Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Lis en Lot zijn hard aan het werk. Vader Nikky
Lis en Lot zijn hard aan het werk. Vader Nikky (Foto: )

Wereld van verschil in huize Van Eijk: 'Doe rustig aan en neem af en toe wat lekkers'

  •   keer gelezen

VEGHEL | De scholen blijven voorlopig dicht. Premier Mark Rutte maakte dinsdagavond bekend dat de maatregelen zijn verlengd tot en met de meivakantie. Dat betekent dat bijna alle kinderen thuis onderwijs volgen. Uiteraard krijgen ze schoolopdrachten en lesstof toegestuurd, toch heeft dit grote invloed op het gezinsleven. Beide ouders zitten namelijk in veel gevallen ook thuis. Zo ook in huize Van Eijk in Veghel waar vader Nikky, moeder Diana en hun twee dochters er het beste van proberen te maken.

"Dat lukt vrij aardig, maar het is inderdaad een wereld van verschil met wat we gewend zijn. Ik kan me voorstellen dat het voor veel ouders en kinderen lastig is om het allemaal bol te werken", vertelt Nikky. Hij is zelf net als zijn vrouw Diana onderwijzer. Nikky geeft normaal gesproken les op het Fioretti en zijn vrouw op de Lithse basisschool De Meander. Nu werken ze allebei vanuit huis. Samen met hun dochters Lis (9), zit in groep 6B van basisschool 't Ven, en Lot (6), zit in groep 2B van basisschool 't Ven, maken ze er iedere dag samen iets moois van. "Dat is ons motto. We vinden het belangrijk dat, zeker nu, iedereen met een goed gevoel de dag afsluit. De eerste twee weken waren erg intensief. Diana en ik hebben in een relatief korte tijd leren-op-afstand voor onze scholen gerealiseerd en eigen gemaakt", vertelt Nikky.


Moeder Diana: 'Neem de tijd om af en toe lekker gek te doen met je kind.'

De overvolle agenda van het gezin werd in rap tempo geleegd. Nikky vervolgt: "Soms heb je het gevoel dat je in een slechte film zit en voelt het heel onwerkelijk wat er om ons heen gebeurt. Tegelijkertijd zijn we meer en meer op ons eigen gezin aangewezen, wat gelukkig ook fijn voelt. We vervelen ons geen moment en de tijd vliegt voorbij."

Knuffel
In huize Van Eijk weten de kinderen inmiddels waar ze aan toe zijn. In vrij korte tijd is het Nikky en Diana gelukt om structuur aan te brengen. Diana legt uit: "In het begin was het echt even afstemmen met elkaar. Iets met halve aandacht doen, werkt niet. Dit geldt voor je werk, maar ook zeker voor de aandacht naar de kinderen. Verder kun je alles mooi in een schema gieten, maar er blijven dagelijks momenten dat er even iemand baalt van de hele situatie. Daar is geen handleiding voor, maar met een beetje begrip, geduld en een luisterend oor kom je wel verder. Wat het meeste tegenvalt is dat je de belangrijke mensen in je leven geen knuffel kan geven op momenten waarop ze het misschien het hardst nodig hebben."


Nikky vertelt hoe de dag planning er afgelopen maandag uitzag:

'We zorgen dat we om 07.45 uur aan het ontbijt zitten, de dag wordt samen een keer doorlopen. Vervolgens worden de weektaak en materialen online gezet door Diana voor haar groep 6. Om 08.30 uur neemt ze de dagtaak samen met Lis door die ze heeft ontvangen van haar juf en vervolgens legt ze werkjes klaar voor Lot. Er wordt standaard iedere dag een lekker bakje cappuccino gezet. Als de meiden weten wat ze moeten doen gaat Diana met haar laptop in de studeerkamer werken. Vandaag zijn er van 09.15 uur tot 10.15 uur videogesprekken met leerlingen gepland. Daarna is er met enkele leerlingen telefonisch contact opgenomen om ze te begeleiden bij de start van een nieuwe week thuisonderwijs. Ingeleverd werk wordt gecontroleerd en voorzien van feedback. Dan is er even tijd om onze eigen kinderen te helpen en wordt er geknutseld met Lot.

Nikky neemt via Skype deel aan de laatste ronde van de toelatingscommissie. Verder help ik mijn dochters vooruit met het werk. In de middag zijn er nog twee lessen Nederlands op afstand.  De eerste dagen is er flink gewerkt om het leren-op-afstand te realiseren, er komt nu meer handigheid in.

Het einde van de middag gebruiken we voor wat ontspanning. De kinderen zijn regelmatig aan het spelen of aan het knutselen. Bijvoorbeeld kaarten maken voor eenzame ouderen. Even een wandeling of buiten skeeleren met de kids en wat beweging voor onszelf houden we er ook in. Vooral het thuissporten zorgt voor hilarische momenten. Nikky houdt van koken: leuk, lekker en ontspannend, dus er worden aardig wat nieuwe recepten uitgeprobeerd.'


Schema
Voor Lis en Lot was het even wennen, maar nu gaat prima. "De eerste week was erg raar en spannend, maar het leren-op-afstand went heel snel', vertelt Lis. Stiekem missen de meiden school wel een beetje. Lot: "Vooral het samen spelen met mijn vriendjes en vriendinnetjes. Maar ook de juffen van basisschool 't Ven." Haar grote zus vult aan: "Normaal zie ik mijn juf en vriendinnen vijf dagen in de week en nu ineens niet meer. Gelukkig zijn er wel belmomenten met de juf, zodat er toch contact is. Het kletsen met mijn vriendinnen mis ik wel heel erg."


Er moet natuurlijk ook gespeeld worden.

Ondanks dat ze het allebei raar vinden om niet naar school te hoeven, gaat het thuis leren steeds beter. "Ik maak al veel opdrachten voor rekenen en taal en knutsel en teken veel", zegt de 6-jarige Lot. De 9-jarige Lis ziet ook voordelen aan het thuis leren: "Je kan lekker in je huisbroek werken en iets lekkers snoepen tijdens het werk. Per dag is er een schema, gemaakt door haar juf, waar alle opdrachten en instructiefilmpjes in staan. Door het werken in 'teams' kun je toch chatten met elkaar."

Lachspieren
Voor veel ouders en kinderen is het in deze rare periode zoeken naar de juiste balans. Volgens Lis is het handig als papa of mama om de beurt werken, zodat er één ouder de kinderen mee kan helpen. "Doe rustig aan en neem af en toe wat lekkers", voegt Lot enthousiast toe.
Volgens Nikky is het belangrijk om niet meteen te hoge eisen aan jezelf te stellen. "Accepteer dat niet alles in één keer lukt. Let goed op elkaar en een ander." Diana vult aan: "Besef dat je niet meer kan doen dan je best en neem de tijd om af en toe je rol als 'juf of meester' los te laten en lekker gek te doen met je kind of kinderen en vooral de lachspieren te trainen."


Samen kijken naar de zonsondergang.

'Wees trots op elkaar'
In huize Van Eijk doen ze er alles aan om de sfeer goed te houden. Ineens zitten ze met het hele gezin 24/7 op elkaar lip. Lis en Lot hebben daar een originele manier voor gevonden. "Af en toe een liedje opzetten en samen een dansje door de huiskamer doen. Het nummer Stuiterbal van Feestteam is onze favoriet", vertellen de meiden. Diana probeert op haar beurt iedereen de ruimte te geven. "Wil je even balen van de situatie? Geen probleem, maar geniet aan de andere kant extra van de momenten met je gezin samen. Wees vooral trots op elkaar." Nikky is het met zijn vrouw eens. "Stem goed met elkaar af wanneer je werkt en wanneer je aandacht voor je gezin hebt. Haal het geluk uit kleine dingen zoals een wandeling in de natuur tijdens zonsondergang. Misschien een open deur? Maar het werkt wel", voegt hij tot slot toe.

Meer berichten