Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Blijdschap bij moeders nadat Nikki veilig is gearriveerd in Nederland.
Blijdschap bij moeders nadat Nikki veilig is gearriveerd in Nederland. (Foto: )

Nikki is eindelijk terug uit Ecuador: 'De lijken lagen op straat'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Het idee om nu al terug in Nederland te zijn, zou Nikki van der Wijst een paar weken geleden hebben weggelachen. Nu ziet de wereld er ineens totaal anders uit. Iedereen is in de ban van het Coronavirus. Nikki zag geen andere mogelijkheid dan haar wereldreis tijdelijk on hold te zetten. Twee weken geleden keerde ze veilig terug op Nederlandse bodem.

"Ik vond het verschrikkelijk om mijn wereldreis op deze manier te beëindigen, maar de situatie in Ecuador werd gewoon te gevaarlijk. In een van de grote steden (Guayaquil), zo'n drie uurtjes van mijn verblijfplaats vandaan, lagen de lijken op straat en vielen honderden doden per dag. Er was gewoon geen plek meer in de ziekenhuizen. De hygiëne die wij in Nederland gewend zijn, kennen ze in Ecuador niet. Ik realiseerde me dat als ik ziek zou worden, ik zwaar in de problemen zat." Daar kwam nog eens bovenop dat de toeristische sector compleet op zijn gat lag. Nikki vervolgt: "Alle backpackers werden door hun eigen land teruggeroepen. Bovendien kwamen er geen nieuwe toeristen bij. Na een tijdje was er dus helemaal niks meer te doen."


Marsha, Nikki en Cecile, toen het Coronavirus nog niet aan de orde was, in Oaxaca (Mexico).

Gelukkig voor Nikki kon ze haar ervaringen delen met Niké van der Burgt en Marsha van Doorn, die Nikki kent van het Zwijsen College in Veghel. Zij zaten allebei in hetzelfde schuitje en verbleven in Quito, de hoofdstad van Ecuador. Ook zij zijn inmiddels veilig in Nederland gearriveerd. Nikki: "Ik zat op een veilige plek, maar de situatie zou op den duur gaan veranderen en iedereen thuis maakte zich grote zorgen over mijn veiligheid. Dus de beste en eigenlijk enige keuze was om terug naar Nederland te gaan. Daar ben je toch veiliger en heb je alle voorzieningen bij de hand."

Lockdown
Terugvliegen van Ecuador naar Nederland lijkt een simpele opgave, maar in het Coronatijdperk viel dat niet mee. "Het was een heel gedoe om in Nederland te komen. Ik zat onderin Ecuador aan de kust, waardoor ik ver van alles verwijderd was. De eerste vluchten vlogen vanaf Quito en dat ligt helemaal bovenin Ecuador. Inmiddels waren we in een volledige lockdown beland. Quito was voor mij super moeilijk te bereiken, omdat geen enkele taxichauffeur me wilden brengen."


Nikki en Niké in Quito (Ecuador).

Bovendien lukte het de Veghelse wereldburger niet om een ticket te bemachtigen voor een vlucht. "Zonder ticket mocht je je überhaupt niet verplaatsen. De straffen om op straat te zijn buiten de avondklok om (tussen 05.00 en 14.00 uur) waren vrij hoog. Eerst kreeg je een waarschuwing waarbij je gegevens werden opgeschreven, de keer erop kreeg je een boete van duizenden dollars en de derde keer werd je voor een bepaalde tijd in de gevangenis gezet. Mij niet gezien", lacht Nikki.

In totaal is Nikki in acht maanden in negen landen geweest: Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Belize, Mexico en Ecuador. Ze heeft ongeveer 26.000 kilometer gereisd.
Toen Nikki in Nederland arriveerde, zat ze eerst twee weken in thuis quarantaine. Dat kwam omdat ze uit een risicogebied kwam.

Toch landde Nikki op 5 april, na acht maanden op reis te zijn geweest, weer veilig op Nederlandse bodem. "Met veel dank aan de Nederlandse Ambassade, zowel in Nederland als in Ecuador. Ze hebben backpackers goed geholpen en stonden voor ons klaar. De ambassades steunden mij ook in de keuzes die ik maakte, ongeacht hoeveel werk ze dat kostten. Ook het thuisfront heeft van alles gedaan om te helpen", aldus Nikki. Ze vertelt hoe ze in Nederland is beland: "De Nederlandse Ambassade in Ecuador zei tegen mij dat ik ook zonder ticket naar het vliegveld van Guayaquil kon gaan. Hier was een speciale brief van de overheid voor in het leven geroepen. In principe was er een wachtlijst, voor mensen die niet op tijd een ticket hadden, om een vlucht naar Europa te pakken. Maar in werkelijkheid was gebleken dat bijna iedereen mee kon. Toch wilde ik niet het risico lopen om op de bonnefooi naar Guayaquil te gaan, zonder de zekerheid dat ik een ticket zou kunnen bemachtigen. Mocht ik geen ticket hebben dan zat ik vast in Guayaquil, want er was dan geen mogelijkheid meer om terug te keren naar de fijne, maar vooral veilige plek waar ik zat."

Vies aangekeken
Nikki besloot om op haar veilige verblijfplaats te blijven. "In Guayaquil werd het steeds gevaarlijker. De meeste hostels lieten geen Europeanen meer binnen en je werd uitgescholden en vies aangekeken op straat omdat 'wij de mensen zijn die het virus hebben meegebracht'. Voor mij was de gok te groot om zonder ticket toch af te reizen naar Guayaquil." Na drie weken in lockdown te hebben gezeten, bemachtigde Nikki een ticket voor een rescueflight naar Engeland. Ze besloot ervoor te gaan, want dan was ze in ieder geval in Europa. "In de ochtend voor de vlucht werden we door een taxi van de Engelse overheid opgehaald, zodat we onderweg geen problemen kregen bij alle grenscontroles. In totaal zaten er negen backpackers met verschillende nationaliteiten op deze vlucht. Ik was de enige Nederlandse. Vanaf Londen ben ik, net zoals ik mijn reis ben gestart, alleen terug naar Amsterdam gevlogen. Een spannend avontuur, maar uiteindelijk is het goed gekomen." Na een geweldige acht maanden, een paar spannende weken in Ecuador en een bijzondere terugreis woont Nikki nu even thuis. Als het aan haar ligt dan vervolgt ze haar wereldreis zo snel mogelijk. "Zodra de wereld weer veilig is, maar vooral in goede gezondheid, dan ben ik de eerste die weer in een vliegtuig zit. Maar eerst moet de wereld Corona vrij zijn, dat is het belangrijkste."


Eindelijk terug naar huis! Snel nog even samen op de foto op het vliegveld van Guayaquil (Ecuador).

Meer berichten