Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

'Vaak is ons product het laatste ingrediënt op het etiket'

Algemeen Bedrijvig Meierijstad 1.440 keer gelezen

"Wat wij doen? We zijn gewoon een aromabedrijf." Özgür Aridasir vertelt over runnen van een 'aromabedrijf' alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar wat produceert het Schijndelse Aroma Innovation & Creation eigenlijk?

Aroma Innovation & Creation is in 1990 opgericht in Uden. Acht jaar later kwam Özgür in het bedrijf. De inkt op het diploma van zijn chemieopleiding was nog nat, maar het vuur voor het vak brandde allang. Inmiddels zijn we 22 jaar verder en is Özgür samen met partner Esther Keepe eigenaar van het bedrijf, dat onlangs van de Linie in Uden naar de Edisonweg in Schijndel verhuisde.

Zoete aroma's
"We ontwikkelen zoete aroma's, vooral voor de voedingsmiddelenindustrie", vertelt Özgür. "Onze aroma's komen terecht in frisdranken, snoep, bakkerijproducten, alcoholische dranken, enzovoorts. Vaak is ons product het laatste ingrediënt op het etiket, omdat het maar om een erg kleine hoeveelheid gaat. Maar zónder onze aroma's zou de smaak heel anders zijn."

Experimenteren met moleculen
Aroma Innovation & Creation beschikt over een productie- en ontwikkellaboratorium, waar een team van vijf medewerkers dag in, dag uit in de weer is met zo'n drieduizend verschillende aromamoleculen. Özgür: "Neem als voorbeeld een aardbei. Daar zit van nature 0,015 procent aroma in, bestaande uit twee- tot driehonderd verschillende aromamoleculen in een bepaalde verhouding. Verander je die verhouding, dan verandert de smaak."

Iedere dag verbazing
Aroma's produceren kan op volledig natuurlijke wijze (de moleculen daadwerkelijk uit het product halen) of synthetisch (waarbij de natuurlijke aromamoleculen exact worden gekopieerd). "We kunnen het allebei", aldus Özgür. "Het is aan de klant wat hij wil. Onze klantenkring is heel gevarieerd. Van grote producenten tot startups met een idee voor een product, maar niet de middelen om het te ontwikkelen. Wat dit werk voor mij zo mooi maakt? Dat iedere dag voor nieuwe verbazing zorgt. Ook vandaag zie ik weer dingen die ik in de 22 jaar hiervoor nog nooit heb gezien. Zo mooi is ons vak. Aroma's blijven je iedere dag verrassen."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant