Afbeelding
CORONAVIRUS

Strijd tegen eenzaamheid met Hallo Familie: 'Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan'

Algemeen Coronavirus 1.236 keer gelezen

VEGHEL | De nieuwe website Hallo Familie is gelanceerd. Het doel van dit platform is de strijd tegen het eenzaamheidsvirus aan te gaan. Dit gebeurt door middel van crowdfunding voor tablets voor eenzame ouderen, maar ook door informatie te bieden wat je zelf kunt doen om te helpen. Daarnaast is het mogelijk oude smartphones te doneren, die daarna professioneel geïnstalleerd en gereinigd worden, een initiatief van Leefgoed Veghel.

"Al snel toen de Corona-ellende begon, hadden we het idee om onze krachten te bundelen en iets goeds te gaan doen", zegt Elke van Looveren. "Het begon met onze eigen oma's. Die hebben we meteen een geïnstalleerde tablet gegeven. Zo kunnen ze zelf de hele dag kletsen met alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen", aldus Anneke Vogels. Ron van Zelst vult aan: "Mijn oma zei enthousiast: 'vraag niet hoe het kan, profiteer ervan'."
Het doel van de website is families met elkaar in contact brengen. Omdat er veel mensen in quarantaine zitten, is online de enige veilige manier om dit te doen. Nood breekt wet en al de opa's en oma's gaan daarom versneld online. De behoefte aan extra apparatuur voor contact met de familie is groot. Er zijn al 500 namen bekend.

Smartphones doneren
Leefgoed Veghel roept iedereen op om oude, maar bruikbare smartphones in te leveren. Lanthopus maakt deze samen met medewerkers van de Werkcarrousel in orde, zodat ze ingezet kunnen worden bij de ouderen in de verzorgings- en verpleeghuizen van Laverhof en BrabantZorg, alsook via ONS welzijn bij de ouderen thuis. "Als iemand iets soortgelijks in zijn eigen regio wil doen, dan help ik je zo snel mogelijk op weg. Het is zonde om tijd te verliezen met het wiel opnieuw uitvinden", benadrukt Coen Hendriks.

Geld doneren
Iedereen kan geld doneren voor tablets via Hallo Familie. In samenwerking met Bol.com is geregeld dat de tablets kostenneutraal ingekocht kunnen worden. Hallo Familie zorgt voor het installeren en de verspreiding van deze tablets. Ook wordt er een manual bijgeleverd om het de ouderen zo makkelijk mogelijk te maken.

Zelf aan de slag
"Wij willen Hallo Familie uitbouwen tot een platform waar je informatie vindt over hoe je makkelijk in contact met elkaar kunt komen", zegt Anneke. "Daar zijn we nu nog niet, maar we bouwen er zo snel mogelijk aan. En hulp is nog welkom. Denk aan gebruiksvriendelijke manuals of ideetjes voor apps speciaal voor ouderen."

Over Hallo Familie
Hallo Familie is een initiatief van Elke van Looveren (werkzaam bij Jumbo), Anneke Vogels-van Eijk (eigenaar WriteNow Online Communicatie), Ron van Zelst (eigenaar roem events) en Coen Hendriks (Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en partner van Leefgoed). Bol.com draagt een steentje bij door het mogelijk te maken de tablets kostenneutraal in te kopen. Hallo Familie werkt samen met zorginstanties ONS Welzijn, BrabantZorg en Laverhof. Lanthopus coördineert het installeren en reinigen van de apparaten. In samenwerking met BuroBliq is de website binnen 48 gemaakt.

Ga naar hallo-familie.nl voor alle informatie.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant