Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
De coronacrises zal voor een economische teruggang zorgen.
De coronacrises zal voor een economische teruggang zorgen.

Economische recessie dankzij corona onvermijdelijk

  •   keer gelezen

REGIO | Ondanks alle maatregelen van het kabinet, gaat de coronacrisis ons land in een recessie trekken, aldus het Centraal Planbureau (CPB). De duur van de crises heeft invloed op de mate waarin ons land in een recessie terecht komt.

Het kabinet heeft verschillende maatregelen getroffen om bedrijven en mensen te ondersteunen in deze tijden waarin de economie nagenoeg stil ligt. 'Het overheidsbeleid is er op gericht om ontslagen en faillissementen te beperken, maar de klap kan hooguit deels worden opgevangen. Als de crisis langer aanhoudt, zal de economische schade groter zijn', aldus CPB-directeur Hasekamp.

Ergste geval
Ondanks de maatregelen van het kabinet is dus de verwachting dat er meer werkloosheid ontstaat door de crises. Momenteel bedraagt dit met 274,000 werklozen, 2,9 procent. In het ergste geval kan het werkloosheidspercentage stijgen tot 9,4 procent, de economie zal dan krimpen tot wel 7,3 procent. Dit is het scenario waarin de beperkende maatregelen een jaar aanhouden. Het kan dan ook tot ver in 2021 duren voor de economie er weer bovenop is.

Gunstigste scenario
In de meest gunstige geval, 3 maanden van beperkende maatregelen, krijgen we te maken met een krimp van 1,2 procent en een werkloosheidspercentage van 4,5 procent. In het derde kwartaal van dit jaar kan de economie dan weer langzaam herstellen. Hasekamp: '"Corona is een gezondheidscrisis, zegt CPB-directeur Hasekamp. 'De maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen zijn noodzakelijk, maar het is duidelijk dat ze diep ingrijpen in de economie. Dit soort maatregelen is nog nooit eerder vertoond.'

Meer berichten