Woonzorgcentrum De Wellen in Oss.
Woonzorgcentrum De Wellen in Oss.

'Niet makkelijk, wel bijzonder om mee te maken'

Algemeen 1.755 keer gelezen

OSS | De coronacrisis heeft een ongelooflijke impact op BrabantZorg, een organisatie in Noordoost-Brabant die aan zo'n 10.000 ouderen ondersteuning en zorg biedt. Het is pittig werk, maar soms is er ook een lichtpuntje. Laura Nederhof, kwaliteitsverpleegkundige bij woonzorgcentrum De Wellen in Oss, probeert zich vast te houden aan de positieve kanten.

De situatie in Brabant ontwikkelt zich snel, waardoor BrabantZorg bijna dagelijks moet schakelen. Ook woonzorgcentrum De Wellen heeft zich moeten aanpassen. "De manier waarop wij zorg bieden blijft hetzelfde, maar het is wel anders", legt Nederhof uit over de huidige situatie. "Er is bijvoorbeeld geen dagbesteding meer. Activiteiten buiten de woningen kunnen niet doorgaan en er mogen geen bezoekers komen. Daarom moeten we creatief zijn. We proberen er het beste van te maken."

Machteloos
Het coronavirus is onvoorspelbaar en kan snel omslaan. De situatie is zwaar voor bewoners en medewerkers. Er komen veel mensen ter overlijden. "Soms voel je je echt machteloos. Het is moeilijk om het gemis van familieleden te zien en wij moeten zelf ook afstand houden. Wij mogen geen troostende arm om de schouder slaan. We doen wat we kunnen binnen de situatie. We leven met de dag en schakelen met de dag", aldus Nederhof.

Broederschap
Naast de zware kant van het werk, blijft Nederhof ook de goede dingen zien om door de crisis heen te komen: "Het is hard werken. Er komt veel op de medewerkers af en die impact zie je. Maar er ontstaat ook broederschap. Er zijn zorgmedewerkers van boven de rivieren vrijwillig hiernaartoe gekomen om ons te ondersteunen. In korte tijd zijn wij een hecht team geworden. Is het makkelijk? Nee. Is het mooi? Zeker. Het is bijzonder om mee te maken en je leert veel van elkaar."

Positieve energie
Nederhof heeft waardering voor alle steunbetuigingen. Ze ontvangen kaarten, tekeningen en bloemen. "Pas was er een jongeman die koekjes voor ons had gebakken. Deze mooie initiatieven geven ons positieve energie. Wij werken met kwetsbare ouderen en het is fijn om te weten dat anderen aan je denken."
Ook zetten de medewerkers zich extra in om activiteiten voor de bewoners te regelen. Er wordt hard gewerkt om de afdelingen en woningen zo huiselijk mogelijk te houden door te bakken en knutselen. Er is ook ander entertainment, zoals buiten zingen voor de bewoners. Contact met de familie wordt geregeld via videobellen en familieleden komen langs om te zwaaien.

Herstelafdeling
Het belangrijkste lichtpunt voor Nederhof is dat er ook mensen opknappen. "Er zou eerst een cohort-afdeling voor corona komen, maar er bleek meer behoefte te zijn voor een herstelafdeling. Dit is voor mensen die corona hebben gehad, geen klachten meer hebben, maar nog niet naar huis mogen", legt Nederhof uit. "Sommige mensen hebben een maand in het ziekenhuis gelegen. Hier kunnen ze op het balkon weer een frisse neus halen en dat doet ze goed. Daar houd ik me aan vast."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant