Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
CORONAVIRUS

'Ik heb vertrouwen dat sportclubs hun verantwoordelijkheid nemen'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Een week nadat het merendeel van de Coronamaatregelen werd verlengd en na een lang en zonnig weekend spraken wij met Kees van Rooij. De burgemeester van Meierijstad is positief gestemd over alle ontwikkelingen in onze gemeente. Ook is hij blij dat de scholen en de sportclubs, voor kinderen en jeugd tot 18 jaar, weer opengaan.

"Het was te verwachten", zegt Van Rooij terugkomend op de persconferentie waarin premier Mark Rutte de Coronamaatregelen besprak. "In Meierijstad heb ik contact met verschillende verzorgings- en verpleeghuizen en uit die gesprekken komt steeds naar voren dat het nog te vroeg is om de regels te versoepelen. Het is heel dubbel, want je gunt de mensen de contacten maar er is ook vrees voor verdere besmettingen."
Het bedrijfsleven kijkt natuurlijk iets anders naar de situatie. De burgemeester vervolgt: "Ik heb verschillende MKB'ers gebeld. Zij hebben het lastig en willen graag aan de gang, maar proberen via creatieve ideeën er toch het beste van te maken. Er gebeurt veel online en de internetverkoop wordt meer en meer ontwikkeld."

Lentezonnetje
Het was het afgelopen (lange) weekend, met op maandag Koningsdag, prachtig weer. Met temperaturen boven de twintig graden en een heerlijk lentezonnetje trokken een hoop mensen er op uit om een frisse neus te halen. Van Rooij is trots op de inwoners van Meierijstad. Dinsdag werd hij bijgepraat over de controles van de boa's, de jongerenwerkers en de politie. "Uitzonderingen daargelaten, heeft vrijwel iedereen zich goed aan de afspraken gehouden. Met zo'n prachtig weer en een feestdag snap ik dat het bij velen begint te kriebelen, daarom ben ik blij dat het zo goed is gegaan. Er is in totaal maar één bekeuring uitgedeeld."


Mark Rutte
Kees van Rooij is op papier natuurlijk de leider van Meierijstad. Bescheiden als hij is, zal hij dat nooit toegeven, maar op papier is Van Rooij het toch echt. Mark Rutte werpt zich momenteel op als de leider van Nederland. Van Rooij is onder de indruk. "Ik vind dat hij het goed doet. Ik heb veel respect voor de moeilijke keuzes die hij als premier moet maken. Tijdens persconferenties is Rutte duidelijk en hij legt goed uit waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt. Het is belangrijk dat mensen het snappen, want dan accepteren ze het eerder. Dat bezorgt ons in de gemeente dan weer minder problemen", aldus de burgemeester van Meierijstad.


Oogje in het zeil
Vanaf dinsdag mogen kinderen weer trainen op sportclubs. Burgemeester Van Rooij roept de sportclubs op om zelf een oogje in het zeil te houden. "Tot 18 jaar mag de jeugd, mits ze zich houden aan de regels, sporten. De sportverenigingen zijn samen met de gemeente, wethouder Van der Pas en de Sportraad bezig om dat in goede banen te leiden. Ik heb het vertrouwen dat de sportclubs daarin ook hun verantwoordelijkheid nemen. Ik verwacht niet dat wij ze daarop aan moeten spreken of dat het tot een boete komt. De clubs zijn zich zeer bewust van hun positie", aldus Van Rooij.

Ritme
De basisscholen gaan maandag 11 mei weer open. Van Rooij: "De verschillende onderwijskoepels in Meierijstad zijn druk bezig om, in overleg met de gemeente, daar invulling aan te gaan geven. Dat gebeurt op een constructieve manier." Kinderen zetten door de versoepeling van de maatregelen een grote stap terug naar het 'normale' leven. Ook voor ouders is het fijn dat er weer wat meer ritme en structuur komt. "De kinderen hebben weer meer sociale contacten en de ouders iets meer rust. Het is voor zowel ouders als kinderen een vreemde periode."

Energie
Ook voor de burgemeester van Meierijstad is het een aparte tijd. Zo werden de lintjes afgelopen week digitaal opgespeld. "Compleet anders dan normaal. Ik heb flink wat gevideobeld (in Meierijstad werden 24 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt red.)", lacht Van Rooij. Hij beleefde het echt als een lichtpuntje. "De gesprekken waren heel persoonlijk, misschien wel persoonlijker dan wanneer er een hele zaal met mensen meeluistert. Het waren leuke, emotionele en bijzondere gesprekken. Uiteraard ging het regelmatig over Corona, een aantal van de gedecoreerden heeft er de afgelopen periode veel mee te maken gehad, bijvoorbeeld als mantelzorger, als vrijwilliger of binnen de familie. Goed dat het toch is doorgegaan. Sommigen gaven aan dit als een hart onder de riem te ervaren", vertelt Van Rooij. De versierselen worden op een later moment in het echt opgespeld.

Meer berichten