Gemeente gaat onderzoeken of het instellen van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen te realiseren is.
Gemeente gaat onderzoeken of het instellen van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen te realiseren is.

Meierijstad onderzoekt of het wonen na kopen van een huis kan verplichten

Wonen 2.882 keer gelezen

VEGHEL | Tijdens de online raadsvergadering van donderdag 8 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met een onderzoek naar een zelfbewoningsplicht. Een motie ingediend door de coalitiepartijen CDA en HIER werd in ruime meerderheid aangenomen. De SP en Gemeentebelang Meierijstad kwamen met een soortgelijk voorstel, maar wilde de regeling meteen invoeren. Alleen de VVD stemde tegen.

"De woningmarkt is verziekt. Mensen met een kleine beurs komen niet meer aan de bak. Betaalbare huizen worden opgekocht en verhuurd door huisjesmelkers of uitzendbureaus", schetst Tonnie Wouters van de SP het probleem. Ze verwees onder andere naar Sint-Michielsgestel. Als je daar een nieuwbouwwoning koopt, dan moet je er de eerste twee jaar ook gaan wonen. Doe je dat niet? Dan krijg je een boete van 50.000 euro.
Jankees Schwiebbe van het CDA vult aan: "Wij vinden het belangrijk dat starters een kans krijgen op de woningmarkt. Ik merk regelmatig dat nieuwbouwwoningen worden gekocht door mensen die er niet gaan wonen, maar die het pand gebruiken voor financieel gewin. Dat vinden wij niet wenselijk."

Probleem
Het CDA en HIER willen eerst een onderzoek in welke mate het probleem van verhuur van koopwoningen zich in Meierijstad voordoet voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Bovendien moet er worden onderzocht of het instellen van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen te realiseren is. Beide uitkomsten zouden voor de gemeenteraad van 1 oktober terug moeten worden gekoppeld.

VVD geen voorstander
De gemeenteraad nam de motie van CDA en HIER in ruime meerderheid aan. Alleen de VVD staat niet achter de motie. Frank-Jan van Zutven (VVD): "De VVD is geen voorstander van de zelfbewoningsplicht. Het is een inbreuk op de vrijheid van kopers en verkopers van woningen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant