Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
In de Facebook-groep Veghel helpt elkaar biedt men elkaar de helpende hand.
In de Facebook-groep Veghel helpt elkaar biedt men elkaar de helpende hand.
CORONAVIRUS Coronavirus

Facebook-groep waarin men elkaar vooral wil helpen: 'Het gaat echt niet goed'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Op allerlei manieren proberen betrokken Veghelaren een steentje bij te dragen aan het verdraagzamer maken van de Coronacrisis. Zo ook Sabine van Ginneke. Zij startte halverwege maart de Facebook-groep Veghel helpt elkaar. Inmiddels heeft de groep al meer dan 1600 leden. "Mensen met een hulpvraag of mensen die een dienst of product in de aanbiedingen hebben, komen er samen", vertelt Sabine.

Het zijn volgens Sabine de kleine dingetjes die enorm op prijs worden gesteld. "Een keertje de hond uitlaten voor iemand die niet graag naar buiten gaat in deze tijd of boodschappen doen voor een ander. Er worden ook producten aangeboden die mensen over hebben of niet gebruiken. Dat kan van alles zijn. Van babyvoeding tot puzzels en van boeken tot een Playstation."

'Hartverwarmende reacties'
Een mooi voorbeeld van een aangeboden dienst is die van Dennis Cohnen: 'Aangezien dat ik graag kook, zou ik hier graag een eenzame oudere die nu moeilijk de deur uit kan, willen verblijden met een maaltijd. Ben of ken jij iemand in Veghel of nabije dorpen dan hoor ik het graag, dit is natuurlijk geheel kosteloos', schrijft hij op de pagina Veghel helpt elkaar.
Sabine vult aan: "Dat is een van de hartverwarmende reacties. Net zoals mensen die vrijwillig de tuin willen bijhouden, mobiele telefoons willen doneren of een bloemetje willen sturen naar een van de geïsoleerde ouderen", somt ze op.

Praatgroepje
Sabine heeft een paar medebeheerders aangewezen om te voorkomen dat het een reclamezuil wordt. "De berichten waarin mensen iets proberen te verkopen of reclame maken voor een commercieel initiatief proberen we er zo veel mogelijk uit te filteren. Het is geen Marktplaats." De groep Veghel helpt elkaar richt zich op het helpen van de medemens en met extra aandacht voor de ouderen. "Het is ook een beetje een praatgroepje waarin mensen positief en respectvol met elkaar omgaan. Soms zitten er ook vervelende reacties tussen, dat snap ik niet. We hebben elkaar keihard nodig. Wees een beetje lief voor elkaar", roept Sabine op.

Doelgroep
Het idee om de Facebook-groep op te richten, ontstond na een gesprek met haar zus. "Zij is chirurg in Tilburg en liet me inzien hoe erg de Coronacrisis is. Het gaat echt niet goed en we moeten ons hoofd erbij houden. Je hoort vervolgens verhalen over bijvoorbeeld hamstergedag en eenzame ouderen. Ik wilde graag iets beginnen waarin men elkaar kan helpen." Volgens Sabine is er veel vraag naar hulp. "Dat zie ik terug in de groep en dat terwijl ik de grootste doelgroep momenteel maar moeilijk bereik. Mensen boven de 50 zijn niet zo behendig met Facebook en mensen van 70+ al helemaal niet. Alle ideeën om ons platform te koppelen aan ouderen zijn van harte welkom."

Helpen
Voor Sabine voelt het goed om iets te doen en te helpen waar mogelijk. "Ik vind ook dat we elkaar zoveel mogelijk moet helpen, zodat we langer van elkaar kunnen genieten", besluit ze.

Meer berichten