Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Voor de horecazaken op de Markt is ruimte genoeg.
Voor de horecazaken op de Markt is ruimte genoeg.
CORONAVIRUS Coronavirus

Voor de gemeente zijn 'alle ideeën bespreekbaar'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Een kopje koffie, koud biertje of glaasje prik op het terras in de zon. Het is binnenkort, als het goed is, weer mogelijk. Vanaf 1 juni gaat het terrasseizoen beginnen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Krijgen horecaondernemers meer ruimte voor de terrassen of komen er andere oplossingen. De gemeente en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zoeken naar 'de meest optimale regeling'.

Voor de horecaondernemers is het goed nieuws dat de terrassen eindelijk weer open mogen. Ze moeten echter de anderhalve meter regel in acht nemen. Iets wat niet op ieder terras even eenvoudig lijkt. Voor de horecazaken op de Markt in Veghel ligt een mooi, groot en leeg plein. Horecaondernemers op de Noordkade kunnen wellicht wat tafeltjes kwijt langs het water. De gemeente gaat onderzoeken of dit mogelijk is.


De boetebedragen:
- 95 euro of verwijzing naar halt onder de 18 jaar.
- 390 voor persoon ouder dan 18 jaar.
- 4350 euro voor overtreding door een bedrijf.


Een definitief plan is er nog niet. "Samen met KHN kijken we op dit moment naar de meest optimale regeling. Uitbreiding van terrassen heeft consequenties voor het gebruik van de openbare ruimte. Hier spelen meerdere belangen. We zoeken naar praktische oplossingen waarbij de regulering onze gezamenlijke verantwoordelijkheid is."


Het pleintje voor de horecazaken op de Markt biedt wellicht uitkomst.

Concrete voorbeelden over 'praktische oplossingen' heeft de woordvoerder van de gemeente niet. "Ons college bespreekt op zeer korte termijn hoe een generale regeling eruit zou moeten zien. We kunnen ons voorstellen dat collectieve aanvragen de voorkeur hebben, maar maatwerk blijft natuurlijk mogelijk. Koninklijke Horeca Nederland is nauw betrokken en zal de horeca informeren. Voorbeelden kunnen we in dit stadium dan ook nog niet geven, we willen alle mogelijkheden openhouden. De gemeente heeft een positieve grondhouding en alle ideeën zijn bespreekbaar." Voor de kleinere terrassen moet men creatief zijn.

Handhaven
Op een terras, in een restaurant of in een bioscoop mogen straks in totaal 30 personen aanwezig zijn. Dat is inclusief personeel. De gemeente laat weten dat de controle of bezoekers zich aan de regels houden aan de ondernemers is. "Indien bedrijven de eigen verantwoordelijkheid niet waar maken of niet aankunnen dan grijpt de overheid in. Wij reageren veelal op meldingen. Ook voor deze categorieën geldt dat wij eerst waarschuwen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de boetes van kracht blijven die nu gelden binnen de bepalingen van de noodverordening", laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het handhaven binnen het openbaar vervoer, vanaf 1 juni zijn mondkapjes daar verplicht, is geen taak van de gemeente. Dit ligt bij de vervoersbedrijven, zij hebben daar toezichthouders voor.

Zo gaan ze het in Utrecht vermoedelijk doen.

Vertrouwen
De gemeente is blij met de versoepeling van de regels. "Wij zien dat inwoners zich prima aan de maatregelen houden. Daarom zien we deze nieuwe fase met vertrouwen tegemoet." Daarbij moet worden aangetekend dat de besluiten van het kabinet over de nieuwe maatregelen voorgenomen besluiten zijn. "Als de besmettingen toenemen of maatregelen onvoldoende worden nageleefd, kunnen de besluiten niet definitief worden", besluit de woordvoerder.

Meer berichten