Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Foto:
CORONAVIRUS Coronavirus

Proletenapp

  •   keer gelezen

Ik probeer u wekelijks deelgenoot te maken van mijn verbazing over van alles en nog wat. Slechts zelden verleidt het me tot kwaadheid, laat staan dat ik erover schrijf. Tot deze week. Oorzaak? Booking.com. Reden? De ongelooflijke hufterigheid waarmee het bedrijf, dat afgelopen jaar víjf miljard winst maakte, bekend maakte een beroep te willen doen op de zogeheten NOW-regeling van minister Koolmees. Anders zou ontslag dreigen voor flink wat werknemers in Nederland. Dacht in een vlaag van oprechte woede aan het eigenhandig afschrapen van wat vlees van de botten van topman Glenn Fogel. Met een zo bot mogelijk mes! Waarom? De man verdiende in 2019 zo'n bizarre 20,5 miljoen dollar. Dik laagje spek zou ik zeggen. Ook Bookings aandeelhouders zaten na uitkering van riant dividend in lekker gevuld vel. Dat er geen grammetje vet op het gebeente van Bookin.com zat (Waarvoor? Nou…voor het geval er mindere tijden aanbreken…), daar stonden de proleten geen seconde bij stil. Of de graaiers, nu de wereldeconomie hapert, wat centjes terugstorten in het bedrijf? Nee joh! De rekening van hun falen wordt doodleuk bij ons als belastingbetalers gelegd. En reken er maar niet op dat dergelijke Fogeltjes effectief (aan) te pakken zijn voordat ze zijn geFlogen. Ook niet meer moreel te redden trouwens. Maar of ze daar mee zitten?

Nét toen ik m'n boosheid wat van me af leek te hebben geschreven kwam daar de nodige luchtvaartvervuiling overheen. Bedankt KLM! Hoe durfde je het variabele loon van topman Pieter Elbers te verhogen terwijl de inkt van de aanvraag voor uitgebreide staatssteun nog droogde op Koolmees z'n bureau? Dat in de Tweede Kamer het luchtalarm afging had de luchtvaartreus niet voorzien. Om ons belastingbetalers mild te stemmen werd na wat druk de proleterige keutel ingetrokken. Inderdaad…da's tegenstrijdig. Fysiek lastig bovendien. Gunde ik KLM graag.

Wat moeten we met schatrijk volk en grote bedrijven die hun welvaart beperken tot zichzelf? Hoogleraar Internationale Belastingheffing Dirk Schindler zei daarover: "Er zijn heel veel slimme belastingadviseurs. Belastingwetten zijn kwetsbaar voor interpretatieverschillen en door mazen erin. Er is een wedloop tussen de consultancy-branche en de Belastingdienst tussen het ontdekken van mazen in de wet en het dichten ervan."

Zullen lasten en lusten ooit eerlijk verdeeld worden?
Kunnen we op weg daarnaartoe niet zo'n afgekeurde corona-app ombouwen tot proleten-app? Eentje die uiterst besmettelijke geldzucht met belastingontduiking registreert? Zodat ik met een boog van minimaal dríe meter om zulke proleten heen kan lopen?...

Meer berichten