Afbeelding

Veel verkeersdoden in Noord-Brabant: 'Flink schrikken'

Algemeen 3.906 keer gelezen

REGIO | Het aantal verkeersdoden in Noord-Brabant is volgens het CBS dit jaar licht gedaald van 150 naar 142. Die daling is dan ook direct het enige goede nieuws, want in onze provincie vallen nog steeds de meeste dodelijke slachtoffers in het verkeer.

Gedeputeerde mobiliteit Christophe van der Maat is flink geschrokken van het wederom hoge aantal verkeersdoden: "Achter dit kille cijfer gaan 142 mensen schuil die door hun naasten worden gemist. Wij streven dan ook naar nul verkeersslachtoffers, want iedere verkeersdode is er een teveel." De toedracht van de ongelukken wordt door het CBS niet geduid. De provincie heeft vorig jaar al opdracht gegeven aan de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) om de oorzaak en toedracht van dodelijke verkeersongevallen in Brabant in 2018 en 2019 in kaart te brengen. Die analyse is in het najaar afgerond en levert hopelijk bruikbare resultaten op om toekomstige ongevallen te voorkomen.

Verkeersveiligheidsplan
Het onderzoek sluit aan op de datagerichte en risicogestuurde aanpak van het in januari gepresenteerde Brabants Verkeersveiligheidsplan 2020-2024. Om de verkeersveiligheid te verbeteren worden alle pijlers voor veilige wegen en verkeer meegenomen: gedrag, infrastructuur en handhaving. Zo leggen provincie en gemeenten versneld rotondes, veilige oversteekplaatsen en vangrails aan of halen bomen op gevaarlijke plekken weg. Op scholen wordt volop voorlichting gegeven en de politie gebruikt nieuwe manieren van handhaving. Van der Maat: "We werken samen met onze partners aan veilige Brabantse wegen en verkeer. Met het Brabantse Verkeersveiligheidsplan 2020-2024 dat recentelijk is gelanceerd zetten we een data- en risicogestuurde aanpak in. Dus: kijken waar de grootste risico's zitten en die op voorhand aanpakken. Met de data uit het onderzoek kunnen we nog gerichter maatregelen nemen om ongevallen in de toekomst te voorkomen."

Fietsverlichting
Daarnaast wordt door middel van publiekscampagnes fors ingezet op gedragsverandering, zoals bijvoorbeeld zorgen voor goede fietsverlichting en het tegengaan van smartphone- en drugsgebruik in het verkeer. "We blijven het herhalen: laat je niet afleiden door je telefoon en gebruik geen alcohol of bijvoorbeeld lachgas in het verkeer. Ik blijf het ongelofelijk vinden dat er een kleine groep is die het blijkbaar oké vindt om onder invloed achter het stuur te kruipen. We hopen dat dat de komende jaren echt verandert, maar dat is een proces van de lange adem", benadrukt Van der Maat.

Provinciale wegen
De CBS-uitsplitsing van de ongevallen naar de verschillende wegtypen (snelweg, provinciale weg, gemeentelijke weg) is nog niet beschikbaar, maar hoogstwaarschijnlijk is het aantal dodelijke slachtoffers op de provinciale wegen in 2019 gestegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant