Dick van Schie heeft het druk tijdens de coronacrisis.
Dick van Schie heeft het druk tijdens de coronacrisis.
CORONAVIRUS

Dick van Schie: 'We moeten elkaar blijven steunen'

Algemeen Coronavirus 2.014 keer gelezen

VEGHEL | In deze bizarre tijd van de coronacrisis lijkt de slogan 'zeg het met bloemen' toepasselijk te zijn. Dick van Schie is al 45 jaar samen met zijn twee broers mede-eigenaar van bloemenzaak Cor van Schie en runt de winkel aan de Wiekslag in het centrum van Veghel. "Dit heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt", aldus Dick.

Door: Moniek Jaspers.

"Een ondernemer handelt altijd naar omstandigheden. Je moet je altijd aanpassen. Dat is het mooie aan ondernemen", vertelt Dick. De maatregelen en adviezen van het kabinet omtrent het coronavirus zorgden in eerste instantie voor wat onzekerheid. "Je weet als ondernemer niet wat er gaat gebeuren. Wij hadden al een bezorgservice en aangezien mensen werden aangeraden binnen te blijven, hebben wij als mooi gebaar in maart gratis thuisbezorgd. We hadden niet verwacht dat het zo druk zou worden. Bezorgen is soms zelfs vertienvoudigd. Je kunt niet inschatten wat zo'n situatie teweeg brengt."

'Dubbel gevoel'
Het is de afgelopen zeven weken druk geweest bij Cor van Schie. Naast dat de verkoop aan uitvaarten is gestegen en de verkoop van condoleance bloemen is verdubbeld, worden er ook veel bloemetjes gekocht voor verjaardagen en andere gelegenheden waar mensen nu niet naartoe kunnen. Ook verkoopt Dick veel bloemen voor een eenzame opa of oma en planten voor in de tuin of om het interieur op te fleuren. "Ondanks dat er nu geen bloemen naar het buitenland gaan, draaien wij een goede omzet. De bloemenbranche heeft iedere dag topdrukte. Dat voelt erg dubbel. Je wil een normaal winkelcentrum. Er zitten collega's thuis die steeds met creatieve oplossingen moeten komen om draaiende te blijven. Dat vind ik heel eervol."

'Troost bieden'
Ook bij Cor van Schie hebben ze zich naar aanleiding van de maatregelen moeten aanpassen. Zo mogen er enkel drie klanten tegelijkertijd naar binnen. De rest zal buiten moeten wachten. Ook wordt er het liefst zo weinig mogelijk contant betaald en de toonbanken en kassa's worden meerdere malen ontsmet. Normaal gesproken mogen klanten zelf bloemen pakken om een bloemstukje samen te stellen. Nu worden de bloemen gepakt door het personeel. Toch verwacht Dick dat de piek voor het familiebedrijf er nu ongeveer op zit. "Het went snel, zowel voor ons als de klanten. Het mooie van mijn vak is dat ik mensen troost kan bieden, maar nu kan ik geen arm om de schouder slaan. Dat doet mij veel."
Dick vindt het belangrijk voor ondernemers om creatief te blijven en te kijken waar de mogelijkheden liggen. "Het is beter om actief bezig te zijn en naar de mogelijkheden voor bezorgen te kijken. Deze situatie kan namelijk nog lang duren."

Liefde
Dick hoopt dat het afstand houden enkel het nieuwe nu is, niet de nieuwe toekomst, dat de angst niet blijvend zal zijn. Wel vindt hij dat we van deze situatie kunnen leren: "Mensen steunen elkaar enorm in deze tijden. Dat is mooi. Als we die liefde vast kunnen houden, dan hebben we veel gewonnen in deze tijd. Het is niet meer allemaal voor zich, maar juist voor elkaar. Dat is iets positiefs. We moeten elkaar dan ook zo blijven steunen, ook na de crisis."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant