting wijst erop dat de onderlinge afstand in acht moet worden genomen.

Woensdag 6 mei 10.00 uur:
Het PieterBrueghelHuis komt weer langs op donderdag 14 mei tussen 12.00 uur en 14.30 uur met verse soep. "We willen als PieterBrueghelHuis laten merken dat we er zijn voor iedereen die alleen is of vanwege gezondheidsredenen binnen zit. Medewerkers en vrijwilligers bezorgen u graag een verse soep van de Verspillingsfabriek uit Veghel", aldus de vrijwilligers van het PieterBrueghelHuis gelegen aan Middegaal 25 in Veghel.

Lees hier hoe je je kan aanmelden voor de Soepkar.


14.35 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 206. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 522, in Uden 252 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 121 mensen en in Uden op 62. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.31 uur:
Vandaag zijn er 42 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 26 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 5082.

Lees hier alles over de laatste RIVM-cijfers.

09.27 uur:
Met de heropening van de sport voor de jeugd, stelt het kabinet 110 miljoen euro extra beschikbaar voor sportverenigingen. Ook sportverenigingen zijn financieel geraakt door de maatregelen om het Coronavirus in te dammen. Competities zijn vroegtijdig beëindigd en clubhuizen zijn gesloten. De ministerraad heeft er op voorstel van minister Van Rijn voor Medische Zorg mee ingestemd de clubs te hulp te schieten zodat zij de jeugd goed kunnen opvangen en de Nederlandse infrastructuur behouden blijft. Met de insteek dat sportverenigingen straks hun deuren weer voor alle Nederlanders kunnen openen.

09.21 uur:
Claudia Hornikx woont in Uden en is werkzaam op kinderopvang 't Kroontje in Veghel. Ze heeft afgelopen week een stukje geschreven over een dag op haar werk.

Lees het hier.

Maandag 4 mei 09.00 uur:
Verrassingstassen, luisterapps en e-books. Plannen voor na de heropening, telefoontjes met ouderen en het nieuwe onderwijsaanbod. Hoewel alle bibliotheekvestigingen in Meierijstad gesloten zijn, wordt er achter de schermen hard gewerkt.


15.10 uur:
Meierijstad behoort tot de gemeenten waar het aantal besmettingen en sterftegevallen het hoogst is in Nederland. In het sterftecijfer per week is een duidelijke daling zichtbaar. Zo stierven er in week 14 nog 79 inwoners, in week 15 waren dat er 54 en in week 16 is dat aantal gedaald tot 30 sterfgevallen in Meierijstad. Dat is nog steeds meer dan in 2018 en 2019, maar het verschil is een stuk kleiner dan de weken daarvoor.

Lees hier meer.

14.30 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 205. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 508, in Uden 250 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 121 mensen en in Uden op 62.

14.15 uur:
Vandaag zijn er 85 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 98 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.893.

De laatste cijfers van het RIVM zijn hier te vinden.

12.29 uur:
Voor week 17 (20 tot en met 26 april) wordt het aantal overledenen geschat op ongeveer 4000. Dat zijn er zo'n 250 minder dan in week 16 toen 4264 mensen overleden. De daling is daarmee kleiner dan in de week daarvoor; toen daalde het aantal overledenen nog met bijna 700. De sterfte in week 17 valt ongeveer 30 procent hoger uit dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

12.00 uur:
De sterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is in week 17 (20 april tot en met 26 april) vertraagd verder gedaald. Het aantal overledenen in week 17 is nog steeds 65 procent hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Het aantal overledenen per week in verpleeg- en verzorgingshuizen was de afgelopen weken hoger dan gemiddeld voor deze periode, maar laat na week 15 een daling zien. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Vrijdag 09.11 uur:
Het is bijna Moederdag! Tijd om onze moeders wat extra aandacht te geven. Wil je jouw moeder verrassen met een lief verhaaltje online en in de krant?

Mail dan uiterlijk 3 mei jouw stukje tekst (max. 40 woorden) en woonplaats onder vermelding van  Moederdag naar stadskrant@stadskrantveghel.nl of udensweekblad@udensweekblad.nl. Wij plaatsen het volgende week gratis in het speciale moederdag-overzicht!


15.18 uur:
In Uden wordt aanstaande maandag weer gestart met de markt. Op de markt vind je voorlopig alleen kramen met verswaren: vis, groente, brood en kaas. Daarnaast kun je er terecht voor bloemen en planten. De Udense markt is open op maandagochtend van 08.30 tot 12.30 uur.

14.50 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 203. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 116 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 502, in Uden 249 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 121 mensen en in Uden op 62. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.40 uur:
Bij het RIVM zijn tot en met 30 april 10.00 uur 13.884 zorgmedewerkers in de leeftijden 18 tot en met 69 jaar met COVID-19 gemeld. Dit betreft zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis. Van hen zijn 458 gemeld als opgenomen in het ziekenhuis, dit is 3 procent van het totaal aantal positief op Corona geteste zorgmedewerkers. "Van 9 zorgmedewerkers is gerapporteerd dat zij zijn overleden, Zij hadden een leeftijd tussen de 45 en 69 jaar. Van 6 van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van de andere 3 overleden zorgmedewerkers is dit nog niet bekend", meldt het RIVM.

14.20 uur:
Vandaag zijn er 84 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 84 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.795.

Lees hier alles over de laatste cijfers.

13.30 uur:
Sjaak en Dion van 't Knutselhokje hebben vrijdag 1050 zelf in elkaar geknutselde bordjes met tekst en 400 planten aangeboden aan het personeel van Ziekenhuis Bernhoven. De 1050 borden werden met de hand gemaakt. Er staan drie passende teksten op.

13.00 uur:
De vlaggen wapperden volop aan de Salviastraat in de Veghelse Bloemenwijk. Een tent voor het huis speciaal aangepast om op Coronawijze de felicitaties in ontvangst te nemen. Mari bereikte donderdag zijn pensioengerechtigde leeftijd van 66 jaar en vier maanden. Familie, buurtgenoten en de af en aanrijdende collega's die hem vanuit de auto een felicitatie toeriepen. Samen met zijn echtgenote volop genietend van het mooie wat aan hun beiden voorbij trok.

10.46 uur:
In deze bizarre tijd van de Coronacrisis lijkt de slogan 'zeg het met bloemen' toepasselijk te zijn. Dick van Schie is al 45 jaar samen met zijn twee broers mede-eigenaar van bloemenzaak Cor van Schie en runt de winkel aan de Wiekslag in het centrum van Veghel. "Dit heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt", aldus Dick.

Lees het hele verhaal met de sympathieke Dick hier.

Donderdag 30 april 09.16 uur:
Een week nadat het merendeel van de Coronamaatregelen werd verlengd en na een lang en zonnig weekend spraken wij met Kees van Rooij. De burgemeester van Meierijstad is positief gestemd over alle ontwikkelingen in onze gemeente. Ook is hij blij dat de scholen en de sportclubs, voor kinderen en jeugd tot 18 jaar, weer opengaan.

Lees hier het hele verhaal.


14.57 uur:
Vandaag zijn er 76 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 145 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.711.

Lees hier meer.

Woensdag 13.27 uur:
Als seizoensgerelateerde bedrijfstak valt het nieuws van dinsdag 21 april zwaar voor kermisexploitanten. Met alle evenementen tot 1 september afgelast, betekent dat voor de kermissen dat het seizoen alweer bijna voorbij is voor het begonnen is. Daarom vraagt Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (BOVAK), om hulp vanuit Den Haag, wat moeilijk verloopt: "Het is een hard gelach."

Lees hier het hele verhaal met Atze Lubach.

Woensdag 13.00 uur:

Woensdag 09.00 uur:
In Coronatijd liggen negatieve gedachten en sombere gevoelens op de loer. Eenzame jongeren hebben daar vaker last van. Join us ontvangt dagelijks zorgelijke berichten van deze jongeren. Daarom introduceert de stichting www.stayup.nu. Een site waar jongeren positieve berichten delen en online vrienden kunnen maken.


18.00 uur:
Het was het afgelopen (lange) weekend, met op maandag Koningsdag, prachtig weer. Met temperaturen boven de twintig graden en een lentezonnetje trokken een hoop mensen er op uit om een frisse neus te halen. Burgemeester Kees van Rooij spreekt over een rustig verlopen weekend. Er is in Meierijstad maar één bekeuring uitgedeeld.

17.39 uur:
Ondanks de maatregelen van de coronacrisis hebben de leden van Scouting Veghel de afgelopen weken niet stil gezeten. Eind maart begonnen de scoutinggroepen met het opzetten van activiteiten onder de naam #ikscoutthuis. Voor de meivakantie staat nu ook het Stay at home-kamp gepland. 

17.24 uur:
Nu er minder coronapatiënten naar Bernhoven komen, ontstaat er geleidelijk aan weer ruimte voor het opstarten van de reguliere zorg. Bernhoven start op vanaf woensdag 29 april en begint met de patiënten die de zorg het hardst nodig hebben. Dit wordt beoordeeld door de artsen. Bernhoven neemt zelf met de betreffende patiënten contact op voor een afspraak voor bijvoorbeeld een polikliniekbezoek, opname of onderzoek.

Lees hier meer.

16.30 uur:
Doe jij mee met de Udense videoclip: 'UDENGAATWEERNAARSCHOOL' van Udense Handen Ineen? Houd jij van dansen, zingen en/of muziek maken? En heb je altijd al eens willen optreden in een videoclip? Grijp dan nu je kans! Alle kinderen in Uden tot 18 jaar worden opgeroepen om hun talent op het gebied van zang, dans en/of het maken van muziek in te zetten en een videoclip op te nemen en in te sturen. Vervolgens wordt er van alle inzendingen één toffe Udense videoclip gemonteerd.

16.05 uur:
Mega Kermis Uden wordt verplaatst naar november van dit jaar. De kermis vindt ieder jaar plaats in juli, maar kan dit jaar rond die tijd niet plaatsvinden vanwege het Coronavirus. Het College van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten om de Mega Kermis Uden te verplaatsen naar 6 tot en met 15 november 2020. Ook de kermis in Odiliapeel gaat naar een andere datum, en is nu gepland van 2 tot en met 5 oktober 2020. In Volkel blijft voorlopig de geplande datum van 11 tot en met 14 september staan.

14.41 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 202. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 115 en 35 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 495, in Uden 248 en in Boekel 88.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 118 mensen en in Uden op 60. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

14.30 uur:
Vandaag zijn er 88 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 48 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4566.

Lees hier alles over de laatste RIVM-cijfers.

10.35 uur:
Een personeelslid van De Watersteeg in Veghel had afgelopen weekend een hoogwerker geregeld, zodat er toch een keer dichterbij kon worden gekletst. Voor deze mensen was het voor het eerst in bijna vijf weken.

10.17 uur:
Op zaterdag 25 april zou Christel de Laat optreden in Theater De Blauwe Kei. Hoewel dat optreden niet doorging, werden een aantal bezoekers van de show die avond tóch nog verrast met een beetje Christel. En een worstenbroodje natuurlijk.

Dinsdag 09.47 uur:
De (Family)Buffelrun 2020 is verplaatst naar zaterdag 4 en zondag 5 september 2021. Ook optreden van Hippe Gasten en het tweede Buffelrun Tribute Festival gaan dit jaar niet door. "Het zal geen verrassing zijn maar vanwege de Coronamaatregelen die de overheid heeft getroffen rondom het verbod op evenementen tot 1 september gaat de Buffelrun editie 2020 niet door", laat de organisatie weten. 


10.55 uur:
Gedurende de Coronacrisis kunnen tijdelijke huurcontracten voor een tijdelijke periode verlengd worden. Het spoedwetsvoorstel Tijdelijke wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten is aangenomen in de Eerste Kamer.

10.10 uur:
Door de Coronacrisis is in april het vertrouwen van consumenten enorm verslechterd. Het consumentenvertrouwen daalt van -2 in maart naar -22 in april. Dat is de grootste daling ooit, maar niet de laagste stand ooit. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid zijn fors verslechterd. Dat meldt het CBS.

Maandag 09.00 uur:
De column van Hans van der Wijst.


Zaterdag 25 april, 14.17 uur:
Vandaag zijn er 100 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 120 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.409. Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 116 mensen en in Uden op 60. In Boekel ligt het dodenaantal op 21, in Oss op 78 en in Bernheze op 55. Dat meldt het RIVM zaterdagmiddag.

Lees hier meer.


15.30 uur:
Uitjesbazen presenteert samen met Johan Vlemmix de Koningsspelen @ Home. "In de tijd waarin we nu leven moet iedereen thuis blijven. Maar dat wil toch niet zeggen dat we geen lol mogen maken? Daarom bieden wij de gratis Koningsspelen @ Home", aldus de Erpse Uitjesbazen. Jong en oud kan op Koningsdag deze spelen gratis thuis spelen. Johan Vlemmix, grootste Koningshuis fan van het land, verzorgt de presentatie.

Het geheel is vanaf nu hier gratis te downloaden.

14.13 uur:
Vandaag zijn er 123 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 112 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4.289.

Lees hier meer.

13.00 uur:
Gisteren werd er bij MuzeRijk en in de Flatwijk OranjeRijk flink bewogen, onder leiding van Maaike, beweegdocent bij Ons Welzijn, en Anne van GUUS beweegt je. De glimlach van alle bewoners was niet van de kaken te krijgen!

12.24 uur:
Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het Coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het RIVM dagelijks publiceert. Het CBS en RIVM monitoren de sterftecijfers in Nederland. Niet alle mensen die in Nederland overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS, dus ongeacht de doodsoorzaak, ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.

Lees hier meer.

12.01 uur:
Deze tijd vraagt om nieuwe initiatieven en samenwerkingen. De Gemeente Meijerijstad is de afgelopen weken geconfronteerd met een groot aantal overledenen. Vanaf dinsdag kunnen de nabestaande liefdevol afscheid nemen in de sacrale en prachtige, groene omgeving van de Kloostertuin in Veghel. Een bijzondere samenwerking tussen Claassen Uitvaartzorg, roem events, Trendsetters, Zusters Franciscanessen en Partitecten Bureau.

Lees hier meer over de sfeervolle tent.

11.53 uur:
Het Udens bedrijf Mark Bongers Academy heeft 12.600 euro gedoneerd aan de actie 'Hart onder de riem voor de helden van Bernhoven'. Op 22 maart benaderde ondernemer Mark Bongers Suze en Liza omdat hij graag iets wilde bijdragen aan de door hen opgezette actie. Mark heeft een bedrijf dat trainingen en opleidingen verzorgt voor ondernemers die hun sociale media willen verbeteren op het gebied van marketing. De actie raakte hem. "Omdat het enerzijds zwaar getroffen collega-ondernemers helpt en aan de andere kant een mooie waardering uitspreekt richting de zorghelden van 'ons' ziekenhuis Bernhoven. Ik besloot om het bereik van mijn online workshops in te zetten om ondernemers bewust te maken van de actie van Suze en Liza. Daarnaast besloot ik om voor elke nieuwe zakelijke klant 30 eetbonnen te doneren, wat neerkomt op 900 euro per klant." Na drie gratis online workshops leverde het uiteindelijk veertien aanmeldingen op, wat neerkomt op een bedrag van 12.600 euro.

10.00 uur:
De glazenwassers van Veghel die een lach komen brengen tijdens de Coronacrisis.

09.29 uur:
Repop de uit Erp afkomstige coverband wilde de bewoners van het hard getroffen dorp en alle andere Nederlanders een hart onder de riem steken. Muziek maken is dé manier waarop zij dit doen. Een aantal bandleden heeft een cover met aangepaste tekst gemaakt van het nummer Oceaan van Racoon.

Vrijdag 09.10 uur:
"Het is een rare situatie en gelukkig gaat alle nodige aandacht naar de mensen die getroffen zijn door het virus", zegt Wim Schellen van Boekhandel Schellen in Veghel over de crisisperiode. Dat geldt voor alle ondernemers. Ook Schellen heeft veel veranderingen moeten ondergaan, maar gelukkig heeft de boekhandel het zo slecht nog niet.

Lees hier het verhaal van Wim.


16.00 uur:
Het idee om nu al terug in Nederland te zijn, zou Nikki van der Wijst een paar weken geleden hebben weggelachen. Nu ziet de wereld er ineens totaal anders uit. Iedereen is in de ban van het Coronavirus. Nikki zag geen andere mogelijkheid dan haar wereldreis tijdelijk on hold te zetten. Twee weken geleden keerde ze veilig terug op Nederlandse bodem.

Lees hier meer over Nikki's belevenissen. 

14.36 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 191. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 107 en 34 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 456, in Uden 236 en in Boekel 86.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 115 mensen en in Uden op 59. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

Dat meldt het RIVM donderdag.

14.30 uur:
Het RIVM meldt woensdag dat er 137 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 123 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 4177.

Lees hier alles over de laatste cijfers van het RIVM.

14.21 uur:
Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met het Coronavirus. Het RIVM ziet dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen, maar ziet wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen. Het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 dat overlijdt, blijft stabiel hoog. Verpleeghuizen laten bewoners en zorgmedewerkers testen wanneer er een verdenking is op een COVID-19. Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de laatste week zijn meegenomen.

Lees hier meer.

Donderdag 23 april 12.00:
Sligro Food Group heeft over het eerste kwartaal van 2020 een omzet van 533 miljoen euro gerealiseerd. Dat is een toename van 5 miljoen euro of 1.0 procent ten opzichte van de omzet van 528 miljoen euro in 2019. De omzet nam als gevolg van de Coronamaatregelen met 45 miljoen euro af.

Lees hier meer over het eerste kwartaal van 2020.


22.13 uur:
Van Son's Eethuis De Meulen, gevestigd op de Molenwieken 4 in het centrum van Veghel, gaat definitief dicht. "Na 24 jaar De Meulen te hebben gedraaid, hebben wij besloten om te gaan stoppen. De Coronacrisis heeft ons genoodzaakt dit besluit te nemen", laten ze bij de Veghelse horecagelegenheid weten.

14.14 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 180. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 99 en 32 Coronapatiënten opgenomen.
Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 453, in Uden 235 en in Boekel 85.
Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 114 mensen en in Uden op 58. In Boekel ligt het dodenaantal op 21.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM.

14.13 uur:
Het RIVM meldt woensdag dat er 124 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 138 personen als overleden gemeld. Daarmee ligt het totaal aantal dodelijke slachtoffers boven de 4000. In totaal zijn er volgens het RIVM 4054 mensen gestorven aan het Coronavirus.

Lees hier meer over de laatste cijfers.

13.44 uur:
De Voorjaarscompetitie en de Kia Tenniskids competitie kunnen niet starten in mei en worden verschoven na het najaar. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) besloten.

Alle hockeycompetities 2019/2020 zijn per direct beëindigd. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond dinsdagavond besloten na het besluit van de regering.
De competitie worden als niet afgerond beschouwd en dat betekent dat er geen kampioenen zijn en niemand promoveert of degradeert.

13.00 uur:
De 24-uurs Solexrace is verzet naar 2021. Door het besluit van het kabinet kan het driedaagse festival in Heeswijk-Dinther niet doorgaan. "We voelden hem al even aankomen, maar toch voelt het heel zuur om te moeten melden dat er géén 24-uurs Solexrace Festival zal plaatsvinden in 2020. We keren terug op 27, 28 en 29 augustus 2021", aldus organisator Roy van der Heijden.

11.48 uur:
Er vindt dit jaar geen derde editie van Lekker Uden plaats. Het driedaagse foodevent dat de afgelopen twee jaar gehouden werd op de Udense Markt, wordt verplaatst naar volgend jaar. "Gezien de huidige omstandigheden is het simpelweg niet haalbaar om een event van dergelijke omvang te organiseren", aldus Willem van Cuijk, voorzitter van Stichting Food Events Uden. "Gezien de huidige omstandigheden en de geldende maatregelen, is het simpelweg niet haalbaar om aan de slag te gaan met de voorbereidingen."

Lees hier meer.

10.15 uur:
In verband met de Coronacrisis gaat ook de Slabroekweek in Uden in augustus niet door. De volgende editie is weer in 2021.

Woensdag 22 april 09.21 uur:
"Helaas heeft het bestuur van Veghel in Hout besloten dat het bouwdorp in 2020 niet doorgaat", aldus voorzitter van Veghel in Hout Ed van Uden. Na 34 voorgaande edities gaat de 35ste feesteditie dus niet door. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het Coronavirus.

Lees hier meer.


20.30 uur:
De meeste maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot woensdag 20 mei. Evenementen worden verboden tot 1 september. Dat maakten premier Mark Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagavond bekend. Volgens beide heren staat de ontwikkeling van het virus in Nederland nog niet toe dat er heel veel versoepeling kan plaatsvinden. De basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag 11 mei weer geleidelijk naar school. "Blijf zoveel mogelijk thuis. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf", aldus premier Rutte.

Lees HIER alles over de maatregelen.

14.30 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 172. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 93 en 31 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 452, in Uden 232 en in Boekel 85.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 112 mensen en in Uden op 58. In Boekel ligt het dodenaantal op 21. Dat meldt het RIVM dinsdagmiddag.

14.23 uur:
Het RIVM meldt maandag dat er 118 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Er zijn 165 personen als overleden gemeld. "Op de dinsdagen is het aantal meldingen van opgenomen en overleden patiënten de afgelopen periode vaak het hoogste van de week. Dat is te verklaren doordat meldingen van op vrijdag, zaterdag en zondag opgenomen en overleden patiënten op maandag administratief worden verwerkt en gerapporteerd", laat het RIVM weten.

Lees hier meer over de laatste cijfers van het RIVM.

14.14 uur:
Op de Noordkade in Veghel kan men sinds afgelopen weekend terecht voor koffie, gebak, kip en popcorn. "De Pop-up koffie drive-in van Noord Coffee Roasters en Bakkerij Van Leur bleek een succes en daarom hebben Industry Bioscoop Veghel en DISkip zich erbij aangesloten. Je kan nu ook gegrilde kip en popcorn voor een goede bioscoopavond aanschaffen", vertelt Coen van Zutven. De Noordkade drive-thru is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.

Lees hier meer over de drive-thru met koffie, gebak, kip en popcorn.

14.07 uur:
De bezoekersregeling die Bernhoven vrijdag aanpaste, is vandaag bijgesteld. Dit omdat het ziekenhuis er na de eerste ervaringen met de nieuwe bezoekersregeling achter is gekomen dat ze een te grote stap hebben gezet. Op sommige plekken wordt het te druk voor zowel patiënten als medewerkers.

11.15 uur:
"Ik heb belachelijk goed nieuws", vertel Leo Rijkers enthousiast. "Het is gelukt! We hebben 160 weten te verzamelen. Dinsdagochtend hebben Marion en ik de hartjes afgeleverd bij De Watersteeg in Veghel."

10.29 uur:
Meierijstad behoort tot de gemeenten waar het aantal besmettingen en sterftegevallen het hoogst is in Nederland. Dat schrijft burgemeester Kees van Rooij in een brief aan de gemeenteraad. "Als we het sterftecijfer vergelijken met 2018 en 2019 geeft dat een meer betrouwbaar beeld dan het cijfer van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat sec uitgaat van geteste personen. Nu we zien dat de getallen weer wat afvlakken geeft ons dat de hoop dat we weer op de weg terug zijn", aldus Van Rooij.

In week 12, 13, 14 en 15 zijn in totaal 247 mensen gestorven. Dat zijn er ongeveer 200 meer dan het jaar daarvoor. 

Lees hier meer.

10.23 uur:
In overleg met het bestuur en alle betrokkenen heeft de jubileumcommissie van R.K.S.V. Odiliapeel/Braks Groep besloten om alle activiteiten rondom het 75-jarig jubileum te verplaatsen naar 2021. "Op 5 januari beleefden we de aftrap van wat een fantastisch en onvergetelijk jaar moest worden. R.K.S.V. Odiliapeel/Braks Groep was klaar om het 75-jarig jubileum groots te gaan vieren. Alle voorbereidingen waren al in volle gang en de Jubileumcourant werd eind januari gelanceerd. Helaas moesten we de dienstenveiling en de sponsoravond al uitstellen vanwege het coronavirus. Nu alle betrokkenen op de hoogte zijn gebracht moeten wij u helaas meedelen dat we alle verdere activiteiten die nog gepland stonden verplaatsen naar 2021", aldus de jubileumcommissie.

Dinsdag 21 april 09.06 uur:
Diana van Dijk-Roelofs van Schoonheidsinstituut Diana in Veghel heeft op donderdag 16 april twintig verwentassen cadeau gedaan aan de cohort corona-afdeling van woon-zorgcentrum de Watersteeg. "Ze waren zeer vereerd."

Lees hier meer.


14.24 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 169. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 90 en 31 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 442, in Uden 226 en in Boekel 85.

Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 106 mensen en in Uden op 57. In Boekel ligt het dodenaantal op 21 en in Bernheze op 50.

Dat meldt het RIVM maandagmiddag.

12.18 uur:
Tijdens Koningsdag komen de jongeren van M25 Veghel in actie tegen het 'eenzaamheidsvirus' onder ouderen. Iedereen kan meedoen. Hiervoor is 'Heel Veghel Bakt' nieuw leven ingeblazen door Noor van Rijbroek en Marie-José Keurlings van M25 Veghel en Esther de Bie van ONS Welzijn.

Lees hier meer.

12.14 uur:
Omdat de uitbraak van het Coronavirus in onze regio afvlakt, net als het aantal opnames van COVID-19 patiënten, is bezoek weer beperkt mogelijk in Ziekenhuis Bernhoven. Dit betekent dat de strenge toepassing van de bezoekregeling heel voorzichtig versoepeld kan worden. Bernhoven blijft de adviezen van het RIVM volgen. Dat betekent dat bezoek alleen kan plaatsvinden met inachtneming van een aantal spelregels. Lees de afspraken hier.

09.33 uur:
Uden stond gisterenavond centraal in een speciale uitzending van het televisieprogramma Op1. 1,2 miljoen kijkers zagen hoe onder meer burgemeester Hellegers, Jumbo-eigenaar Roland de Laak en YouTuber Giel de Winter hun verhaal deden aan tafel bij presentatoren Jeroen Pauw en Fidan Ekiz. Via social media waren veel mensen te spreken over de uitzending. Onder meer woorden als 'indrukwekkend', 'boeiend' en 'heftig' kwamen voorbij.

Kijk de uitzending hier terug.

09.23 uur:
Jongerenwerkers: 'We moeten dit virus met z'n allen aanpakken.'

Jongerenwerk is trots op Veghelse jongeren.

Maandag 20 april 09.09 uur:
Het Coronavirus heeft Zijtaart in haar ban. Straten zijn leeg, horeca en school dicht. Het is zo stil in Zijtaart...

Susan, Ellen & Stan maakte er een liedje over.


Zaterdag 18 april, 14.57 uur:
Vandaag zijn er 129 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 142 personen als overleden gemeld, waarvan een melding van een meerderjarige patiënt in de leeftijdscategorie 15-19 jaar met onderliggend lijden. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Lees hier meer.


18.08 uur:
Aanstaande zondag wordt een speciale live uitzending gemaakt van het televisieprogramma Op1 in de Kruisherenkapel. Het programma wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en Fidan Ekiz. De uitzending wordt rond 22.15 uur live uitgezonden op NPO1. Het praatprogramma heeft gekozen om Uden centraal te stellen omdat deze gemeente wordt gezien als het epicentrum van het Coronavirus. Aan tafel schuiven diverse Udenaren aan die vertellen welke impact het virus op hen heeft (gehad). Burgemeester Henk Hellegers en algemeen directeur van Bernhoven, Geert van den Enden delen hun ervaringen.

18.00 uur:
Voorlopig loopt de inzameling van oud papier door de papierverzamelaar in Uden door tot en met 25 april. Het oud papier kun je, zoals gebruikelijk aanbieden, op de dag dat de inzamelaar bij je langskomt. Bekijk de afvalkalender wanneer dit het geval is.

16.15 uur:
Burgemeester Henk Hellegers sprak vandaag alle jongeren in de gemeente Uden toe via een filmpje. Bekijk zijn boodschap hieronder.

15.30 uur:
Alle evenementen van deze zomer moeten worden afgelast. Daar dringen verschillende burgemeesters van grote steden op aan bij het kabinet, zeggen bronnen tegen de NOS.

In Veghel, Uden en Oss betekent dat onder andere dat de kermissen vermoedelijk niet doorgaan. Ook het organiseren van Heel Veghel Zingt Mee wordt lastig. Fabriek Magnifique werd eerder deze week al afgeblazen.

15.08 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 169. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 88 en 31 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 114 en in Bernheze 77.
Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 419, in Uden 218 en in Boekel 84. In Oss zijn 354 en in Bernheze 215 mensen besmet met het Coronavirus.
Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 103 mensen en in Uden op 50. In Boekel ligt het dodenaantal op 21, in Oss op 68 en in Bernheze op 39. Dat meldt het RIVM vrijdagmiddag.

14.47 uur:
Het RIVM meldt vrijdag dat er 156 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Dat zijn er iets minder dan gisteren toen dat aantal op 182 lag. Het aantal overleden personen ligt ook lager: 144 om 181.

Lees hier alles over de laatste cijfers.

11.41 uur:
Lichtpuntjes…

In een tijd waarin veel mensen het zwaar hebben, zijn het juist de momenten van hoop die ervoor zorgen dat we volhouden. Die momenten van hoop - die lichtpuntjes - zijn belangrijk.
Het kleine gebaar. Het naar elkaar omzien. Laten we dat, óók straks, niet meer loslaten.
Ik gun alle mensen in Meierijstad een lichtpuntje: een beetje steun en warmte, van mens tot mens. Help je daarom mee om 'lichtpuntjes' een steuntje te laten zijn? Deel dan dit bericht.
Houd moed! Het komt goed.

Uw burgemeester
Kees van Rooij.

De film is hier te bekijken:

11.30 uur:
De gevolgen van de Coronacrisis zijn verstrekkend voor zzp'ers, ook in Noordoost-Brabant. Zelfstandigen hebben zeker in deze tijd dan ook behoefte aan goede kennis en informatie. Om daarin te voorzien is er vanaf nu één centrale online plek in deze regio waar ze terechtkunnen: hét kennis- en informatieportaal voor zzp'ers. Check: zzpnobboost.nl.

11.13 uur:
Ondernemen in het Coronatijdperk. Voor de een is dat wat gemakkelijker dan voor de ander. Voor Patrick van Eenbergen is het een ramp. De uitbater van Vlas Graan & Koffie aan de Hoofdstraat in Veghel houdt zijn zaak al weken verplicht dicht.

Lees hier meer over Patricks ervaringen. 'Ik verwacht dat er nieuwe eisen worden gesteld. Zo moet er genoeg ruimte zijn tussen de tafels en de gasten. Wij hebben daar al een plan voor klaarliggen', aldus Patrick.

10.23 uur:
Alledaags Geluk, Huize Holland en De Koekenbakkers uit Dinther maakten ruim 200 kwetsbare mensen en partners/gezinnen blij met twee pannenkoeken, twee ambachtelijke bolletjes ijs en een inspirerend cadeau. Afgelopen woensdag en donderdagavond zijn alle adressen voorzien van deze traktatie.

10.16 uur:
Buurtsportcoach Sociaal Domein | Uniek Sporten van GUUS beweegt je, verzorgde gisteren samen met Olympisch para-atlete Sanne Voets, ambassadrice van Team BrabantSport, beweeglessen voor bewoners van Sint Jan (BrabantZorg) en Stichting Zelo in Uden. Doel van de tour is iedereen te inspireren om ook nu vanuit hun woning te blijven bewegen. En dat lukte! De bewoners deden actief mee vanaf het balkon of vanachter het raam. 

Vrijdag 17 april 09.36 uur:
Het PieterBrueghelHuis komt bij mensen aan huis met vers bereide soep. Vrijwilligers leveren met de TukTuk Meierijstad maandag 20 april vanaf 12.00 uur de soep aan huis af. De week daarna willen ze de actie herhalen. De actie is speciaal bedoeld voor mensen die de deur niet kunnen komen.


16.20 uur:

15.10 uur:
Het Radboud UMC en Wijnu Veghel zijn op zoek naar een groot aantal 60 plussers om aan een corona onderzoek voor ouderen deel te nemen. Het gaat om een medisch-wetenschappelijk onderzoek genaamd BCG-CORONA-OUDEREN. Om deel te nemen moet je zestig jaar of ouder zijn en (nog) niet ziek zijn.

Heb je interesse om deel te nemen? Lees hier meer.

15.00 uur:
Het aantal mensen dat door het Coronavirus is overleden, ligt in de gemeente Meierijstad tot nu toe op 102 mensen. Dat meldt het RIVM donderdagmiddag.

In de gemeente Uden zijn 50 mensen overleden aan het Coronavirus.

14.30 uur:
Het RIVM meldt donderdag dat er 182 nieuwe Coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Dat zijn er bijna net zoveel als gisteren toen dat aantal op 188 lag. Het aantal overleden personen ligt ook bijna gelijk: 181 om 189.

Lees hier meer.

11.49 uur:
Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, sprak donderdagochtend in de Tweede Kamer over de ernst van de situatie in de verpleeghuizen. Ze is geschrokken en spreekt van een 'ongekend aantal doden in verpleeghuizen'.

10.25 uur:
De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. 

10.08 uur:
De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus in te dammen leiden tot sterk lagere omzetten voor bijna alle bedrijfssectoren in Nederland. Met name in de horeca, detailhandel, transport en food en agri sectoren is de omzetdaling groot. Dat meldt de Rabobank.

Volgens de bank zal de economische schade groot zijn, met vele tienduizenden werklozen en grote leegstand in winkelgebieden. Lees HIER meer.

Donderdag 09.18 uur:
Het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant nam in maart 2020 toe. Vooral uitzendkrachten en horecapersoneel verloren hun baan. Daarnaast deden ook winkelpersoneel en chauffeurs vaker een beroep op een WW-uitkering. Door de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus te beperken valt een groot deel van de werkzaamheden stil in sectoren als horeca, cultuur, detailhandel en vervoer & logistiek


18.18 uur:
De maatregelen ingesteld door de overheid hebben effect. Ziekenhuis Bernhoven ziet de laatste dagen een afvlakking in de toestroom van het aantal coronapatiënten. Hoewel er nog veel coronapatiënten op de IC en in het ziekenhuis liggen, wordt ruimte gemaakt om de reguliere zorg te gaan opstarten. De Spoedeisende Hulp van Bernhoven ontvangt daarom sinds zaterdag weer non-COVID-19 patiënten.

Lees hier meer.

17.11 uur:
Raymond Knops, staatssecretaris Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft op woensdag 15 april een werkbezoek gebracht aan de gemeente Meierijstad en de gemeente Uden. De staatssecretaris sprak met burgemeester Van Rooij (Meierijstad) over de Coronacrisis.

14.37 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 166. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 88 en 31 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 112 en in Bernheze 77.
Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 398, in Uden 216 en in Boekel 82. In Oss zijn 336 en in Bernheze 200 mensen besmet met het Coronavirus.

14.08 uur:
Het RIVM meldt woensdag dat er 188 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Het aantal overleden personen ligt een stuk hoger dan gisteren: 189 om 122.

Lees hier alles over de laatste cijfers van het RIVM.

11.49 uur:
Het Hoischurke in Zeeland maakt aanstaande zaterdagavond een online uitzending die live te volgen is via hun Instagramkanaal 'Hoischurke'. Tijdens Geen Grenzen Live draaien DJ's plaatjes, waarop Zeelandse jeugd en hun ouders mee kunnen feesten. "We voelen we dat we het seizoen zo niet af willen sluiten", zegt voorzitter Daan van der Cruijsen. "We hebben een heel mooi jaar gedraaid met alle vrijwilligers en bezoekers en daar komt nu ineens een eind aan. Samen hebben we gezocht naar een leuke oplossing." Er wordt zaterdag van 19.30 tot 21.00 uur een live uitzending gemaakt vanuit de Vlashoeve.

11.07 uur:
Iemand feliciteren? Verras hem of haar in de krant

Ken jij iemand die in deze bizarre tijd wat te vieren heeft maar dit helaas niet kan doen? Denk aan een verjaardag, een geboorte, een huwelijk of iets anders? Verras hem of haar dan met een speciale felicitatie online en in de krant!

Mail jouw stukje tekst (maximaal 40 woorden) en woonplaats onder vermelding van felicitatie naar stadskrant@stadskrantveghel.nl of udensweekblad@udensweekblad.nl en wij plaatsen het volgende week in het speciale felicitatie-overzicht!

Woensdag 15 april 10.41 uur:
Paul Biermann (51) lag twee volle weken met Corona in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Drie weken geleden werd hij genezen verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis. De Erpenaar blikt terug op een bijzondere periode. "'Zorg, als dit allemaal achter de rug is, goed voor jullie artsen en verpleegkundigen. Ze hebben het zwaar gehad", aldus een dankbare Paul.

Lees hier meer over zijn ervaringen.


16.36 uur:
De Coronacrisis raakt ook verenigingen en stichtingen. Diverse gesubsidieerde organisaties en gemeenschapshuizen in Bernheze hebben financiële problemen. Om hen te ondersteunen, neemt de gemeente aanvullende maatregelen.

Lees hier meer.

15.09 uur:
FC de Rakt verraste St. Jan zaterdagochtend met een kruiwagen vol bloemen, onder het motto 'Koop juist in deze tijd lokaal dan blijven onze sponsoren er allemaal'. St. Jan en FC de Rakt zijn maatschappelijke partners van elkaar. Elk jaar komt de jongste jeugd van De Rakt een potje voetballen met de bewoners van St Jan. Daarbij wonen hier natuurlijk ook opa's en oma's van leden van De Rakt en ze vinden het prachtig als 'Rakse jeugd' in hun tuin komt voetballen. Dit jaar is dat uitgesteld naar het nieuwe seizoen.

14.35 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 166. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 88 en 31 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 112 en in Bernheze 76.
Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 394, in Uden 217 en in Boekel 80. In Oss zijn 326 en in Bernheze 198 mensen besmet met het Coronavirus.

14.28 uur:
Zorgprofessionals kunnen vanaf morgen op afspraak getest worden op het coronavirus in een speciaal door GGD Hart voor Brabant ingerichte teststraat in Uden. Deze teststraat bevindt zich op het terrein aan de Zadelmakerstraat 12. Alleen zorgpersoneel van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ mag getest worden.

13.49 uur:
De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft afgelopen paasweekend een enquête gehouden onder 5.000 AOb-leden. De uitkomst is dat veel leden van het speciaal, primair, voortgezet en middelbaar onderwijs zich grote zorgen maken als binnenkort de scholen weer open zouden mogen. De week voor 28 april maakt het kabinet bekend of de huidige maatregelen worden verlengd of dat bijvoorbeeld de scholen weer open gaan.

De scholen zijn sinds maandag 16 maart dicht. Het merendeel van de AOb-leden vindt dat de scholen pas weer open moeten gaan als het veilig is en alle risico's zijn onderzocht. "Veilig opstarten is niet eenvoudig", meldt AOb-voorzitter Eugenie Stolk op www.aob.nl. "Een opdeling van één klas naar drie of vier groepen kan fysiek bijna niet."

12.35 uur:
FABRIEK MAGNIFIQUE 2020 GAAT NIET DOOR.

In verband met het Coronavirus vindt de organisatie het niet verantwoord om het Art & Food Festival in Veghel op 10, 11 en 12 juli door te laten gaan. "We hebben besloten om het festival af te blazen. In 2021 komen we terug met een mini-Fabriek Magnifique en in 2022 weer met een vertrouwde editie", aldus artistiek leider Jan van Hoof.

In eerste instantie hoopte de organisatie nog dat het festival wellicht verzet kon worden naar later dit jaar. Toch heeft het bestuur van Fabriek Magnifique dinsdagochtend besloten om het festival te annuleren.

Lees HIER het hele verhaal.

11.17 uur:
Ook de Udense brandweer steekt iedereen een hart onder de riem. Bij de brandweerkazerne is op 32 meter hoogte een hartje in de zendmast geplaatst, die licht geeft in het donker.

11.10 uur:
DJ Roland de Winter en zijn vrienden van het vroegere Amigo en Rotary Uden hebben afgelopen zaterdag tijdens de live stream vanuit de studio van Giel de Winter 3570 euro opgehaald voor de mantelzorgers van Uden. "We hebben 500 unieke kijkers gehad, zeg maar een mooie kroeg vol", vertelt Roland. "En de mooiste liedjes werden aangevraagd, met zelfs een donatie van 500 euro. Het was erg bijzonder om te mogen doen." Het bedrag van 3570 euro wordt besteed bij de Udense horeca. Met de tegoedbonnen van die horeca kunnen de mantelzorgers tijdens hun respijtdag een keer ergens lekker gaan eten. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

10.48 uur: 
Het Sint Barbaragilde Veghel neemt dinsdagmiddag afscheid van Walter Beks. De Gildebroeder overleed op 6 april, daags nadat het Sint Barbaragilde Veghel met enkele Gildebroeders een groet had gebracht bij de drie verzorgingshuizen in Veghel, aan het Coronavirus. Hij woonde in het AAtrium.

10.00 uur:
Culturele sector roept houders van tickets op: 'Bewaar je ticket, geniet later'.

Lees hier de hele oproep.

09.20 uur:
Tijdens de Coronacrisis wordt wijselijk afstand gehouden van ouderen. Het gevolg is dat de eenzaamheid toeslaat. Het is wel mogelijk om toch dagelijks even contact te hebben. Het Rode Kruis afdeling Meierijstad Boxtel Boekel heeft namelijk de telefooncirkel.

Maandag 09.15 uur:
De gebouwen zijn gesloten, maar de Nederlandse bibliotheken zijn online gewoon open. In de ThuisBieb-app zijn nu 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de Bibliotheek.


16.00 uur:
Het RIVM meldt dat het aantal mensen dat is overleden vanwege het Coronavirus met 94 is gestegen naar 2.737. Er zijn 196 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest). Gisteren waren dat er 189. Ze zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Lees hier meer.

13.22 uur:
Mevrouw Sjan Prinssen, die boven Manders Meubels woont, brengt op Eerste Paasdag een bakje koffie met een plakje cake naar Harrie Bek die lekker in de zon zit. "Lief zijn voor elkaar", merkt ze terecht op.


Foto: Ton Vervoort.

Zondag 13.00 uur:

De bewoners van de Lindelaan 4 in Veghel hebben een gezellig kraampje voor de deur gezet. Alle passanten mogen daar een gratis zakje paaseieren meenemen. Daarnaast hebben ze de hele straat verrast met een zakje paaseitjes. Een mooi gebaar zo middenin de Coronacrisis.


Zaterdag 09.59 uur:
Een hart onder de riem voor ouderen in de regio Meierijstad met behulp van bloemen. Vrijdag 10 en zaterdag 11 april werden bijna 1.100 kleurrijke boeketten bloemen bezorgd bij een groot aantal thuiswonende cliënten van BrabantZorg in de regio Meierijstad. Het doel van de actie is om ouderen die alleen thuis zitten een hart onder de riem steken in deze moeilijke en spannende tijd.


14.50 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 165. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 87 en 29 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 360, in Uden 202 en in Boekel 74.

14.40 uur:
Er zijn 225 nieuwe Coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn minder nieuwe patiënten dan gisteren gemeld. Toen ging het om 237 nieuwe ziekenhuispatiënten. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt naar 8179. Het RIVM meldt verder dat er 115 personen als overleden zijn gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Het totaal aantal overleden personen ligt op 2511.

Positief geteste personen: 23.097* (+1.335)

Ziekenhuisopnames: 8.197 (+225)

Overleden personen: 2511 (115)

Lees hier meer.

14.07 uur:

13.37 uur:
In week 14 (30 maart tot en met 5 april) lijkt het aantal overledenen minder toe te nemen in Noord-Brabant dan in de week ervoor. Dat meldt het CBS. Wel is in deze provincie is de totale weeksterfte voor week 14, geschat op basis van de informatie die tot nu toe is binnengekomen, meer dan verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. In week 13 was het aantal overledenen ook al (bijna) verdubbeld in Noord-Brabant en Limburg. In deze provincies is al sinds week 11 een stijging in het aantal overledenen zichtbaar.

In andere provincies neemt in week 14 het aantal overledenen toe ten opzichte van week 13. Op basis van een eerste schatting is dat vooral het geval in Zuid-Holland. Hier is het aantal overledenen in week 14 bijna de helft hoger dan gemiddeld in de eerste tien weken. Daarnaast stijgt met name in Noord-Holland en Gelderland het aantal overledenen.

Lees hier meer.

12.07 uur:

12.00 uur:
Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de Coronacrisis. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is één van die maatregelen. De gemeente Meierijstad heeft al 1060 Tozo-aanvragen binnengekregen.

11.55 uur:
De gemeente Bernheze zet komend Paasweekend extra toezichthouders en handhavers in. Vanwege het mooie weer is de verwachting dat meer mensen op pad gaan. Als mensen zich niet aan de regels houden, lopen ze het risico op een boete. De oproep blijft: blijf zoveel mogelijk thuis.

10.45 uur:
Vanaf dinsdag 14 april is er voor de leden van de bibliotheek de mogelijkheid om een tas met boeken thuis te laten bezorgen. Dit aanbod staat naast het grote online aanbod van e-books en luisterboeken via www.onlinebibliotheek.nl, de Luisterbieb-app en de nieuwe app ThuisBieb voor leden en niet-leden. Je kunt kiezen uit verschillende soorten boeken: Romantisch, Literatuur, Spannend en Waargebeurd. In elke tas zitten vier boeken. De Verrassingstassen zijn nu eerst alleen voor volwassen leden beschikbaar en je kunt geen boeken reserveren.

Leden van de bibliotheek kunnen een mail sturen naar bibliotheekuden@nobb.nl. In de mail schrijf je: je lenersnummer (staat op je biebpas), adres, telefoonnummer en voorkeur voor de soort Verrassingstas. De tas wordt dan zo snel mogelijk bij je thuisbezorgd. Je betaalt hiervoor geen extra kosten.

Vrijdag 10 april 09.29 uur:
Andre van den Tillaar (57) is langzaam aan de betere hand. De Erpenaar zat ruim twee weken thuis in quarantaine. Hoesten, slapen en eten, het was allemaal een groot gevecht. De strijd met Corona lijkt André nu definitief te hebben gewonnen. Samen met hem blikken we terug op een vreemde periode.

Lees hier het hele verhaal.


16.01 uur:
Op woensdag 8 april is Cor Coppens in het bijzijn van zijn twee dochters overleden aan de gevolgen van het Coronavirus.

15.52 uur:

15.32 uur:
"We zijn er echt nog lang niet. Het grootste gevaar is dat we gaan verslappen", aldus premier Rutte.

15.20 uur:
Premier Rutte heeft donderdagmiddag laten weten dat hij de kans klein acht dat de terugkeer naar het normale leven deze zomer gaat plaatsvinden. Hij liet weten dat het nog lang zal duren voordat het normale leven kan worden hervat. De kans dat het leven al in de zomer weer wordt zoals het voor de Coronacrisis was lijkt de premier 'bijna nul'.

15.09 uur:
Burgemeester Kees van Rooij is trots op hoe de inwoners van Meierijstad zich houden aan de Coronamaatregelen.

De gemeente Meierijstad is zwaar getroffen door de Coronacrisis. Van Rooij knikt: "We bevinden ons in de besmettingsaard. Toch merk ik een soort van onverzettelijkheid bij de bevolking. Samen komen we de crisis te boven. Steun elkaar, houd vol en houd hoop!", besluit de burgemeester.

Lees het hele verhaal met onze burgemeester HIER.

14.23 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 160. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 86 en 28 Coronapatiënten opgenomen.

Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 348, in Uden 201 en in Boekel 73.

14.14 uur:
Er zijn 237 nieuwe Coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt daarmee naar 7.972. Het RIVM meldt verder dat er 148 personen als overleden zijn gemeld. Het totaal aantal overleden personen ligt op 2396.

Het RIVM laat weten dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames fors lager ligt dan een week eerder. Lees hier alles.

13.28 uur:
Veel ouderen zijn in deze tijd aangewezen op een geïsoleerd verblijf in hun eigen kamer. De Maashorstboeren, een vereniging van boeren in de omgeving van de Maashorst, bedacht daarom een plan om deze vereenzaming enigszins te doorbreken: een kalender voor alle bewoners van verzorgingshuis St. Jan in Uden. Het idee kwam van Petro Vogels, lid van de vereniging. Hij klopte aan bij Jos van Vonderen, voorzitter van de Maashorstboeren, om te vragen naar Maashorstkalenders. Dinsdag gingen Petro en Jos langs bij St. Jan om de kalenders én een bloemetje af te geven. "Een eenvoudig gebaar en een steuntje in de rug voor deze mensen."

Lees hier het gehele verhaal van Petro en Jos.

12.28 uur:
In week 14 (30 maart tot en met 3 april) zijn 69 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat zijn er 25 meer dan in week 13 (23 tot en met 27 maart). Dat meldt het CBS.

11.02 uur:
De initiatieven om elkaar te helpen schieten uit de grond. Dat viel ICT'er Joran Quinten uit Veghel ook op. Hij ontwikkelde een platform waar alles digitaal bij elkaar komt. "Meierijstad Connect verbindt ons met elkaar", aldus Joran.

Zonder te reizen mensen bij elkaar brengen. Daarmee ging Joran aan de slag. De Veghelaar wilde graag iets terug doen in deze ellendige tijd. Hij vertelt hoe het idee van Meierijstad Connect is ontstaan: "In deze tijd hebben we elkaar nodig. We staan er niet alleen voor. Kun jij je buren ergens mee van dienst zijn? Of kun je juist wel wat hulp gebruiken?"

Lees het hele verhaal met Joran hier.

09.56 uur:
"Bouwdorp 2020 gaat wat ons betreft nog steeds door. We gaan ons uiterste best doen om in augustus een mooi bouwdorp neer te zetten. Activiteiten zijn geregeld en de pallets hoeven we maar te bestellen", aldus de organisatie van Veghel in Hout.

Het evenement in het Julianapark staat gepland van 17 tot en met 21 augustus.

Donderdag 9 april 09.41 uur:
Vorige week ontstond het idee om Heel Veghel Kookt Met je Hart uit te rollen in aangepaste vorm. Aangezien Stichting Met je hart door de uitbraak van het Coronavirus nu geen ontmoetingen kan organiseren, hebben ze iets anders bedacht. "Dan brengen we het eten toch naar de ouderen toe. Iedereen moet toch koken, dus koken we wat extra's voor een oudere", aldus Jet van der Linden van Met je hart.


16.02 uur:
Het aantal patiënten met Corona dat op de intensive care (ic) ligt, is voor het eerst sinds de uitbraak van het Coronavirus in Nederland afgenomen. Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding meldt dat er zestien mensen minder op de ic liggen dan gisteren. In totaal zijn er nu 1408 IC-bedden bezet.

15.51 uur:
Hij rookt niet, eet gezond en beweegt veel. "Toen uit testen bleek dat ik het Coronavirus had, dacht ik daarom dat ik er na een weekje uitzieken wel van af zou zijn." Udenaar Jan van Asseldonk, clubarts van TOP Oss en opgegroeid in Zijtaart, wachtte echter een enorme strijd in het ziekenhuis. "Het was de wedstrijd van mijn leven."

15.24 uur:
Goed nieuws voor tattooshops, diverse andere contactberoepen en kleinere mkb-winkeliers in de food, taxi's, tandartspraktijken, fysiotherapeuten en toeleveranciers van eet- en drinkgelegenheden of (culturele) evenementen. De Rijksoverheid meldt dat ook voor hen de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS)-regeling geldt. Vanaf 15 april kunnen ze gebruik maken van de verruimde TOGS, is te lezen op www.rvo.nl. De tegemoetkoming is een eenmalige gift van 4.000 euro per onderneming.

14.48 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 155. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 84 en 28 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 107 en in Bernheze 75.
Het aantal gemelde besmettingen ligt in Meierijstad op 329, in Uden 193 en in Boekel 72. In Oss zijn 266 en in Bernheze 165 mensen besmet met het Coronavirus.

Lees hier het complete verhaal.

14.30 uur:
Het RIVM meldt dat er 308 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren. Toen ging het om 292 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.427. Het dodenaantal steeg met 147 naar een totaal van 2.101. Dat zijn minder gemelde overledenen dan gisteren (234).

Lees hier het complete verhaal.

12.20 uur:
We zitten met zijn allen middenin de Coronacrisis. Veel organisaties en ondernemers hebben hierdoor hun activiteiten gedeeltelijk of helemaal stil moeten leggen. Gelukkig laten velen zich daardoor niet tegen houden en bedenken zij leuke, mooie en creatieve oplossingen om toch hun activiteiten of diensten aan de man te brengen. Het UITpunt Veghel heeft een hoop leuke, mooie en creatieve initiatieven voor je verzameld op deze pagina.

11.57 uur: 
Het wordt ook de komende dagen lekker weer. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer vragen in nauwe afstemming met de overheid het publiek om natuurgebieden te vermijden. Bij drukte is het namelijk vaak niet mogelijk om 1.5 meter afstand te houden.

'Wij roepen op niet massaal naar de natuur te komen. Het advies is daarom: Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon'

10.23 uur:
Marc van Berkel, de koffiebrander van Noord Coffee Roasters op de Noordkade, opent op zaterdag 11 april een Koffiebar drive-in op de Noordkade in Veghel. "Zo kun je zelf je koffie en gebak halen en geniet je thuis van jouw koffiemomentje", laat Marc weten.

Door de Coronacrisis ziet Noord Coffee Roasters 90 procent van de omzet wegvallen. Tijdens het Paasweekend zijn ze de vaste koffie leverancier van Paaspop. "Onze foodtrucks staan nu dus stil. Met dit idee hopen wij op een hele veilige manier, toch een lekker kopje koffie te kunnen serveren. Het is een tijdelijke activiteit, tot de Coronacrisis is overgewaaid", besluit Marc.

09.40 uur:
Jim Bakkum, René van Kooten en Dirk van den Brand die jóuw zelfgeschreven tekst inzingen. Het is niet iets wat veel mensen voor elkaar krijgen, maar de 19-jarige Myrthe van der Ven uit Uden lukte het. Op de melodie van 'Zij maakt het verschil' van de Poema's maakte ze haar eigen tekst, die werd ingezongen door tien bekende Nederlanders. "Ik hoop met dit lied zowel mijn collega's in Udens Duyn, waar ik stage loop, op mijn werk bij Sint Jan in Uden, als alle zorgmedewerkers daarbuiten een hart onder de riem te steken." Klik hier om te lezen hoe ze het voor elkaar kreeg, en om het nummer te beluisteren.

09.31 uur:
Gemeente Meierijstad biedt een steunpakket aan voor de Coronacrisis. Het gemeentelijk steunpakket is voor inwoners, verenigingen, instellingen en bedrijven in Meierijstad die getroffen worden door de Coronacrisis.

Lees hier meer over het steunpakket.

Woensdag 09.20 uur:
Jaap Rinkel is op 1 april in Uden overleden aan de gevolgen van het Coronavirus. Jaap is 84 jaar geworden. Het Prins Willem Alexander Sportpark is jarenlang zijn tweede thuis geweest. Jaap was werkzaam bij de gemeente Veghel en daar verantwoordelijk voor de sportvelden op het Veghelse sportpark.


16.00 uur:
'Wij geloven in Bernhoven'. Met deze slogan startten Dick en Brigit van Zutven van Café 't Stulpke aan de Markt een online actie. Twee dagen konden liefhebbers hun favoriete plaatjes aanvragen, die via een livestream op Facebook werden gedraaid door DJ's van 't Stulpke en de DJ Fabriek. Er werd maar liefst 2337,50 euro opgehaald, wat door 't Stulpke zelf nog werd aangevuld tot een bedrag van 2500 euro. Op aangeven van Floor Smith van Bernhoven is besloten om het opgehaalde geld te doneren aan de organisatie van 'Helden van Bernhoven'. Zodoende werd de donatie gisteren overhandigd aan de initiatiefneemsters van die actie.

15.25 uur:
De eerste smartphones zijn uitgereikt door Hallo Familie aan ouderen die al enkele weken geen contact meer hadden met hun familie. Dankzij de smartphones konden zij voor het eerst videobellen met hun kinderen en kleinkinderen.

Lees hier meer.

14.14 uur:
Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 150. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 82 en 28 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 104 en in Bernheze 72.

