Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Fabriek Magnifique wordt verzet.
Fabriek Magnifique wordt verzet. (Foto: )
CORONAVIRUS Coronavirus

Fabriek Magnifique 2020 gaat niet door: 'We trekken aan de noodrem van een rijdende trein'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Fabriek Magnifique gaat dit jaar niet door en wordt verzet naar 2021 én 2022. In verband met het Coronavirus vindt de organisatie het niet verantwoord om het Art & Food Festival in Veghel op 10, 11 en 12 juli door te laten gaan. "We hebben besloten om het festival af te blazen. In 2021 komen we terug met een mini-Fabriek Magnifique en in 2022 weer met een vertrouwde editie", aldus artistiek leider Jan van Hoof.

In eerste instantie hoopte de organisatie nog dat het festival wellicht verzet kon worden naar later dit jaar. Toch heeft het bestuur van Fabriek Magnifique dinsdagochtend besloten om het festival te annuleren. Goof van Nunen, voorzitter van het stichtingsbestuur, legt uit waarom: "We willen geen risico's nemen. Het is moreel niet verantwoord om een festival te organiseren in deze tijd. De gezondheid van de bezoekers en de vrijwilligers is het allerbelangrijkste. Daarnaast hebben veel vrijwilligers te maken gekregen met het Coronavirus. Ze hebben de energie en tijd hard nodig om er te zijn voor hun naasten. De stemming in het land is zwaar bedrukt. Het is geen optie om het festival dit jaar te houden. De schade die het Coronavirus heeft aangericht en nog steeds aanricht is veel te groot", treurt Goof. Financieel zitten er wat haken en ogen aan het besluit, maar een financiële strop is het niet.


Het MeierWijStad op het Hobijplein tijdens Fabriek Magnifique 2018 (Foto: Leo Adank). 

Noodrem
Een volledig festival in 2021 gaat er niet komen. Wel wil de organisatie van Fabriek Magnifique één zomeravond in het Julianapark (Jan: 'En misschien een ochtend') een kleine versie van het festival houden. "Ik hoop dat we dan kunnen vieren dat we het Coronavirus hebben verslagen. Een volledig festival in 2021 vinden we nog te vroeg. Het rouwproces moet nog beginnen en wie weet hoelang we nog met maatregelen te maken krijgen. Daarom lijkt het ons beter om in 2021 een kleine versie te organiseren en in 2022 groots uit te pakken", vertelt Goof. Jan vult aan: "Wij hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Het is een hele rare gewaarwording. Alsof je aan de noodrem van een rijdende trein trekt. Het is een trieste dag. We doven de vlammen, maar houden de kolen gloeiend", belooft hij.

Begripvol
Ruim 150 aanmeldingen had de organisatie binnengekregen om deel te nemen aan het immer gezellige Veghelse festival. Het programma was zo goed als rond. "Het is heel wrang, maar we moeten wel. Het onder controle krijgen van het Coronavirus is nu het allerbelangrijkste", vindt Jan. Hij hoopt dat iedereen het enthousiasme nog twee jaar wil vasthouden. "Dan maken we er in 2022 een super editie van. Wij gaan 'gewoon' door met de voorbereidingen, maar dan voor volgend jaar in een kleinere vorm en in 2022 weer in vol ornaat", verzekert de artistiek leider van het festival.

Jan heeft de meeste vrijwilligers, deelnemers, sponsoren en partners van Fabriek Magnifique op de hoogste gesteld. Zij reageerden volgens hem heel begripvol. Jan en Goof hopen dat zij het festival de komende tijd blijven steunen. "Er komen financieel andere tijden aan. Dus dat is ook spannend. We hopen dat de vrijwilligers, deelnemers, sponsoren en partners ons blijven steunen."

'Pas goed op jezelf'
Fabriek Magnifique gaat over verbinding tussen mensen, ontmoetingen en kunst. "We hopen dat jullie volgend jaar met ons het glas willen heffen in het Julianapark. Voor nu, pas goed op jezelf", besluit Jan.

Meer berichten