Pastoor Smulders en Ton Verhoeven tekenen de koopovereenkomst.
Pastoor Smulders en Ton Verhoeven tekenen de koopovereenkomst.

Koopovereenkomst Eerdse kerk getekend, toestemming Bisdom is bijzonder

Algemeen 1.390 keer gelezen

EERDE | De koopovereenkomst voor de Antonius Abtkerk in Eerde is donderdag getekend. Initiatiefnemer SHAAK gaat een gedeelte van de kerk herbestemmen als aula en nevenruimten voor de nieuwe basisschool, die naast de kerk wordt gerealiseerd. Op de plek van het huidige priesterkoor komt een kapel voor de geloofsgemeenschap van Eerde. Met het tekenen van de overeenkomst is een volgende stap gezet in de transformatie van dit bijzondere gebouw.

De heilige Antonius Abtkerk, een pand uit 1872, is een neogotische kerk ontworpen door H.J. van Tulder. In de Tweede Wereldoorlog is de toren door Duits artillerievuur kapotgeschoten, maar is in 1960 herbouwd. De kerk is een gemeentelijk monument en sinds 2013 valt de kerk onder de gefuseerde parochie Heilige Franciscus. De parochie was sinds 2015 op zoek naar een koper die bij de herbestemming rekening houdt met de belevingswereld van gelovigen en ziet in de planopzet van SHAAK een geschikte bestemming.

SHAAK (Stichting Heilige Antonius Abt Kerk) is een lokaal initiatief van Ton Verhoeven, Hans van de Tillaart van LA | Architecten Ingenieurs en aannemer Hans Verouden. SHAAK is verheugd met de belangrijke stap die donderdag is gezet, te meer omdat de afgelopen maanden fel gediscussieerd is over de opzet van de herontwikkeling. De direct betrokken partijen zijnde het bisdom/de parochie, de gemeente Meierijstad, Skipov en SHAAK waarderen de voortvarende medewerking en zijn blij dat uiteindelijk consensus is bereikt over hoe de school en kapel een nieuwe plek in de kerk krijgen. Niet iedereen zal tevreden zijn, maar SHAAK hoopt dat als alles klaar is de meerderheid van het dorp zich kan vinden in de nieuwe opzet. "Het is een bijzondere constructie dat de kerk wordt verkocht door de parochie en direct ruimte voor een kapel terug huurt", aldus David van Duinen van Reliplan, zij stonden de parochie bij tijdens de verkoop. "Bij mijn weten is het de eerste keer in Nederland dat het op deze wijze plaatsvindt en dat met toestemming van het bisdom."
De sacristie, het patronaatsgebouw en de begraafplaats vallen niet onder de verkoop en blijven in eigendom van de parochie.

De verwachting is dat eind 2020 de omgevingsvergunning wordt verleend en aansluitend starten de werkzaamheden. Men begint de werkzaamheden met de restauratie van de toren en in de kerk wordt een flexibele wand geplaatst om de school en de kapel van elkaar te scheiden. Daarnaast zal de vloer van de kapel worden gee¨galiseerd, wordt aan de oostzijde een nieuwe entree gerealiseerd en zal een altaar geplaatst worden tegenover het hoofdaltaar. De kerk draait daarmee 180 graden ten opzichte van de huidige situatie. Medio 2021 moet de kapel gereed zijn voor gebruik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant