Na ongeveer twee maanden van thuisonderwijs gaan de basisscholen volgende week weer open. Daar zijn ze bij De Empel in Erp maar wat blij mee.
Na ongeveer twee maanden van thuisonderwijs gaan de basisscholen volgende week weer open. Daar zijn ze bij De Empel in Erp maar wat blij mee.
CORONAVIRUS

Scholen weer open: 'Onduidelijkheid over de situatie vind ik lastig'

Onderwijs Coronavirus 1.098 keer gelezen

VEGHEL | De deuren van de basisscholen in Veghel gaan volgende week maandag weer open. Na ongeveer twee maanden van thuisonderwijs mogen de kinderen weer naar school. Volgens directeur van Skipov, verantwoordelijk voor veertien basisscholen waarvan één school voor speciaal basisonderwijs, Berry Tomas zijn de scholen er klaar voor.

In eerste instantie werd er door deskundigen geadviseerd om kinderen in kleine groepen, verspreid over de dag, weer naar school te laten gaan. Berry legt uit waarom deze optie door veel scholen al snel werd afgekeurd: "Dat zorgt alleen maar voor extra beweging op school en op straat." In Veghel gaan ze volgende week met de 3/2-regel aan de slag. De ene week gaat een kind drie dagen naar school en de week daarna twee. "Daarmee komen alle kinderen in totaal in twee weken tijd vijf dagen naar school. 50 procent van de dagen zijn ze dus op school. We gaan hier van maandag 11 mei tot en met vrijdag 5 juni mee aan de slag. Daarna kijken we of de scholen wellicht weer helemaal open mogen."

Uitdaging
De kinderen met ouders die werkzaam zijn in vitale beroepen blijven iedere dag welkom. De kinderopvang, de peuterspeelzalen en de Taalvijver gaan volledig open. Berry vervolgt: "Het is een flinke uitdaging om dit allemaal in goede banen te leiden, maar we zijn al vroeg begonnen met het treffen van voorbereidingen. De plannen en protocollen liggen klaar."


Externe schoolactiviteiten
Door de verlenging van de Coronamaatregelen heeft Skipov besloten om alle externe schoolactiviteiten voor dit jaar te annuleren. Denk daarbij aan schoolreizen, kampen en excursies. "Een erg moeilijk besluit maar gezien de huidige situatie vonden wij het niet verantwoord de beslissing nog verder voor ons uit te schuiven", aldus Berry.


Bewonderenswaardig
Berry is trots op alle leerkrachten: "Ze hebben echt veel moet schakelen de afgelopen weken. Van thuisonderwijs naar aangepast onderwijs op school. En dat allemaal binnen een paar weken. Dat is best pittig. Ik vind het bewonderenswaardig hoe ze dit met z'n alle hebben opgepakt."
Hij vindt het vervelend dat er veel tegenstrijdige geluiden zijn. Is het wel verantwoord dat de scholen opengaan? "Ik ben geen viroloog en wij laten ons voorlichten door het RIVM en het kabinet. De onduidelijkheid over de hele situatie vind ik wel lastig. Het woord waarschijnlijk komt te vaak voor", vindt Berry.

Proefkonijn
Uit landelijk onderzoek blijkt dat ruim een-derde van de basisschoolleraren het onverantwoord vindt om weer voor de klas te staan. Leerkrachten vinden dat het kabinet het RIVM-onderzoek naar de besmettingsrisico's van jongeren had moeten afwachten. Bovendien zijn ze bang zelf besmet te raken of hun leerlingen te besmetten. De meningen van de experts zijn verdeeld. Sommige leraren zien zichzelf als proefkonijn, omdat er geen zekerheid is of kinderen wel of maar in beperkte mate besmettelijk zijn. Berry heeft begrip voor leraren die er zo instaan. "Als een docent niet voor de klas wil staan dan hoeft dat niet. Daar hebben ze geen briefje van de dokter voor nodig. We gaan niemand dwingen. Dat geldt overigens ook voor de kinderen." Volgens de directeur van Skipov valt het aantal leerkrachten dat niet voor de klas wil staan in Veghel wel mee. "Wij hebben zelf een onderzoekje gedaan en daaruit blijkt dat de meeste docenten heel graag weer aan de slag gaan. Ze hebben de kinderen gemist. Er zijn er een paar met gemengde gevoelens. Daar gaan wij mee in gesprek."


Veel docenten hebben de kinderen gemist.

Wanneer iemand met 'RIVM-klachten' kampt dient hij of zij thuis te blijven. Dat geldt voor zowel personeelsleden van de basisscholen als de kinderen. "Leerkrachten met klachten kunnen getest worden of ze het Coronavirus hebben of hebben gehad. Dat loopt via onze bedrijfsarts. Een aantal zijn er al getest in de teststraat in Uden, dat is erg soepel verlopen", vertelt Berry tevreden.

Spatschermen
Skipov heeft tientallen mobiele spatschermen besteld. De docent van dienst kan deze op een tafeltje van een leerling plaatsen en zo uitleg geven. Berry: "Alles om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Op de kleuter- en peuterspeelzalen is het maken van contact onvermijdelijk. Als een kindje valt dan moet het toch getroost worden."
Om aan alle extra veiligheids- en hygiënemaatregelen te voldoen, is Skipov op zoek naar extra conciërges. "Wij werken samen met IBN, maar daar werken werknemers die kwetsbaar zijn en daarom thuiszitten. Zeker tot aan de zomervakantie zoeken wij daarom tijdelijke hulpkrachten op het gebied van facilitaire zaken", besluit Berry.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant