Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Bij Vlas Graan & Koffie wordt nu vooral geschilderd en gepoetst.
Bij Vlas Graan & Koffie wordt nu vooral geschilderd en gepoetst.

'Ik hoop half mei weer open te mogen, mocht dat eerder zijn dan gaat de vlag uit'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Ondernemen in het Coronatijdperk. Voor de een is dat wat gemakkelijker dan voor de ander. Voor Patrick van Eenbergen is het een ramp. De uitbater van Vlas Graan & Koffie aan de Hoofdstraat in Veghel houdt zijn zaak al weken verplicht dicht.

Er valt weinig te ondernemen voor Patrick. Toch is er wel degelijk wat gaande bij Vlas Graan & Koffie. "We zijn veel aan het schilderen en poetsen. Daar heb ik nu alle tijd en ruimte voor. Samen met een paar collega's zijn we afwisselend en op afstand van elkaar bezig. Even de frisse wind door het pand halen." De eigenaar van Vlas Graan & Koffie kan zich, hoe vervelend ook, vinden in de maatregelen die genomen zijn om het Coronavirus in te dammen.

Half mei
De maatregelen die betrekking hebben op de horeca lopen tot en met 28 april. Patrick vreest dat daar nog zeker twee weken bij gaan komen. "Ik hoop half mei weer open te mogen, mocht dat eerder zijn dan gaat de vlag uit", lacht hij. "Ik verwacht dat er wel nieuwe eisen worden gesteld. Zo moet er genoeg ruimte zijn tussen de tafels en de gasten. Wij hebben daar al een plan voor klaarliggen. Vlas-Graan & Koffie is een ruime zaak dus dat is in dit geval een groot voordeel. Bovendien kan de hele voorpui open en het terras ruimer opgezet worden. Wij zijn er klaar voor", aldus een strijdvaardige Patrick.

Tegemoetkoming
Toch loopt de Veghelse ondernemer tegen zaken aan die tijd en overleg vragen. Zoals gesprekken met de pandeigenaar om een tegemoetkoming in de huur te treffen. Er komt simpelweg geen omzet binnen. "We hebben natuurlijk nagedacht over afhaal- en bezorgservice", vervolgt Patrick. "Dat bleek met een rekenmodule van Koninklijke Horeca Nederland geen haalbare kaart. Daar komt nog eens bij dat we vlak voor de Coronacrisis, die niemand zag aankomen, een aantal flinke investeringen hebben gedaan. Zo hebben we nieuwe ovens en koelingen laten plaatsen en het kassasysteem aangepast."

4000 euro
De huidige situatie is onvoorzien en erg vervelend. Toch houdt Patrick de moed erin: "Iedereen zit in hetzelfde schuitje. De overheid helpt overigens gelukkig ook mee. Zo hebben wij de 4000 euro die de overheid geeft aan ondernemers in een aantal specifieke sectoren die zijn getroffen door de Coronamaatregelen via de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) aangevraagd. Daarnaast hebben we reserves opgebouwd, maar daar kunnen we niet eindeloos uit putten", vertelt de uitbater van het Veghelse restaurant.

Personeel
Het personeel van Vlas-Graan & Koffie zit thuis. "Er zitten er zeven in de NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Voor de nulurencontracten is er niet echt een regeling. Die zou er eigenlijk wel moeten zijn", vindt Patrick. Hij vervolgt: "Zij vallen nu tussen wal en schip. Het zou mooi zijn als de overheid daar iets in kan betekenen. Dat je bijvoorbeeld het gemiddelde van de afgelopen drie maanden neemt en dat dan uitbetaalt."

Steunbetuigingen
Voor Patrick en zijn personeel is het dus nog even geduld hebben voordat de deuren van Vlas-Graan & Koffie weer open mogen. "We krijgen veel kaartjes, mailtjes en berichten via social media vol met steunbetuigingen. Dat doet me deugd. We houden, mede daardoor, de moed erin", besluit Patrick.

Meer berichten