14.01 uur:
Het RIVM meldt dat er 292 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan gisteren. Toen ging het om 260 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.427. Het dodenaantal steeg met 234 naar een totaal van 2.101. Dat zijn een stuk meer gemelde overledenen dan gisteren (101). Het RIVM heeft daar een verklaring voor.

Lees hier meer over de meest recente cijfers.

14.00 uur:

13.30 uur:
Nieuwe persconferentie kabinet over coronacrisis

Het kabinet geeft vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de Coronacrisis. Die is rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1, NPO Nieuws, via NPO Start, NPO Radio 1, de NOS-app, NOS.nl en NOS Facebook en het YouTube-kanaal. Op de persconferentie voeren premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid het woord).

Dinsdag 10.42 uur:
Leo Rijlkers van Rijkers Naaimachines startte twee weken geleden het initiatief om hartjes te maken voor de Veghelse verzorgingshuizen. Hij riep Veghelaren op om hem te helpen. Dat gebeurde massaal. Inmiddels heeft hij 70 zelfgemaakte hartjes afgeleverd bij Joachim & Anna en 60 bij het AAtrium. "Ik hoop er nog 160 te verzamelen voor De Watersteeg", aldus Leo.

Lees hier het hele verhaal.


15.20 uur:
Het zijn heftige tijden voor iedereen in Meierijstad. Door de richtlijnen vanuit de overheid ligt het openbare leven grotendeels stil en zijn kinderen, jongeren en volwassenen aan huis gebonden. Vooral voor senioren is het niet naar buiten kunnen en het ontbreken van persoonlijk contact met familie en vrienden een groot gemis. De lokale media zijn bij uitstek de plekken om deze doelgroep structureel te bereiken. Omroep Meierij, gemeente Meierijstad en Phoenix Cultuur slaan de handen ineen en geven vanaf maandag 6 april invulling aan dagelijkse bewegingslessen en een cultureel uur.

15.03 uur:
Afgelopen weekend werd mevrouw Ronny Huninck-Stokvis uit Sint-Oedenrode 100 jaar. Burgemeester Van Rooij mocht niet bij haar op bezoek in Odendael. Daarom belde hij met haar. Zie hieronder het filmpje.

14.52 uur:
De gebouwen zijn gesloten, maar de Nederlandse bibliotheken zijn online gewoon open. In de ThuisBieb-app zijn nu 100 e-books voor iedereen beschikbaar, ook voor mensen die geen lid zijn van de bibliotheek. Met de ThuisBieb willen de bibliotheken iedereen die thuiszit een hart onder de riem steken én een mooie leeservaring bieden in deze onzekere tijd. De ThuisBieb is in ieder geval open tot en met 10 mei. Nu beschikbaar in de Apple App Store en binnenkort ook in de Google Play Store.

14.48 uur:
Omdat het maandelijkse Repair Café in MuzeRijk in Uden niet door kan gaan, wordt er op woensdag 8 april om 13.00 uur een online meeting gehouden. Repair Café vrijwilligers geven online adviezen en helpen je op afstand bij reparaties. Voor de meeting wordt het online programma ZOOM gebruikt. Deelnemers aan het online Repair Café dienen de app van ZOOM te installeren op hun smartphone of tablet. Downloaden kan in de Google Play Store of in the App store voor een iPad. Je kunt ook deelnemen via de computer. Via zoom.us kun je daar de software te downloaden. Klik hier om te lezen hoe ZOOM werkt.

14.28 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 260 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er 7 meer dan gisteren. Toen ging het om 253 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 7.135. Het dodenaantal steeg met 101 naar een totaal van 1.867. Dat zijn minder gemelde overledenen dan gisteren (116).

In onze regio zijn er geen veranderingen.

12.42 uur:
Wie verdient het om in het zonnetje gezet te worden? Heb jij iemand om iets liefs tegen te zeggen? Wil je iemand een hart onder de riem steken? Of heb je een andere positieve boodschap?

Mail jouw stukje tekst (maximaal 40 woorden) en woonplaats naar stadskrant@stadskrantveghel.nl of redactie@udensweekblad.nl en wij plaatsen het gratis volgende week in het speciale zonnetjes-overzicht in de krant!

Tot morgen (dinsdag) 11.00 uur kunnen de zonnetjes worden ingestuurd. 

11.48 uur:
DJ Roland de Winter en zijn vrienden van het vroegere Amigo en Rotary Uden willen heel Uden aan het dansen krijgen voor de Udense mantelzorgers. Met deze actie willen Roland, de vrienden van Amigo en Rotary Uden hen op een voetstuk plaatsen en verrassen met een dinerbon op hun respijtdag. Aanstaande zaterdag wordt vanuit de studio van YouTuber en zoon van Roland, Giel de Winter, een bijzondere Dance Classics the Party gestreamd. Mensen vragen nummers aan uit de jaren 70 en 80 en deze worden dan gedraaid. Een nummer aanvragen kost minimaal 5 euro, maar een hogere vrije gift mag ook. De avond start om 21.00 uur. Door gebruik te maken van de faciliteiten van de studio van Giel de Winter, kunnen er naast de muziek en video's ook berichten achter gelaten worden. Zo vinden de luisterende en kijkende Udenaren ook verbinding met elkaar

11.25 uur:
Zaterdagavond gingen om 21,00 uur bij veel mensen kaarsjes aan voor alle mensen die zijn getroffen door het Coronavirus. Ook enkele leden van toneelvereniging Naat Piek wilden graag iets doen voor de slachtoffers. Op zaterdag werden massaal kaarsjes ingezameld, zodat deze door drie van de leden konden worden aangestoken. Om 21.00 uur stonden de tribunes van het Buitentheater vol met kaarsen. "Wij hoopten met dit gebaar een lichtpuntje te brengen in deze donkere dagen."

11.24 uur:
De kampioenspolo's waren al ontworpen en de bestelling was bijna de deur uit. Toen kwam het Coronavirus opzetten en sindsdien heeft Blauw Geel Zaterdag geen wedstrijd meer gespeeld. De competitie is opgeschort en dus geen kampioenschap en geen vervolg van het bekeravontuur.

De mannen stonden op het punt om geschiedenis te schrijven en te promoveren naar het voor het vriendenteam hoogste haalbare niveau , maar helaas. De mannen van het Zaterdagteam reageren sportief en weten dat er belangrijkere dingen zijn dan voetbal. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

10.38 uur:
Gemeente Uden heeft een Noodfonds opgericht voor ondernemers in Uden die in acute financiële problemen verkeren. Als zij een aanvraag hebben gedaan voor een of meer Rijksregelingen, kan het fonds hen snel een renteloos voorschot ter beschikking stellen om de periode te overbruggen tot de Rijksregeling wordt uitgekeerd. "Wij krijgen veel signalen van ondernemers dat het water hen aan de lippen staat", vertelt wethouder Gijs van Heeswijk. "Wij vinden dat we als gemeente ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen en willen onze ondernemers niet in de steek laten. We weten dat veel ondernemers gebruik willen maken van de diverse ondersteuningsmaatregelingen van het Rijk. Helaas kosten die procedures veel tijd bij de Rijksoverheid. Sommige ondernemers geven aan dat ze deze tijd niet meer zelf financieel kunnen overbruggen. Met dit Noodfonds willen we hen daarbij helpen." Het Noodfonds is per direct van kracht.

10.04 uur:

09.40 uur:
Drie leden van het Veghelse Sint Barbaragilde hebben zondagmiddag een vendelhulde met trom, bazuin en vaandel gebracht bij drie verzorgingsinstellingen van Brabantzorg. 

09.23 uur:
De column 'Wij-denken' van Hans van de Wijst gaat over het Coronavirus en over hoe steeds meer mensen betekenis willen geven aan het Coronavirus nu de angst ervoor op z'n hoogtepunt lijkt te zijn. 

'Over klappen die we nu te verwerken krijgen, over verandering van het individualisme van met name jonge mensen, over een teruggang naar onze wij-roots.'

Maandag 6 april, 09.11 uur:
In Erp was er afgelopen zaterdag 4 april een hart van verlichting te zien. Erp is één van de dorpen wat zwaar is getroffen door het Coronavirus. Om alle Erpenaren een hart onder de riem te steken, is er door middel van verlichting een groot hart gemaakt.


Zondag 5 april, 14.29 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 253 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 336 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.875. Het dodenaantal steeg met 116 naar een totaal van 1.766.

Lees hier alles met onder andere de aantallen uit onze regio.


Zaterdag 4 april, 13.43 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 336 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 502 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.622. Het dodenaantal steeg met 164 naar een totaal van 1.651.

Lees hier alles met onder andere de aantallen uit onze regio.


16.42 uur:
Vanaf woensdag 8 april wordt het inzamelen van het oud papier in Uden hervat. Het inzamelen gebeurt voorlopig tot en met 18 april niet door verenigingen en scholen, maar door de papierinzamelaar. Dit doet de gemeente om de vrijwilligers van de scholen en verenigingen te beschermen en er zeker van te zijn dat het Coronavirus niet op deze manier verder verspreid kan worden. De papierinzamelaar handelt volgens de coronamaatregelen.

16.20 uur:
Sympany zamelt het textiel in de gemeente Uden in. Door de Coronacrisis loopt de hoeveelheid van het ingezamelde textiel behoorlijk op. Sympany roept inwoners daarom op het textiel thuis te bewaren en weer in de bakken te gooien als betere tijden zich aandienen. Voor Sympany geldt dat er nu letterlijk geen kledingstuk meer de deur uit gaat. Toch kiezen ze ervoor om de textielcontainers in ieder geval voor de maand april open te houden. De druk op de capaciteit is echter enorm.
De langdurige opslag van textiel, zal de kwaliteit er helaas niet beter op maken en mogelijk zelfs onbruikbaar. Daarom roept Sympany op om je kleding voorlopig thuis te bewaren. Leg geen zakken naast een overvolle container en gooi geen textiel bij het huishoudafval.

15.13 uur:
Vanuit de Diaconie in Veghel, worden vandaag en morgen, paaspakketten uitgedeeld aan mensen die het (even) wat minder hebben.

15.00 uur:
Franc Kleijngeld is zeer ontstemd door het besluit van de gemeente om een frietkraam een vergunning te geven in Zijtaart. Net nu hij zijn hoofd boven water probeert te houden met de verkoop van afhaalfriet. De gemeente erkent dat het een lastige situatie is, maar zegt niet anders te kunnen.

Franc voelt zich desondanks in de steek gelaten door de gemeente: "Voor horecazaken is het een kwestie van overleven momenteel. Ik probeer nog wat inkomsten te genereren met de afhaalfriet. Dat gaat nu waarschijnlijk nog minder worden. Daar moet toch iets aan te doen zijn?", besluit Franc vragend.

Lees hier meer.

14.23 uur:
Het bedrijf Hulpmiddelencentrum is vrijdag 3 april 2020 failliet verklaard. Ruim duizend inwoners in de regiogemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Oss en Uden hebben Wmo-hulpmiddelen van dit bedrijf. Dat gaat om hulpmiddelen zoals een scootmobiel, aangepaste fiets of rolstoel.

14.10 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 502 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er minder dan gisteren. Toen ging het om 625 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 6.286. Het dodenaantal steeg met 148 naar een totaal van 1.487.

Lees hier alles met onder andere de aantallen uit onze regio.

13.55 uur:
In Noord-Brabant en Limburg zijn vorige week veel meer mensen overleden dan gemiddeld. Het CBS meldt dat het aantal overledenen in de twee provincies in week 13 zo'n 80 procent hoger ligt dan in de eerste tien weken van het jaar. Dat heeft volgens het CBS te maken met de Corona-uitbraak.

11.45 uur:
Steven Harks, bekend van de kaskrakers Geniet van de zomer en Hey ga je mee, beleefde donderdag een bijzondere dag. De Feestzanger ging samen met burgemeester Kees van Rooij en wethouder Rik Compagne langs bij een woonlocatie van Stichting Dichterbij op het Bosven in Veghel en in Sint-Oedenrode bij Kamille, allebei wooninitiatieven voor mensen met een beperking, om ze een hart onder de riem te steken. "Het was een emotionele dag en eentje om nooit te vergeten", aldus Steven die zelf een lichte verstandelijke beperking heeft.

Lees hier alles over de belevenissen van Feestzanger Steven. 

Vrijdag 09.15 uur:
Op allerlei manieren proberen betrokken Veghelaren een steentje bij te dragen aan het verdraagzamer maken van de Coronacrisis. Zo ook Sabine van Ginneke. Zij startte halverwege maart de Facebook-groep Veghel helpt elkaar. Inmiddels heeft de groep al meer dan 1600 leden. "Mensen met een hulpvraag of mensen die een dienst of product in de aanbiedingen hebben, komen er samen", vertelt Sabine.

Lees hier het hele verhaal over Sabine en de Facebookgroep. "Het gaat echt niet goed en we moeten ons hoofd erbij houden", aldus Sabine.


16.00 uur:
De scholen blijven voorlopig dicht. Dat betekent dat bijna alle kinderen thuis onderwijs volgen. Uiteraard krijgen ze schoolopdrachten en lesstof toegestuurd, toch heeft dit grote invloed op het gezinsleven. Beide ouders zitten namelijk in veel gevallen ook thuis. Zo ook in huize Van Eijk in Veghel waar vader Nikky, moeder Diana en hun twee dochters er het beste van proberen te maken.

Dat lukt vrij aardig, maar het is inderdaad een wereld van verschil met wat we gewend zijn. Ik kan me voorstellen dat het voor veel ouders en kinderen lastig is om het allemaal bol te werken", vertelt Nikky. De overvolle agenda van het gezin werd in rap tempo geleegd. Nikky vervolgt: "Soms heb je het gevoel dat je in een slechte film zit en voelt het heel onwerkelijk wat er om ons heen gebeurt....."

Lees HIER hoe ze het in Huize van Eijk aanpakken: "Doe rustig aan en neem af en toe wat lekkers", aldus de zesjarige Lot.


Moeder Diana: 'Neem de tijd om af en toe lekker gek te doen met je kind.'

14..44 uur:
De 'Mafste dag van je leven' wordt op zondag 5 april georganiseerd in Veghel, Mariaheide, Zijtaart, Boerdonk, Vorstenbosch en Handel. Het initiatief komt van Uitjesbazen uit Erp dat deze dag vorige week ook al georganiseerd heeft in Erp, waar het een doorslaand succes was.

14.14 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 625 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat is toch weer een flinke stijging ten opzichte van gisteren. Toen toen ging het om 447 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 5.784. Het dodenaantal steeg met 166 naar een totaal van 1.339.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten lag in Meierijstad gisteren nog op 112. 24 uur later staat de teller op 124. 

Lees het hele verhaal hier.

13.45 uur:
Om goede moed te houden en eenzaamheid tegen te gaan tijdens de Coronacrisis komt Stichting Join us met Stay Up. Dit is een initiatief om positieve berichten te delen. "Overal om ons heen horen we zorgen van mensen. Er is veel verdriet en onzekerheid. We hopen met Stay Up een beetje licht te geven aan hen die dat nu kunnen gebruiken", aldus Jolanda van Gerwe, oprichtster van Join us.

10.07 uur: 
Koop lokaal om voedselondernemers in Meierijstad te steunen, dat is het idee achter Supportyourlocals Meierijstad. Erpenaar Jesse van de Valk is verantwoordelijk voor de Meierijstadse-afdeling van het landelijke initiatief Supportyourlocals.

De 27-jarige Erpenaar laat weten waarom het juist nu belangrijk is om de lokale ondernemers te steunen. "De supermarkten overleven het wel. Sterker nog daar gaat het heel goed mee. Maar het zou toch jammer zijn als er lokale ondernemers verdwijnen door de Coronacrisis." Bovendien is de kans groot dat Nederland daarna in een recessie terechtkomt. "Precies en daarom moeten we onze lokale ondernemers helpen waar het kan", vindt Jesse.

Donderdag 2 april: 09.00 uur:
Wie verdient het om in het zonnetje gezet te worden? Heb jij iemand om iets liefs tegen te zeggen? Wil je iemand een hart onder de riem steken? Of heb je een andere positieve boodschap?

Mail jouw stukje tekst (maximaal 40 woorden) en woonplaats naar stadskrant@stadskrantveghel.nl of redactie@udensweekblad.nl en wij plaatsen het gratis volgende week in het speciale zonnetjes-overzicht in de krant!


16.10 uur:
Dutch Deco Finish DDF - Dutch Deco Finish kan per dag 700 tot 1000 mondkapjes produceren en makkelijk meer dan 10.000 plastic oordopjes voor thermometers. Het enige wat ze nodig hebben is de juiste certificering. Eigenaar Remon van Zoggel hoopt snel duidelijkheid te krijgen.

Lees het hele verhaal met Remon hier.

15.48 uur:
De Udense Martien van Hout is overleden aan de gevolgen van het Coronavirus. Martien en volleybalvereniging Saturnus waren jaren in één adem te noemen.

14.12 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 447 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk minder dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 722 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 5.159. Het dodenaantal steeg met 134 naar een totaal van 1173.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ligt in Meierijstad op 112. In Uden en Boekel zijn respectievelijk 73 en 23 Coronapatiënten opgenomen. In Oss 78 en in Bernheze 61.

Lees hier het complete bericht. 

11.11 uur:
Molenaar van de Kilsdonkse molen Hans van den Biggelaar uit Veghel is overleden aan de gevolgen van het Coronavirus.

10.51 uur:

10.40 uur:
De belasting van de intensivecareafdelingen duurt nog wel even. Dat zei Van Dissel woensdagochtend. "De cijfers lijken erop te wijzen dat het aantal nieuwe opnames afneemt. Maar dat is nog erg onzeker", aldus Van Dissel. Het RIVM gaat uit van een gemiddelde opnametijd per coronapatiënt van drie weken.

10.35 uur:
Van Dissel roept mensen op om zoveel mogelijk thuis te blijven. "Werk thuis indien mogelijk en ga alleen naar buiten als dat nodig is." Als men klachten heeft van de bovenste luchtwegen, zoals een neusverkoudheid? Blijf thuis, ziek uit, doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Bij koorts of benauwdheid: ook gezin in quarantaine.

10.24 uur:
RIVM-baas Jaap van Dissel bracht woensdagochtend de Tweede Kamer op de hoogte over het verloop van de Coronacrisis. "De maatregelen lijken te werken. De effecten worden met vertraging zichtbaar. Het reproductiegetal (R0) daalt en de versnelling neemt af, maar er komen elke dag nog nieuwe patiënten bij. Daarom is het volhouden van maatregelen nu cruciaal. Als we dit loslaten, gaat die curve weer stijgen. Daarmee stijgt ook weer de vraag naar (intensieve) zorg", aldus Van Dissel.

09.30 uur:
Winkelketen HEMA laat weten dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar komt door de Coronacrisis. Een faillissement kan alleen worden voorkomen als belangrijkste zakelijke relaties het bedrijf lastenverlichting bieden. Dat schrijft het FD.

Sinds begin februari zijn er ook producten van HEMA te vinden in verschillende supermarkten van de Jumbo.
Jumbo Supermarkten en HEMA hebben een commerciële samenwerking in Nederland en België. Beide bedrijven willen hierdoor elkaars activiteiten versterken

09.27 uur:

09.22 uur:
Het Udenfonds, Alledaags Geluk en De Koekenbakkers sloegen onlangs de handen ineen om bij ouderen voor een geluksmoment te zorgen: een gratis maaltijdbox van twee naturel pannenkoeken, een bakje poedersuiker, ijs en een cadeautje. Uiteindelijk hebben ze in totaal 200 ouderen in de gemeente Uden weten te bereiken. "Een verdubbeling van het aantal wat we in eerste instantie zouden gaan bereiken", vertelt Brigitte Litjens van Alledaags Geluk blij. "We wilden iets doen voor onze oudere medemens in deze bijzondere periode. Door de maatregelen zijn er kwetsbare ouderen die alleen thuis zijn komen te zitten en die geen bezoek mogen ontvangen. Daarnaast mag de maaltijdservice, zoals zij dat gewend waren, niet meer leveren. Met name de ouderen in de Carolushof en de Odiliaflat in Uden worden hiermee zwaar getroffen."

Woensdag 1 april 09.19 uur:
Het tekort aan mondkapjes tijdens de Coronacrisis is alom bekend. Daarom is Merel Vesters-van Bree uit Uden een initiatief gestart om herbruikbare stoffen mondkapjes te maken voor mensen die werkzaam zijn in de zorgsector. "Ik ben zelf niet in de zorg werkzaam, maar ik wil wel graag mijn steentje bijdragen tijdens de Coronacrisis", vertelt Merel. "Ik naai al jarenlang en ben daarom gaan informeren hoe ik zelf mondkapjes kan maken. Dat moet voor de veiligheid uiteraard op de juiste manier gebeuren." In Nederland is hier weinig over bekend. Daarom volgt Merel het Belgische patroon. De mondkapjes zijn dan ook niet bedoeld om besmette personen te verzorgen, maar om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het initiatief om zelf mondkapjes te maken was er nog niet in Uden. Daarom is Merel ermee gestart. "Er zijn zorginstanties, bijvoorbeeld in de thuiszorg, waar geen mondkapjes worden gedragen. Bij andere raken de voorraden steeds verder op. Zij zijn er blij mee." Een groot voordeel is dat de mondkapjes wasbaar zijn.20.13 uur:
Robèr Willemse, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, laat op NPO Radio 1 weten dat er een zware periode aanbreekt voor de horeca. "Het is blijkbaar nodig voor de gezondheid, maar het wordt een zware tijd voor de branche", aldus Willemse.

20.10 uur:
De KNVB heeft na de door het kabinet aangekondigde maatregelen besloten dat de competities in het amateurvoetbal per direct zijn beëindigd. Dat geldt voor zowel de senioren als de junioren op het veld en in de zaal. Ook de bekercompetitie wordt niet uitgespeeld.

19.43 uur:
"We realiseren ons dat we veel van mensen vragen, maar het is echt nodig. Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt", aldus premier Mark Rutte.

Lees hier alles over het besluit van het kabinet.

19.30 uur:
De maatregelen op een rijtje:

19.05 uur:
De maatregelen om het Coronavirus in te dammen zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. "Ik hoop dat iedereen in Nederland dat begrijpt", dat maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. De scholen blijven tot en met de meivakantie dicht.

De verlenging van de maatregelen houdt in dat cafés, restaurants en de scholen voorlopig dichtblijven. Dinsdag 28 april valt in de meivakantie. Dat betekent dat leerlingen op zijn vroegst op maandag 4 mei weer naar school gaan. Ook sportclubs blijven gesloten.

17.30 uur:
De politie in Schijndel heeft dinsdagmiddag een groepje jongeren op de bon geslingerd. "Jammer dat sommigen niet de ernst van de huidige situatie inzien", aldus de politie. De jongens kregen de boete op de Lijsterbeslaan in Schijndel. Ze zaten met zijn vijven in een personenauto.

17.24 uur:

14.55 uur:
Maandagavond is de vaste repetitieavond voor het harmonieorkest van Zeelandia, maar nu uiteraard niet. In plaats daarvan lanceerden ze afgelopen maandag hun muzikaal hart onder de riem voor alle Zeelanders, Brabanders of wie dan ook. "We proberen inspiratie, hoop en troost te bieden en tonen respect op de manier waarop wij dat kunnen: door samen muziek te maken", aldus Willem Koenders van het harmonieorkest. "Maar dan thuis. Alle muzikanten hebben thuis het nummer 'You'll Never Walk Alone ingespeeld. We volgen daarmee een mooi voorbeeld van andere orkesten, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest." Beluister het nummer hier.

14.13 uur:
Het RIVM meldt dat er sinds gisteren 722 nieuwe Coronapatiënten zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat zijn er een stuk meer dan gisteren werd gemeld: toen ging het om 507 nieuwe patiënten. Het totaal aantal Coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest ligt op 4712.

Het totaal aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het Coronavirus is 1039, een stijging van 175 ten opzichte van gisteren.

Lees hier meer.

13.39 uur:
Het bedrijf Hutten catering in Veghel is in één klap 90 procent van de omzet kwijtgeraakt. Volgens eigenaar Bob Hutten moeten we de 'financiële pijn eerlijk verdelen'. Dat zegt hij in gesprek met Food Inspiration

"Ik zie de overheid goed acteren, hoewel je natuurlijk hoopt dat ze nog sneller duidelijkheid geven over de steunmaatregelen. Veder moet iedereen gaan bijdragen: werkgevers, pandeigenaren, leveranciers, maar ook werknemers. Het zou toch wel heel gek zijn dat als we geen omzet hebben en al mijn samenwerkers op 1 juli gaan vragen: wat gaan we doen met die 25 vakantiedagen die nog uitstaan? Werkgevers en vakbonden in Nederland zullen nu met elkaar in gesprek moeten gaan. Hoe we de pijn gaan verdelen weet ik ook niet precies. Maar dit weet ik wel: het is veel erger je baan te verliezen dan een keer iets in te leveren van je vakantiegeld. We moeten hier met elkaar doorheen", aldus Bob. 

12.35 uur:
Ter Horst van Geel opent per vandaag weer de winkels, met uitzondering van Uden en Veghel. De zaak hield vanwege het coronavirus de deuren van de winkels een week dicht.

In Veghel en Uden blijven de deuren voorlopig gesloten. Het is niet bekend wanneer ze weer opengaan. 

11.15 uur:
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt dat bedrijven verantwoordelijk moeten omgaan met de noodmaatregel voor de loonkosten. "Ik wil een beroep doen op ieders morele verantwoordelijkheid. Dit is een noodmaatregel, in crisistijd, die we treffen voor algemeen belang." Koolmees hoopt dat bedrijven hem ook zo gebruiken.

10.10 uur:
'Wees loyaal, koop lokaal, zeker nu'. Dat vindt centrummanager Dirk Lammers.

De Coronacrisis zorgt voor moeilijke en onzekere tijden. Dat geldt ook voor ondernemers. Maar, de Veghelse centrumondernemers zitten niet stil. Van woensdag 25 maart tot en met dinsdag 30 juni loopt de campagne Wees loyaal, koop lokaal! waar vele winkels, horecagelegenheden en overige bedrijven in het centrum van Veghel aan mee doen.  

10.09 uur:
'Wat een enorm bedrag!", aldus de Voedselbanken. Zij zijn blij met een gift van één miljoen euro van de Postcode Loterij. Zij doen een extra schenking om het voedseltekort te voorkomen bij duizenden huishoudens.

Dinsdag 09.12 uur:

15.56 uur:
Televisiepresentator en programmamaker Jaïr Ferwerda was vandaag in Uden om opnames te maken voor het televisieprogramma Jinek, met als onderwerp het Coronavirus. Onder meer burgemeester Hellegers komt aan het woord. Jinek is vanavond tussen 21.15 en 21.30 uur uur te zien op RTL4.

15.00 uur:
De hemel boven Erp wordt zaterdag verlicht. "Dit doen we voor alle helden in de Erpse gemeenschap, maar ook voor de mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Hopelijk speelt het weer een goede rol en is de lichtshow in heel Erp te zien", laat Johan van de Leijgraaf namens de initiatiefnemers weten. 

14.30 uur:
In Meierijstad zijn er 243 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 154 en in Boekel op 61.

Overzicht aantallen
Het totaal aantal positief geteste patiënten: 11.750 (+884).
Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 3990 (+507).
Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 864 (+93).

Lees hier meer over de laatste update van het RIVM.

13.54 uur:
Burgemeester Kees van Rooij heeft afgelopen week de inwoners van alle verzorgingstehuizen van Meierijstad een persoonlijke boodschap gestuurd in de vorm van een brief. Daarnaast trakteerde hij de bewoners en het verzorgend personeel allemaal op een appelflap.

Het gebaar is in alle kernen zeer gewaardeerd. In totaal ging het om 2000 brieven.

13.40 uur:
Het kabinet gaat dinsdagavond bekendmaken dat de Coronamaatregelen worden verlengd. Ze lopen nu tot 6 april. Het is nog niet bekend tot wanneer de nieuwe afspraken geldig zijn en of er extra maatregelen worden genomen.

Dinsdagavond is er rond 19.00 uur een persconferentie waarin uitleg wordt gegeven. De NOS zendt deze live uit.

