Gaat de kermis in Veghel wel of niet door?
Gaat de kermis in Veghel wel of niet door?

'Zonder noodpakket gaan wij dit niet overleven'

Algemeen 1.380 keer gelezen

REGIO | Als seizoensgerelateerde bedrijfstak valt het nieuws van dinsdag 21 april zwaar voor kermisexploitanten. Met alle evenementen tot 1 september afgelast, betekent dat voor de kermissen dat het seizoen alweer bijna voorbij is voor het begonnen is. Daarom vraagt Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfshouders (BOVAK), om hulp vanuit Den Haag, wat moeilijk verloopt: "Het is een hard gelach."

Lubach is teleurgesteld. Uiteraard is hij het ermee eens dat de gezondheid op de eerste plaats komt, maar hij voelt zich als bedrijfstak niet serieus genomen. Het vertrouwen in de overheid verdwijnt. De kermisbranch betreft bijna 1000 ondernemers en ruim 4000 attracties, waarvoor (nog) geen financiële steun van de overheid is geboden, terwijl dat hard nodig is.
Eerst waren evenementen met een vergunning tot 1 juni afgelast. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat had laten weten dat bedrijven zonder een protocol sowieso niet open zouden gaan. De kermisexploitanten hebben zich aan de spelregels gehouden. "Bijna 1000 ondernemers hebben per groep op attractieniveau gekeken wat de mogelijkheden zijn. Hoe kunnen wij functioneren in de corona-samenleving? We hadden zelfs een proef-kermis in Appeldoorn opgezet om te kijken hoe de oplossingen in de praktijk zouden werken", aldus Lubach.
De hoop om in juni open te gaan was tevergeefs. Met de verlenging tot september missen de kermisexploitanten de belangrijke zomermaanden en daarmee alle inkomsten terwijl de kosten gewoon doorgaan. "Als seizoensgebonden bedrijfstak staan wij drie maanden stil waarin attracties worden gecontroleerd, gekeurd en onderhouden en investeringen worden gedaan. Wij betalen een gedeeltelijke pacht in de wetenschap dat wij in maart weer van start kunnen. Voor die drie maanden hebben wij een financiële buffer, maar het is voor elke ondernemer onmogelijk om 14 maanden zonder inkomsten te overleven." Toch hebben de kermisexploitanten geen steun gekregen van de overheid. "Het gaat om 1400 evenementen. Toch voelen wij ons niet serieus genomen. Zonder noodpakket gaan wij dit niet overleven."
Naast de ramp voor de exploitanten, is Lubach ook bang voor de culturele waarde van de kermis. "Wij maken afspraken gebaseerd op het succes van het jaar ervoor. Al die afspraken moeten opnieuw gemaakt worden en dat na een rampzalig jaar. Het is dus niet gezegd dat wij er volgend jaar weer zijn. Ook is het nog maar de vraag of ons publiek weer terugkomt."

Kermis Veghel
"De kermis in Veghel van 18 tot en met 23 september wordt georganiseerd door een stichting. Het is geen gemeente kermis", legt Lubach uit. Hoewel deze kermis nu nog wel door mag gaan, zal het afhankelijk zijn van de besluiten van de stichting. Omdat dit particulieren betreft, is de organisatie voor de stichting een risico mocht het niet door gaan. Dan is de stichting aansprakelijk. Ook bestaat de kermis bij gratie van sponsoren, wie het nu ook niet makkelijk hebben. Er is zeker hoop, maar er zijn ook exploitanten die niet meer willen opstarten, omdat ze het de kosten niet waard vinden voor enkel anderhalve maand. "Het is fijn dat Veghel nog niet heeft besloten om de stekker eruit te trekken. Hopelijk mag het doorgaan", aldus Lubach.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant