Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Column Hans van der Wijst

Happerdehap

  •   917 keer gelezen

Vermindering van stress stimuleert onze afweer, zodat die bijvoorbeeld virussen krachtiger kan bestrijden. Denk aan het ooit mateloos populaire gamespel Pac-Man met die 'opruimende' happertjes. Het zal menigeen niet nieuw in de oren klinken. Zoals ook aardig bekend is dat stress vermindert door voldoende slapen, gezond en gevarieerd eten en elke dag bewegen. Verder is relativeringsvermogen ook een belangrijke eigenschap om beheerster met stress, klachten en kwalen om te kunnen gaan. Humor kan dat relativeren enorm bevorderen. Ik zeg kán. Bij mij in ieder geval wel. Viel er de afgelopen weken dan eigenlijk wel genoeg te lachen? Of te genieten? Wat is positief opgevallen? Hoe onderbelicht is goed nieuws gebleven? Ik zet wat voor u op een rijtje.

Neem het bericht dat sigarettenfabrikant Philip Morris een grote terugval verwacht in de verkoop van tabakswaren. Minder gehoest móet de mens goed doen. Wie heeft er níet zitten schateren om die malle Donald Trump? Dokter Trump in dit geval. Zouden er na diens hilarische persconferentie Nederlanders zijn geweest die serieus overwogen hebben zichzelf met desinfectiemiddelen te injecteren om het coronavirus te…eh…killen? Of met uv-licht of een andere krachtige lichtbron de corona in het lichaam weg te stralen? Ik was het even hé-le-maal kwijt (happerdehap) toen 'de Donald' zei: 'Ik ben geen dokter maar ik ben wel iemand met goed gevoel voor wat te doen…'

Dan de ondergang van de zakkenroller in de anderhalve meter samenleving. Is het nog de moeite waard om je te bekwamen in dergelijke vingervlugheid als de toekomst wellicht nog meer pandemieën in het verschiet heeft? Ook inbreken schijnt in hoog tempo af te nemen. Het dievengilde neemt geen risico meer nu ze niet weten welke huizen coronavrij zijn. Verzekeren is namelijk lastig in die kringen. Nog meer afweer verhogend nieuws? De lucht lijkt de laatste weken overal aanzienlijk schoner te zijn geworden. Behalve rondom Boekel blijkbaar, maar dat varkentje schijnt te worden gewassen. De kermis in Uden gaat niet door. Sorry, Mega Kermis. Moet veel Udenaren mégarustgevend in de oren hebben geklonken. Ook best verheugend, maar misschien ouderwets gedacht: de grote voorjaarsschoonmaak is terug. Een schoon, opgefrist en bijgeklust huis is gegarandeerd stress verlagend. Verder mag de belastingbetaler hoop koesteren dat alle onachtzame bedrijven weer geld opzij gaan leggen voor mindere tijden, laat IKEA weer mondkapjesmaat bezoekers toe en stel je toch eens voor dat Mark Rutte op Bevrijdingsdag met nóg meer goed nieuws komt.

Happerdehap...

Meer berichten