Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Café Zaal Kleijngeld in Zijtaart is door de Coronacrisis gesloten. Er kan wel friet afgehaald worden.
Café Zaal Kleijngeld in Zijtaart is door de Coronacrisis gesloten. Er kan wel friet afgehaald worden. (Foto: )
CORONAVIRUS Coronavirus

Kleijngeld teleurgesteld in gemeente: 'Het is een kwestie van overleven, dan is het bizar dat we hier tegenaan lopen'

  •   keer gelezen

ZIJTAART | Terwijl Franc Kleijngeld van Café Zaal Kleijngeld in Zijtaart met man en macht zijn hoofd boven water probeert te houden met de verkoop van afhaalfriet heeft de gemeente een vergunning verleent aan een frietkraam. "Het is bizar dat we nu hier tegenaan lopen", vindt Franc.

Voor de horeca is een moeilijke tijd aangebroken. Dat is voor Franc niet anders. Hij probeert wat geld te verdienen met de verkoop van afhaalfriet. Vanaf komende zaterdag komt er een frietkraam in Zijtaart te staan. "We worden geconfronteerd met ambtenaren die het niet snappen. Het is voor onszelf nog een beetje inkomen, net als voor de inwoners van ons dorp. En dan juist nu verleent de gemeente een vergunning aan een frietwagen om ook hier op het plein te komen staan. Onbegrijpelijk", aldus Franc. 

'Keihard geraakt door de Coronacrisis'
Inmiddels heeft Franc de gemeente op de hoogte gesteld dat hij zeer ontdaan is door de situatie. "Ik ben het er echt niet mee eens. We vinden het te gek voor woorden dat de gemeente juist in deze tijd hiervoor een vergunning verleent. Ze zouden mee moeten denken met de lokale ondernemers. Wij worden keihard geraakt door de Coronacrisis en nu dus ook tegenwerkt door de gemeente", aldus een zwaar teleurgestelde eigenaar van Café Zaal Kleijngeld.

Lastige situatie
De gemeente laat weten geen weigeringsgrond te hebben. "Er is een standplaatsvergunning aangevraagd en verleend voor de verkoop van friet en snacks. De vergunning is beperkt tot elke zaterdagmiddag van 16.00 uur tot 18.00 uur. Volgens ons vastgesteld standplaatsenbeleid mag er per branche één vergunning verleend worden in de kleine kernen. Het kan dan voorkomen dat een standplaats wordt ingenomen op een aangewezen standplaatslocatie waar in de nabijheid een ondernemer gevestigd is in dezelfde branche", laat een woordvoerder van de gemeente weten. De gemeente erkent dat het een lastige situatie is, maar zegt niet anders te kunnen. De woordvoerder vervolgt: "Er is helaas geen weigeringsgrond. Deze tijd is moeilijk voor alle ondernemers, ook voor de ambulante handel. De situatie in Zijtaart is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. We begrijpen daarom ook het gevoel dat overheerst bij de eigenaar van Café Zaal Kleijngeld. We hebben echter geen enkele weigeringsgrond om anders te beslissen."

Overleven
Franc voelt zich desondanks in de steek gelaten door de gemeente: "Voor horecazaken is het een kwestie van overleven momenteel. Ik probeer nog wat inkomsten te genereren met de afhaalfriet. Dat gaat nu waarschijnlijk nog minder worden. Daar moet toch iets aan te doen zijn?", besluit Franc vragend.

Meer berichten