Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Esmee (links) en Sara (rechts) in de tent tijdens het zomerkamp van Jong Nederland Zijtaart.
Esmee (links) en Sara (rechts) in de tent tijdens het zomerkamp van Jong Nederland Zijtaart.

Jong Nederland Zijtaart viert 75-jarig jubileum: 'Iedereen kan leuk meedoen'

  •   keer gelezen

ZIJTAART | Het echte feestje moet nog even uitgesteld worden, maar Jong Nederland Zijtaart heeft zeker iets te vieren. In april viert de jeugd- en jongerenorganisatie namelijk haar 75-jarige jubileum. Bestuurslid, penningmeester en beheerder van de blokhut Willem Timmers vertelt over de organisatie en de plannen.

Door: Moniek Jaspers.

Willem vergelijkt Jong Nederland Zijtaart met een minder formele scouting, zonder uniform. "Het is een plek waar kinderen onbezorgd een leuke tijd kunnen hebben zonder competitie. Het gaat niet om winnen. Iedereen kan gewoon leuk meedoen", aldus Willem. Sport en spel, creativiteit en buitenspelen staan centraal.

Veel afwisseling
Een van de sterkste punten van Jong Nederland Zijtaart is de variatie in de activiteiten per leeftijd, van knutselen tot speurtochten en van sporten tot gourmetten. Willem: "Bij een sportclub speel je steeds hetzelfde spel. Wij zorgen voor een divers aanbod. Zeker in een klein dorp als Zijtaart is dat fijn. Wij kunnen een gat opvullen voor kinderen die graag buiten spelen, maar liever niet gaan voetballen. Ook voor kinderen met een korte spanningsboog is de afwisseling zeker positief. Je ziet bijvoorbeeld hele drukke kinderen opeens hun ei kwijt kunnen in het knutselen. Dat verwacht je niet, maar is mooi om te zien."

Hechte groep
In zijn 25 jaar als lid is het hoogtepunt voor Willem de opening van de eigen blokhut aan de Corsica in 2005. "We hebben veel locaties gehad, maar het is belangrijk om een eigen plek te hebben, met name voor onze jonge leiding. Vanaf 16 jaar kunnen jongeren bij ons de leiding in en dat proberen wij ook te stimuleren. De leiding van nu is een hele hechte groep bestaande uit jong en ouder. De jongeren brengen veel creatieve ideeën en de blokhut is echt een ontmoetingsplek voor hun geworden. Iedereen komt er graag."
Ook is Willem lovend over de zomerkampen die ieder jaar plaatsvinden. De jongere kinderen mogen dan een week kamperen, terwijl de oudere leden survivallen in de Ardennen.

Tegenslagen
Hoewel er ook wat tegenslagen zijn geweest, zoals een daling in het aantal leden zo'n 6 jaar geleden en de 2018 storm die het dak van de blokhut afwaaide, gaat het goed met de organisatie. Over de toekomstplannen zegt Willem: "Wij gaan gewoon door zoals we bezig zijn. Zoals het gaat, gaat het goed."

Ook nu tijdens de Coronacrisis zit de leiding niet stil. Zo zijn ze de #thuisclubjnz gestart om online activiteiten te delen en hebben ze knutseltassen thuisgebracht bij de jongste leden.

Verrassingsuitje
Helaas moet het 75-jarig feestje nog even op zich laten wachten. Deze stond voor 17 mei gepland en wordt nu verzet. In het najaar of het voorjaar van 2021 wil Willem met alle leden ergens naartoe, maar waar precies wil hij niet vertellen. "Dat is nog een verassing", lacht hij. De reünie voor oud-leiding op zaterdag 12 september en een zeepkistenrace voor alle Zijtaartse kinderen op zaterdag 19 september staan wel nog op het programma.

Ook lid worden? Ga naar www.jongnederlandzijtaart.nl.

Meer berichten