13.07 uur: 
Om ouderen te helpen de Coronacrisis door te komen, gaat Janelli van 30 maart tot en met 30 april 10 procent van de omzet besteden aan luisterboeken en spelletjes voor ouderen in Veghel en Heeswijk-Dinther. Janelli is vooralsnog tijdens de Coronacrisis woensdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Ook 10 procent van de online-omzet is voor de ouderen. 

13.02 uur:
Udenaar Gerard Dortmans is afgelopen zaterdag, net voor zijn 82e verjaardag, na een kort ziekbed overleden. Hij overleed aan de gevolgen van het Coronavirus. Gerard was een bekende in Uden en omgeving, en dan vooral om zijn muzikaliteit. Hij nam zijn accordeon overal mee naartoe en speelde in meerdere verschillende bands.

12.55 uur:
Voor het eerst in de geschiedenis van de Udense Trap-in gaat de jaarlijkse sponsorfietstocht voor het goede doel op Tweede Pinksterdag, 1 juni niet door. Het bestuur heeft dit besluit moeten nemen als gevolg van de recent aangescherpte overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Dat betekent dat het tot nu toe ontvangen sponsorgeld zal worden gereserveerd tot volgend jaar en dan alsnog zal worden uitgekeerd aan de vijftien ontwikkelingsprojecten, die voor dit jaar al waren aangewezen door de selectiecommissie. De Trap-in wordt verzet naar Tweede Pinksterdag 2021, dat valt op 24 mei.

11.51 uur:
Theater De Blauwe Kei in Veghel viert vandaag haar 53ste verjaardag. "Wij willen onze verjaardag natuurlijk graag met jullie vieren en dat doen we door middel van de enige-echte-theater-verjaardagsquiz", laat het theater weten.

Check de Facebookpagina van De Blauwe Kei als je mee wil doen.

11.20 uur:
Koster van de Lambertuskerk en vrijwilliger bij Joachim & Anna Harrie Bakker is zondag 29 maart op 69-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het Coronavirus.

11.05 uur:
Jan Poels is vrijdag 27 maart overleden aan het Coronavirus. Jan was een PvdA'er in hart en nieren, enorm gedreven en actief binnen de partij. Ook heeft hij zich jaren ingezet voor tal van maatschappelijke organisaties. "We denken met warme genegenheid en bewondering terug aan hem", laat PvdA Meierijstad weten.

In totaal was Jan dertien jaar raadslid voor PvdA in de gemeente Veghel.

10.50 uur:
Voorzitter Ben Tuithof van UDI'19/CSU heeft in een open brief aan alle leden laten weten dat de Udense vereniging dit seizoen aanzienlijk minder inkomsten zal genereren dan in andere jaren. De gevolgen van de coronacrisis zegt de preses 'moeilijk in te schatten'. "Gelukkig zijn we een financieel solide organisatie en hebben we de afgelopen jaren een sterk financieel beleid gevoerd. Dat geeft ons een beetje rust op de korte termijn in deze onzekere tijd", aldus Tuithof. "Wij zijn en blijven in belangrijke mate afhankelijk van de continue toestroom aan middelen, zoals sponsorgelden, contributies maar ook de horeca-inkomsten in de kantine. Wij verwachten dat die laatste categorie opbrengsten zwaar onder druk komt te staan door de coronacrisis. Juist omdat er in de laatste maanden enkele grote evenementen op het programma stonden, waaronder de Eastern Open, de KNVB-bekerfinales en de traditionele Rommelmarkt van onze Supportersclub, genereren we dit seizoen fors minder inkomsten."

10.37 uur:
Trattoria da Roberto uit Veghel brengt dinsdagmiddag 250 tiramitoetjes, de Jumbo Foodmarkt heeft dit aantal inmiddels verdubbeld, naar ziekenhuis Bernhoven in Uden. "Om de harde werkers in, zeg maar rustig het epicentrum, te verwennen. Hoe gaaf zou het zijn als we er geen 500 maar 5000 mogen afleveren", laat Robert Wallet, eigenaar van het Veghelse restaurant, weten.

Op www.da-roberto.nl kun je 10 tiramitoetjes bestellen voor 15 euro. In overleg met Bernhoven worden de gedoneerde tiramitoetjes uitgedeeld aan de zorgmedewerkers. "Ik hoop natuurlijk dat wij er zoveel mogen maken de aankomende weken dat we ook alle andere zorginstellingen kunnen gaan voorzien van tiramitoetjes! Want alle zorgmedewerkers verdienen een tiramitoetje", vindt Robert.

09.59 uur:
De geplande Kersouweproducties van 2020 'De Bende van Jan de Lichte' en 'De Fantastelingen' zijn in verband met het Coronavirus voor komende zomer helaas gecanceld. Beide producties worden verschoven naar 2021, zo heeft het natuurtheater in Heeswijk-Dinther besloten.

Maandag 30 maart 09.00 uur:
Stichting Vrienden van Sint Joachim & Anna hebben paasmandjes gevuld voor de bewoners van het Veghelse verzorgingshuis. De mandjes kunnen dit jaar, vanwege het Coronavirus, niet persoonlijk worden afgegeven bij de bewoners. Ze worden bij de receptie bezorgd en, met dank aan het al zéér druk bezette personeel, vervolgens uitgedeeld om de bewoners met Pasen tóch te verrassen.

16.30 uur:
"De situatie in huize Van der Wijst is qua Corona uitermate relaxed. Vinden wij zelf. En dat terwijl we er tijdelijk een viertal bewoners bijgekregen hebben. Een mini-samenscholing zou je kunnen zeggen", aldus onze columnist Hans van der Wijst.

Lees zijn hele column 'Vol Huis' hier.

15.20 uur:
Sjef van Nunen is op 85-jarige leeftijd overleden aan het Coronavirus. Sjef was jarenlang koster in de Heilige Johannes kerk Veghel-Zuid en onder andere 49 jaar lid van Blauw Geel.

15.04 uur:
Geen livemuziek in de Afzakkerij? Jawel hoor. Live via Facebook treden de Killed by Martians op.

15.00 uur:
Ras-Blauw Geler Toon van de Laar is op 89-jarige leeftijd overleden aan het Coronavirus.

14.42 uur:
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1104. Daarmee komt het totale aantal op 10.866. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 771, een stijging van 132 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 3483 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 529.

Meierijstad telt 227 Coronapatiënten en in Uden zijn het er 142.

Lees HIER meer.


Meldingen aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot en met 28 maart 10:00 uur zijn weergegeven in blauw. Meldingen van 28 maart 10:01 uur tot en met 29 maart 10:00 uur zijn weergegeven ingroen (Foto: Magda Knijff)

13.30 uur:
Het Veghelse blaaskapel Dè Wel Jaaó treedt vandaag op voor de bewoners en verplegers van het Aatrium, Joachim & Anna en De Watersteeg. "Wij hebben dit besloten, om hierbij te laten zien dat wij niet alleen een carnaval blaaskapel zijn, maar ook graag onze steun en bijdrage willen geven in deze moeilijke tijd", aldus Dè Wel Jaaó.

De planning is als volgt:
15.00 uur             AAtrium
15.45 uur             Joachim en Anna
16.30 uur             De Watersteeg

Zondag 13.12 uur:
Het Comité Veghelse Avondvierdaagse heeft besloten het jaarlijks terugkerend evenement dit jaar niet door te laten gaan in verband met het Coronavirus. "We stellen de gezondheid van alle wandelaars, medewerkers en organisatoren boven alles en zien derhalve geen andere mogelijkheden. Volgend jaar gaan wij er met z'n allen weer iets leuks van maken en rekenen op een groot aantal deelnemers", aldus de organisatie achter de Veghelse Avondvierdaagse.

17.45 uur:
Feestweekenden RKVV Erp verzet.

"De voorbereidingen waren al in volle gang, maar helaas hebben wij in goed overleg met alle betrokkenen moeten besluiten om de jubileumweekenden 75 jaar RKVV voor de jeugd en senioren te verzetten naar 4, 5 en 6 en 11, 12 en 13 juni 2021", aldus de Erpse voetbalclub.

17.42 uur:

16.59 uur:
De politie heeft gisteravond een jongeman aangehouden in Uden wegens belediging van meerdere politieambtenaren, het niet tonen van een identiteitsbewijs en voor overtreding van de noodverordening. De jongeman is meermaals gevraagd om mee te werken aan de corona-maatregelen en aan de controle, maar weigerde dit. De gemeentelijke handhavers en de politie zijn druk doende met het handhaven van de noodverordening met de maatregelen tegen het coronavirus. Meerdere overtreders zijn aangesproken en gewezen op het feit dat met drie of meer personen de 1,5 meter afstand van elkaar gerespecteerd moet worden. Het boetebedrag bedraagt 390 euro.

14.15 uur:
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1159. Daarmee komt het totale aantal op 9762. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 639, een stijging van 93 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2954 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 454. In Meierijstad zijn er 207 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 130 en in Boekel op 53. Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen.

13.27 uur:
De lifeliner 5, die sinds dinsdag vanaf vliegbasis Volkel klaar staat om intensive-care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren, is vanochtend ingezet om een patiënt te vervoeren.

19.39 uur:
Heb jij een iPad over die je eigenlijk wel kunt missen? Lever deze dan in, zodat bewoners van zorginstellingen in Uden hier gebruik van kunnen maken om te kunnen videobellen met familie en kennissen. Je kunt jouw iPad tijdens de openingstijden inleveren op het gemeentehuis aan de Markt in Uden. Het zou fijn zijn, als je de oplader erbij inlevert. Zorg ervoor dat je je gegevens op de iPad wist. Hiervoor biedt Apple een instructie op hun website. Eventueel volstaat uitloggen ook. Er wordt daarna voor gezorgd dat de iPad gereset wordt, zodat een nieuwe gebruiker er weer plezier van kan hebben.

17.48 uur:
De online actie 'Hart onder de riem voor de helden van Bernhoven ziekenhuis' heeft inmiddels al bijna 38.000 euro opgeleverd, waarvoor er bij ruim 30 restaurants bonnen zijn gekocht. De actie is opgezet door Suze de Jong uit Uden en Liza Kremers uit Erp. Zij hebben als doel om alle medewerkers van het Bernhoven ziekenhuis in Uden een eetbon aan te bieden van een horecazaak uit de regio. Zo snijdt het mes aan twee kanten, want niet alleen de zorgverleners, maar ook horecaondernemers hebben het zwaar. Voor elke 30 euro kopen Suze en Liza initiatiefnemers van de actie, een eetbon waarmee een medewerker bedankt kan worden. Vind jij ook dat meer medewerkers een hart onder de riem verdienen? Doneer dan door hier te klikken. "Zij zorgen voor ons, wij zorgen samen voor hen!"

16.15 uur:
De Coronacrisis treft ondernemers hard. HOBIJ ziet onder andere bij haar klanten overcapaciteit ontstaan en bij andere bedrijven weer ondercapaciteit. Daarom heeft HOBIJ belangeloos het initiatief genomen ondernemers aan elkaar te koppelen. Van zzp'ers tot grote bedrijven. Om elkaar te kunnen helpen met flexibele inzet van arbeidskrachten.

15.00 uur:
Om teveel mensen tegelijk op de Milieustraat in Uden te voorkomen, worden telkens maar zo'n tien auto's toegelaten. Hoewel de gemeente dringen oproept om alleen afval naar de Milieustraat te brengen als het strikt noodzakelijk is, staat er momenteel een hele lange rij. De gemeente vraagt om kleine hoeveelheden afval tot een andere keer te bewaren. Kom als het echt moet het liefst op maandag of woensdag, dan is het rustiger dan op vrijdag of zaterdag, en kom dan met zo min mogelijk mensen.

14.32 uur:
In Meierijstad zijn er sinds gisteren 27 Coronapatiënten bijgekomen. In totaal ligt het aantal nu op 195.
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1172. Daarmee komt het totale aantal op 8603. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 546, een stijging van 112 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2500 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Een stijging van 349.

Lees HIER alles over de laatste update van het RIVM. 

13.23 uur:
Stadskrant Veghel en Udens Weekblad denken mee met ondernemers: mail of bel ons gerust. 

12.40 uur:
Sportverenigingen en -stichtingen kunnen via het Noodloket van het ministerie van Economische Zaken een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro ontvangen. De eenmalige gift van het kabinet -die er ook is voor ondernemers- is met het oog op vaste lasten die betaald moeten blijven terwijl inkomsten teruglopen of stilvallen vanwege de coronacrisis. Klik hier voor meer informatie.

12.19 uur:
Op de afdelingen Intensive Care van de Nederlandse ziekenhuizen liggen momenteel veel patiënten die besmet zijn met het Coronavirus. De verwachting is dat de komende twee weken de patiëntenstroom naar de ziekenhuizen nóg verder zal toenemen. Bij BrabantZorg komt er op vier locaties een Corona-afdeling. In Veghel gaat het om De Watersteeg en in Uden om Udens Duyn

11.45 uur:
THEATER-THUIS-TIP

Vanavond vindt NPO Radio2 Eerste Online festival plaats. Onder andere Ilse DeLange, Danny Vera en de 3JS treden op tijdens dit festival. Tussen 18.00 uur en 00.00 uur hoor je diverse Nederlandse artiesten live vanuit een podium in hun huiskamer.

11.00 uur: 
Het Coronavirus laat diepe sporen achter in onze samenleving. Op de supermarkt, een paar winkels en de apotheek na is vrijwel alles gesloten. Het sociale contact wordt zo tot het minimum beperkt. De deuren van het PieterBrueghelHuis zijn ook gesloten, maar stilzitten doen ze er niet. "We blijven actief, want voor onze gasten zijn wij onmisbaar", aldus coördinator Karin Cornelissen.

09.02 uur:
Bernhoven heeft besloten de kinderafdeling per direct te sluiten. Het Udense ziekenhuis heeft hiervoor gekozen om medewerkers, materiaal en apparatuur zo goed mogelijk in te kunnen zetten voor de acute zorg die nodig is vanwege de Coronacrisis.

Het is nog niet bekend wat er gaat gebeuren met het personeel van de kinderafdeling. Het kan zijn dat er inzet nodig is op andere afdelingen. Bij de kinderafdeling zijn ze overvallen door het besluit, maar er is begrip voor de situatie. 

Vrijdag 27 maart 08.47 uur:
Door de coronacrisis is er in korte tijd veel veranderd. Er komt veel op mensen af, zeker voor opvoeders. We moeten ons eigen (thuis)werk zien te verenigen met de begeleiding van het schoolwerk van de kinderen en de kinderen zijn fulltime thuis. Hoe ga je daarmee om? Centrum Jeugd en Gezin Meierijstad biedt een gratis webinar aan: 'Met de kinderen thuis, samen de nieuwe situatie door'. Het webinar is op 1 april om 20.30 uur. Aanmelden kan vanaf nu.


20.50 uur:
Er liggen sinds gisteren 117 meer patiënten op de intensive care. Het is de grootste stijging tot nu toe.
Er liggen op dit moment 761 Coronapatiënten op de intensive care. Dat laat de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care weten.

19.00 uur:
De topsporters die gesponsord worden door Jumbo hebben via een video het personeel van de Veghelse supermarktketen een hart onder de riem gestoken. Onder andere Tom Dumoulin, Kjeld Nuis, Sven Kramer en hun Belgische teamgenoot Wout van Aert hebben mooie woorden over voor de 'supermarkthelden'.

18.17 uur:
De 'Mafste dag van je leven' continues.

Na het succes in Erp lanceren de Uitjesbazen op zondag 29 maart een aantal nieuwe varianten van de 'Mafste dag van je leven'. In samenwerking met Café Abbey Road (Veghel), Hart van Bourdonck (Boerdonk), Café-Zaal Kleijngeld (Zijtaart), Bar de Ketel (Vorstenbosch) en D'n Brouwer (Mariaheide) wordt de dag vol gekkigheid gehouden. 

16.57 uur:
De zorgprofessionals hebben een groot tekort aan beschermingsmiddelen. Daarom worden er nu mondkapjes, beschermingsbrillen (vuurwerkbrillen) en plastic handschoenen verzameld aan de Hockeyweg 3 in Uden. Op de gemeentewerf van de gemeente Uden staan drie containers klaar: een voor brillen, een voor mondkapjes en een voor plastic handschoenen. Inleveren kan iedere werkdag van 8.00 uur tot 15.30 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 11.00 uur. Heb je beschermingsmiddelen die de zorg op dit moment heel goed kan gebruiken? Lever ze dan in.

16.30 uur:
Zorghotel Udens Duyn gaat vanaf morgen coronapatiënten opvangen. "Het hotel is volledig ingericht voor de opvang van coronapatiënten", aldus manager Marco Brisko. "Afgelopen maandag hebben we het scenario uitgewerkt en zijn we druk bezig geweest met zoeken van onderdak voor onze 62 gasten. Dat is gelukkig hartstikke goed gelukt." Het zorghotel is via een loopbrug verbonden met Ziekenhuis Bernhoven. In het hotel kunnen gasten normaliter op comfortabele wijze herstellen na een operatie, of genieten van een vakantie met zorg.

16.10 uur:
Heb jij nog een puzzel over? In Uden wordt opgeroepen om deze te doneren aan de legpuzzelactie voor de eenzame mensen onder ons gedurende het Coronavirus. Op dit moment staat aan de achterkant van het gemeentehuis in Uden, aan de kant van de Nieuwe Markt, een rolcontainer. Daar kun je de legpuzzels afleveren. De container staat er tot vanavond 19.00 uur en morgen vanaf 09.00 uur. Er wordt voor gezorgd dat de puzzels conform de richtlijnen van het RIVM de virusvrij bezorgd worden.

16.04 uur:
Een boekentip! Yvonne van de Veghelse bibliotheek tipt het luisterboek van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen.

14.23 uur:
"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten. Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden", laat het RIVM weten.

14.14 uur:
Het totaal aantal positief geteste Coronapatiënten is sinds gisteren gestegen met 1019. Daarmee komt het totale aantal op 7431. Het totaal aantal gemelde overleden patiënten ligt op 434, een stijging van 78 ten opzichte van gisteren. In totaal zijn er 2151 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
In Meierijstad zijn er 168 mensen besmet met het Coronavirus. Gisteren waren dat er 149. Lees hier meer.

13.53 uur:

'Wees loyaal, koop lokaal. Zeker nu'

"Het zijn bizarre tijden. Deuren van horeca zijn gesloten. De zon schijnt, maar de terrassen zijn leeg en de winkelstraten zijn extreem rustig. "Maar het goede nieuws is dat Veghelse centrumondernemers zeker niet stilzitten. Ze zijn creatief. Ze brengen hun restaurant bij je thuis. Of ze bieden je de mogelijkheid om kleding of schoenen thuis te passen of je favoriete boek bij je thuis te bezorgen", aldus het centrummanagement.

13.47 uur:
Volgens Minister De Jonge gaat Nederland de IC-capaciteit net halen. Er liggen nu ongeveer 600 patiënten op de IC's, volgende week zijn dat er naar verwachting 1600. Daarvan hebben er 1100 Corona. De minister denkt dat het net gehaald gaat worden.

12.02 uur:

11.41 uur: 
De nieuwe website Hallo Familie is gelanceerd. Het doel van dit platform is de strijd tegen het eenzaamheidsvirus aan te gaan. Dit gebeurt door middel van crowdfunding voor tablets voor eenzame ouderen, maar ook door informatie te bieden wat je zelf kunt doen om te helpen. Daarnaast is het mogelijk oude smartphones te doneren, die daarna professioneel geïnstalleerd en gereinigd worden.

10.00 uur:
De burgemeesters in Nederland speldden in april van dit jaar geen lintjes op. Dit heeft te maken met de maatregelen die zijn getroffen vanwege het coronavirus.
De gedecoreerden worden wel persoonlijk op de hoogte gebracht. Er wordt nog gezocht naar één landelijk moment waarop alsnog de Lintjesregen plaats zal vinden.

09.22 uur:
Het is zelden zo stil geweest op De Empel in Erp en De Bernadette in Veghel. In verband met het Coronavirus zitten de leerlingen van beide basisscholen thuis. Toch wordt er onderwijs gegeven, onder andere door juffrouw Rientje Beekmans en meester Frank van Leuken. Zij leggen hier uit hoe dat in zijn werk gaat. "Het is een vreemde en onwerkelijke tijd, maar met zijn alle slaan we ons er doorheen", aldus Frank.


Een screenshot van de klassenconsultatie. Pim en Niels steken hun duim op naar juffrouw Rientje.

09.16 uur:
De weekmarkt op donderdag op het Meijerijplein mag voorlopig doorgaan. De gemeente Meierijstad volgt de lijn van het besluit van de veiligheidsregio Brabant-Noord. "We onderschrijven het onderliggende argument dat markten net als supermarkten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte", aldus een woordvoerder van de gemeente. Ook de milieustraat blijft gewoon open

09.02 uur:
Recessie onvermijdelijk, oploop staatsschuld blijft te dragen

Het Centraal Planbureau (CPB) schetst in vier scenario's de economische impact van het Coronavirus in 2020 en 2021. De scenario's hanteren verschillende uitgangspunten voor de duur van de contactbeperkingen en de diepte van de economische doorwerking. In alle scenario's resulteert een recessie, het bbp krimpt in 2020 met 1.2 procent tot 7.7 procent. In het lichtste scenario veert de economie al in het derde kwartaal van 2020 weer op, in het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld verder. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp van 2.7 procent optreden. In drie van de vier scenario's is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

08.50 uur:
Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen heeft WijNu besloten dat Vat Oe Fiets op Hemelvaartsdag (21 mei) niet doorgaat. WijNu heeft begrip voor de genomen maatregelen. "Met zijn allen moeten we het Coronavirus bestrijden om ze snel mogelijk weer de draad op te kunnen pakken", laten ze weten. Het WijNugebouw blijft helemaal gesloten tot 1 juni.

Donderdag 26 maart 08.30 uur:
Wat besluiten sportbonden in tijden van Coronacrisis? Op Kliksport zijn twaalf sporten op een rijtje gezet.


21.23 uur:
Het kabinet beslist komende dinsdag over hoe het verdergaat na 6 april. Tot en met 6 april zijn onder meer scholen, cafés en restaurants dicht. Er wordt dus een besluit genomen over alle maatregelen die gelden tot 6 april, zoals ook de sluiting van sportverenigingen en het zo veel mogelijk thuis blijven en thuiswerken.

21.14 uur:
Cateraar Maison van den Boer verrast bewoners en medewerkers van drie Veghelse tehuizen van BrabantZorg met luxe gebakjes. Zij kregen woensdag 25 maart een onverwachtse traktatie in deze moeilijke tijd.
Eerder doneerde de cateraar al een grote voorraad aan de voedselbank door de vroegtijdige beëindiging van TEFAF en de annulering van evenementen zoals The Dutch Masters Indoor Brabant.

21.00 uur:
Boekhandel Schellen heeft op woensdag 25 maart een groot pakket kleurmiddelen en kleurplaten aan de Watersteeg in Veghel geschonken. 

17.20 uur:
Veiliger winkelen bij de Jumbo Foodmarkt.

17.03 uur:
De scholen binnen Voortgezet Onderwijs Veghel (Zwijsen College en Fioretti College) zijn momenteel druk bezig met de planning van de afronding van de schoolexamens. Nu het Centraal Examen niet door gaat, zijn de eindresultaten van de schoolexamens bepalend voor het verkrijgen van een diploma.

"We zijn ervan overtuigd dat we uiteindelijk op basis van alle schoolexamenresultaten van de afgelopen twee jaar een goed beeld kunnen vormen en een gefundeerde examenuitslag kunnen neerzetten", aldus locatiedirecteur Clemens Geenen van het Fioretti College.

Op het Zwijsen College stond voor de examenleerlingen deze week de derde en laatste schoolexamenweek gepland. "Uiteraard hebben we deze uit veiligheidsoverwegingen geannuleerd, zoals ook het advies van het ministerie was. Na 6 april zullen deze schoolexamens alsnog gemaakt worden en is er ruimte om te herkansen en in te halen", vertelt locatiedirecteur Barbara Sol.

Lees HIER meer.

16.44 uur:
Tom van Aarle uit Veghel en Maarten de Gans uit Boxtel gaven woensdagmiddag een verrassingsoptreden aan de bewoners van Sint Joachim & Anna. De bewoners van het Veghelse verzorgingshuis mogen niet naar buiten en de twee muzikanten niet naar binnen. Maar daar hadden Tom en Maarten iets op gevonden. Met een paar mobiele speakers gaven beide heren een heus mini-concert. "Door de ramen zien we vrolijke mensen, maar ook bewoners die ontroerd zijn. Dat ontroert ons dan weer. Daar doe je het voor. Het is heel dankbaar om te doen", aldus Tom.

15.45 uur: 
De omzet van de Nederlandse supermarkten bedroeg in week 12 van dit jaar 933 miljoen euro. Dat is 22 procent meer dan dezelfde week in 2019.
De groei was vorige week wel lager dan de stijging in week 11 (31 procent). Deze grote verschillen in omzet hebben alles te maken met het Coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Nielsen.

14.30 uur:
In Meierijstad zijn er 149 mensen besmet met het Coronavirus. In Uden ligt dat aantal op 94 en in Boekel op 42 (zelfde als gisteren). Daarmee heeft Boekel van heel Nederland per 100.000 inwoners het hoogste aantal besmettingen. Oss heeft 81 Coronapatiënten en Bernheze 69.
Lees hier meer over de aantallen in heel Nederland.

14.15 uur:
MARS legt fabriek in Veghel tijdelijk stil

13.47 uur:
Het Coronavirus is in Nederlands rioolwater aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Sommige patiënten met COVID-19 hebben het Coronavirus in de ontlasting.

13.32 uur:
Het Openbaar Ministerie gaat hard optreden tegen mensen die de coronacrisis misbruiken om een misdaad te plegen. De zaken worden snel behandeld met hoge strafeisen. Deze beginnen met een voorwaardelijke gevangenisstraf.

13.01 uur:
Toos van der Heijden is zaterdag 21 maart op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het Coronavirus. Toos, geboren in Zijtaart, was een bekend gezicht in het Veghelse. Zij werkte jarenlang in de entree van de Sligro.

12.35 uur:
Naast RIVM-baas Van Dissel was ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, aanwezig in de Tweede Kamer. Hij vertelde dat er nu ongeveer 600 Coronapatiënten op de ic's in ziekenhuizen liggen, volgende week zijn het waarschijnlijk 1100 Coronapatiënten. Plek daarvoor is er volgens Gommers niet. "Er wordt door de ziekenhuizen hard gewerkt om meer bedden en apparatuur te krijgen die geschikt zijn voor Coronapatiënten." Een centrale regie was er nog niet, maar er is nu een landelijk verdeelcentrum ingericht. "Het is echt spannend", zegt Gommers. De piek voor de intensive care komt volgens de modellen eind mei. "Dat zijn 2200 bedden. Het is fijn dat die piek nog ver voor ons uit ligt, want zo kopen we tijd."
Tot slot deed Gommers nog een oproep aan alle ziekenhuis. "De ziekenhuizen moeten elkaar echt helpen. Sommige staan onder water. Vanavond moet het geregeld zijn. De Brabantse ziekenhuizen staan met de rug tegen de muur."

12.29 uur:
De directeur van het RIVM Jaap van Dissel is voorzichtig positief over de bestrijding van het Coronavirus. Desondanks wil hij niet vooruitlopen wanneer de maatregelen worden afgebouwd. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", vertelde hij woensdagochtend in de Tweede Kamer.
Volgens Van Dissel stabiliseert de verspreiding van het Coronavirus doordat de besmettingsfactor afneemt. Hij ziet een aantal gunstige signalen, al zijn deze nog niet bevestigd in de resultaten. Daarmee doelt hij op het aantal besmettingen. Dat de aantallen per dag schommelen zegt nog niets over het effect van de maatregelen die sinds half maart ingesteld zijn. Naar verwachting zal dat effect pas eind deze week of begin volgende week te zien zijn. "De verwachting is dat we hier nog wel enige maanden mee bezig zijn", aldus Van Dissel.

12.00 uur:
Het Coronavirus grijpt in Meierijstad om zich heen en het verdriet stapelt zich in onze gemeente op. Burgemeester Kees van Rooij volgt alle ontwikkelingen op de voet. "De situatie in onze gemeente is zorgelijk. De lijntjes met alle hoofdrolspelers zijn kort en naar omstandigheden hebben we het redelijk onder controle", vertelt hij. 

Meer berichten