Afbeelding
Foto: Bianca van den Broek

'Klomp is een puur Hollands product'

Algemeen 1.613 keer gelezen

In het Duits heten ze Holzschuhe, in het Frans sabots, de Engelsen spreken van clogs of wooden shoes en de Spanjaarden noemen ze zuecos. Maar de klompjes van Holl Souvenirs & Klompen kun je eigenlijk overal tegenkomen. De afzetmarkt van het bedrijf uit Sint-Oedenrode: de hele wereld.

De geschiedenis van het bedrijf begint officieel in 1970, toen Christ en Maria Holl (de ouders van Marie-Louise) een metaalbewerkingsbedrijf startten. Toen Christ ontdekte dat veel klompenmakers hun productie wilden mechaniseren, dook hij de werkplaats in. Met succes, want nog steeds zijn zo'n beetje alle gemechaniseerde klompenmachines gestoeld op zijn ontwerp. "In 1984 zijn we ons gaan specialiseren in de productie van souvenirklompjes", vertelt Marie-Louise. "Wat de klomp voor mij betekent? Heel veel. Het is een uniek, puur Hollands product, daar zijn we hartstikke trots op."

Veel klompjes hebben als eindbestemming souvenirwinkels en VVV-kantoren, maar onder de klantenkring zijn ook vele bedrijven. Zij zien ideale relatiegeschenken in de klompjes (en flesopeners, magneten, sleutelhangers en talloze andere producten). Sinds enkele jaren verzorgen eigenares Marie-Louise en haar partner Bert (verantwoordelijk voor de productie) ook rondleidingen. "Laatst was hier een groepje Serviërs in de fabriek. Ze keken hun ogen uit. En een ander bedrijf kwam met gasten uit het Midden-Oosten. Het is ontzettend leuk om ons verhaal te vertellen aan mensen uit de hele wereld."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant