Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Jongeren die even geen werk hebben zetten zich in voor de voedselbank. Jelle Lubberts (met pet) helpt ook een handje.
Jongeren die even geen werk hebben zetten zich in voor de voedselbank. Jelle Lubberts (met pet) helpt ook een handje. (Foto: )

Jongerenwerkers: 'We moeten dit virus met z'n allen aanpakken'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Jongerenwerk is trots op Veghelse jongeren. "We moeten dit virus met z'n allen aanpakken." Even een kleine terugblik op de persconferentie van de minister-president op 31 maart. Daarin vertelde hij dat de maatregelen verlengd werden en er kwamen extra maatregelen tot 1 juni. De jongerenwerkers van Veghel keken op van de irritatie van de minister-president richting jongeren: "Ik zeg het nog één keer, vooral tegen de jonge mensen die kijken. Denk niet: het zal wel loslopen." Daarnaast irriteerde hij zich vreselijk aan de beelden waarin jonge mensen zeggen: "Ach, ik ben niet zo bezorgd." Tel daarbij op dat er ook nog veel mensen naar stranden en parkjes gingen.

Sinds alle maatregelen zijn de werkzaamheden van het jongerencentrum drastisch veranderd. De focus van het werk ligt voornamelijk ergens anders en de manier van contact met de doelgroep vraagt om een andere manier van werken. Ideaal is anders, maar iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid en het werkt daardoor des te meer motiverend.

Online contact
Waar het jongerencentrum eerst vier dagen in de week open was, is het nu volledig gesloten. Dat heeft ook gevolgen voor alle activiteiten voor de doelgroep. Naast het sluiten en niet doorgaan van de activiteiten, zorgt de situatie er ook voor dat het individuele contact lastig is geworden. Alles gaat via WhatsApp, Facebook Messenger en soms een videogesprek. Het is het eigenlijk allemaal net niet en dat terwijl de ondersteuning voor deze jongeren zeer waardevol is. Tijdens de gesprekken wordt niet alleen de ondersteuning die de jongeren nodig hebben, maar er wordt ook geprobeerd ze bewust te maken van het virus en de maatregelen die het virus met zich meebrengt. De reacties van de jongeren zijn goed en dat wordt versterkt door de vele extra ambulante werkzaamheden die het centrum verricht.

De straat op
Voorheen was jongerenwerk ook buiten op straat te vinden, maar door het sluiten van het jongerencentrum en het stopzetten van de activiteiten is dit verviervoudigd. Nu zijn ze vijf dagen in de week 's middags en 's avonds op straat te vinden. De jongerenwerkers gaan twintig locaties af die door hen gezien worden als populair onder de jongeren en daarnaast worden de kerkdorpen ook meegenomen in de rondes. De bevindingen zijn positief. In de middag komen de jongerenwerkers veel spelende kinderen tegen, vaak in het bijzijn van een ouder en in de avond komen ze weinig tot geen jongeren tegen. Mochten ze ze toch tegenkomen dan attenderen zij ze op de maatregelen en daar hebben ze begrip voor. Dit gaat al een aantal weken zo en daarom kijken ze van het jongerencentrum op van de uitspraken van de minister-president. De jongerenwerkers vinden dat alle inwoners van Veghel het goed doen en ook Veghelse jongeren verdienen een compliment. Ook zij ondernemen acties en zijn creatief om verspreiding tegen te gaan en om iets te kunnen beteken voor degenen die het harder nodig hebben.

Moeilijk voor jongeren
Niet alleen voor het jongerenwerk verandert er veel, de veranderingen zijn voor de jongeren ook verschrikkelijk lastig. In het bijzonder de jongeren die een lastige thuissituatie hebben of buiten school om weinig sociale contacten hebben. De werkers zijn dan ook benieuwd hoe het de komende weken gaat verlopen, zeker met het mooie weer. Het geduld van de jongeren zal wel eens op kunnen raken, waardoor ze toch de weg naar buiten zoeken en zelfs vrienden weer gaan opzoeken. Door de extra ambulante werkzaamheden en samenwerkingen met BOA's, politie en alle jongerenwerkers van Meierijstad probeert jongerenwerk dit te beperken.

Ook helpen?
Doordat de jongerenwerkers twintig locaties afgaan, is het ook makkelijk mogelijk dat ze jongeren mislopen. Zoals de minister-president aangeeft: "We moeten dit virus met z'n allen aanpakken." Ondanks de extra inzet op straat kunnen de werkers niet alles zien wat er op straat gebeurt. De vraag aan alle inwoners is dan ook om het jongerenwerk te ondersteunen door hun oren en ogen te zijn. Alle hulp is nodig, zodat iedereen bewust kan worden gemaakt van de maatregelen en mensen erop kunnen attenderen die niet te overtreden. Dit geldt niet alleen voor jongeren, maar voor alle inwoners.
Dus zie je groepsvorming of twijfel je of er op een locatie niet volgens de maatregelen gehandeld wordt? Dan het jongerencentrum van Veghel dat graag, zodat ze daar naar kunnen handelen. Je kunt contact opnemen door te mailen naar info@dekluisveghel.nl of een bericht te sturen via de Facebook pagina @dekluisveghel. Bellen of WhatsAppen kan ook, De telefoonnummers van de jongerenwerkers staan op www.dekluisveghel.nl.

Meer berichten