Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel

Bibliotheken Meierijstad blijven in contact met publiek

  •   keer gelezen

VEGHEL | Verrassingstassen, luisterapps en e-books. Plannen voor na de heropening, telefoontjes met ouderen en het nieuwe onderwijsaanbod. Hoewel alle bibliotheekvestigingen in Meierijstad gesloten zijn, wordt er achter de schermen hard gewerkt.

"We vinden het vreselijk, maar tegelijk natuurlijk heel logisch dat we onze bezoekers nu niet zien", vertelt Natasja de Groot, Hoofd Publieke Dienstverlening van de Bibliotheken in Meierijstad. Ze vervolgt: "Ontmoeting is een heel belangrijke taak van de Bibliotheek. Tijdens de sluiting proberen we daarom zoveel mogelijk in contact te blijven met het publiek. Dat doen we bijvoorbeeld op social media, waar we foto's van het thuiswerken of ons Peuteruurtje digitaal delen. Maar ook telefonisch: we hebben een heleboel 70+leden gebeld om te vragen hoe het met ze gaat."

Behalve de sociale contacten staat ook de dienstverlening allerminst op een laag pitje. Lezers (leden én niet-leden) kunnen gebruikmaken van www.onlinebibliotheek.nl of de app ThuisBieb voor luisterboeken en e-books.
Met de bibliotheekpas kan bovendien worden ingelogd op voorleessites als Bereslim en Yoleo, leden kunnen oefenen voor hun theorie-examen van het rijbewijs en het Taalhuis is digitaal.

Verrassingstas
En dan is er natuurlijk nog de Verrassingstas. Natasja: "Dat gaat als een speer. We hebben de afgelopen weken 500 tassen bezorgd bij onze leden. Wie een mail met contactgegevens, lenersnummer en genrevoorkeur stuurt naar contactmeierijstad@nobb.nl krijgt een tas met vier boeken. We bezorgen ze zelf, uiteraard op een veilige manier, en zijn verrast door de aardige reacties van mensen." Voorlopig worden de Verrassingstassen alleen bij volwassenen bezorgd, maar de Bibliotheek onderzoekt of ook kinderen zich kunnen aanmelden.

Anderhalve meter
Natasja hoopt dat de Bibliotheken na 20 mei snel weer open kunnen en is met haar collega's druk bezig voorzorgsmaatregelen te treffen. "We denken natuurlijk na over de nieuwe anderhalvemeter-samenleving en wat die betekent voor de dienstverlening. Maar ook naar buiten maken we plannen voor de toekomst: hoe kunnen we bijvoorbeeld het onderwijs of vrijwilligers van de VoorleesExpress ondersteunen?" Genoeg om over na te denken dus voor de Bibliotheken. Wie vragen, wensen of ideeën heeft, kan op werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur bellen met 0413-342705 of mailen naar:
contactmeierijstad@nobb.nl.

Meer berichten