Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Als de kermis in Veghel doorgaat dan verhuist deze naar het Stadhuisplein.
Als de kermis in Veghel doorgaat dan verhuist deze naar het Stadhuisplein. (Foto: )
CORONAVIRUS Coronavirus

'We werken meerdere scenario's voor Veghel Kermis uit'

  •   keer gelezen

VEGHEL/BOERDONK | De kermisexploitanten staan met de rug tegen de muur. Door de Coronamaatregelen zijn veel kermissen in de regio al afgelast. Net nu het kermisseizoen moet beginnen, staan de kermisattracties stil. In de regio Veghel zouden Boerdonk en Veghel de dans nog kunnen ontspringen.

De kermissen in Erp, Keldonk, Mariaheide, Eerde en Zijtaart gaan definitief niet door. Vanwege de Coronaregels mogen de kermissen niet worden gehouden. Kermismeester Jan-Hein Opheij legt namens Stichting Kermissen Veghel (SKV) uit dat verzetten geen reële optie is. "Je gaat dan de concurrentie aan met een paar hele grote kermissen (bijvoorbeeld de Mega Kermis Uden. Deze is verzet naar 6 tot en met 15 november red.). Bovendien hebben we geen zekerheid dat er na 1 september wel een kermis georganiseerd mag worden. We richten ons voor deze vijf kermissen daarom op 2021."

'We gaan niet ineens gekke dingen doen' -
Jan-Hein Opheij.

Scenario's uitwerken
De bewoners van de dorpen uit de voormalig gemeente Veghel worden zo in ieder geval een tweede teleurstelling bespaart. De kermissen in Veghel en Boerdonk blijven voorlopig wel op de planning staan. Jan-Hein vervolgt: "Uiteindelijk zijn de regels van het kabinet doorslaggevend. Wij houden alles goed in de gaten. Wanneer de startdatum van de Veghelse kermis (vrijdag 18 september) dichterbij komt, kijken we welke scenario's we gaan uitwerken."

Extra kosten
Het kan zijn dat de kermis op een normale manier gehouden mag worden, maar er zijn ook andere scenario's denkbaar waarin de anderhalvemeterregel gehandhaafd dient te worden. "Dan moeten we het terrein bijvoorbeeld afzetten en ervoor zorgen dat er niet meer dan een vooraf afgesproken aantal mensen op hetzelfde moment binnen is. Dat is zeker een optie, maar dat brengt wel extra kosten met zich mee. Kosten die wij als stichting niet zomaar kunnen ophoesten. In dat geval moeten we in gesprek met de gemeente en kijken of we daar samen uit komen", legt Jan-Hein uit.

Geen gekke dingen
SKV hoopt dat de kermissen in Veghel en Boerdonk door kunnen gaan. "Het is voor exploitanten een moeilijke tijd. Het zou mooi zijn als ze nog wat omzet kunnen binnenhalen." Het is overigens niet zo dat de stichting het in Veghel ineens heel anders gaat aanpakken. "We verhuizen natuurlijk naar het Stadhuisplein, maar verder gaan we niet ineens gekke dingen doen. De stichting hoeft er niet aan te verdienen. Ook willen we niet opeens een veel grotere kermis realiseren. Het zou prachtig zijn als de kermis door kan gaan. Wij blijven bezig met de voorbereidingen", belooft Jan-Hein. Hij denkt dat het ook voor de horeca goed is als de kermis door kan gaan. "Ook zij hebben het lastig. De kermis brengt veel mensen op de been. Het zou mooi zijn als de Veghelse horeca dan zelf een kermisprogramma op de Markt kan samenstellen. Uiteraard net zoals de kermis binnen de richtlijnen van het RIVM", besluit Jan-Hein.

Meer berichten